2009-10-07

η διαφορά μεταξύ πράξης και θεωρίας

Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, πρέπει να ήταν Σάββατο, φτάνοντας στο γραφείο ρώτησα τους υπόλοιπους αν είχαν δει το 10λεπτο διαφημιστικό των Οικολόγων-Πράσινων. "Θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει εμείς", τους είπα. "Ειδικά το πρώτο μέρος του, είναι θέσεις μας για την Πράσινη Ανάπτυξη, με απλό και κατανοητό τρόπο!"

Το βράδυ των εκλογών, αφού είχε πια διαγραφεί η μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ και ότι οι Ο/Π δεν μπαίνουν στην Βουλή, συζητούσα με ένα γνωστό μου.

- Πιστεύεις ότι θα μπορούσε ο Παπανδρέου να βάλει τους Οικολόγους-Πράσινους στο Υπ. Περιβάλλοντος; Τον ρώτησα, γνωρίζοντας ότι ο Παπανδρέου, όντως εννοούσε αυτά που έλεγε για ανοίγματα και σε άλλους χώρους, για την ανάγκη η κυβέρνησή του να έχει την ευρύτερη δυνατή στήριξη.
- Μπα, μου απάντησε. Γιατί να τους βάλει στο παιχνίδι; Δεν λένε κάτι που δεν λέμε και εμείς, σε θέματα περιβάλλοντος και στα υπόλοιπα δεν έχουν θέσεις. Τί έχουν να προσφέρουν;

Ο Παπανδρέου αποδείχθηκε ότι δεν σκέφτηκε με τις πολιτικές σκοπιμότητες που είχαμε εμείς στο μυαλό μας. Δύο μέρες αργότερα τους πρότεινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αυτοί, όμως αρνήθηκαν.

Πιστεύω ότι αρνήθηκαν γιατί ξέρουν ότι η συμμετοχή σε μία κυβέρνηση απέχει πολύ από την πολιτική θεωρία. Είναι εύκολο να μιλάς για οποιοδήποτε θέμα θεωρητικά -και μάλιστα αν είσαι καλός, να λες και ενδιαφέροντα πράγματα. Αλλά είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να προσπαθήσεις να εφαρμόσεις αυτά που λες στον πραγματικό κόσμο.

Προπονητές στην εξέδρα υπάρχουν πολλοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: