2009-07-13

το κρυφό, δυσβάσταχτο, έλλειμμα της ΝΔ

Όποιος έχει χρειαστεί να διοικήσει μία επιχείρηση ή μία ομάδα ατόμων γνωρίζει πολύ καλά ότι πέρα από τα λογιστικά στοιχεία, ίσως και ακόμη περισσότερο από αυτά, σημασία έχουν άλλα πράγματα.

Για παράδειγμα, η σχέση μεταξύ των ατόμων. Συνεργάζονται αρμονικά; Εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο; Γνωρίζουν τις ικανότητες και τις αδυναμίες του κάθε μέλους της ομάδας; Επικοινωνούν αποτελεσματικά ώστε να λύσουν τα προβλήματα;

Άλλο παράδειγμα είναι η εμπιστοσύνη που έχουν π.χ. οι εργαζόμενοι στην εταιρεία. Είναι βέβαιοι ότι αν η εταιρεία πάει καλά θα πάρουν αύξηση ή μπόνους; Είναι σίγουροι ότι αν είναι καλοί στην δουλειά τους θα πάρουν προαγωγή; Είναι σίγουροι ότι θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα; Εκτιμούν τους προϊστάμενούς τους; Αισθάνονται σιγουριά ότι σε μία δύσκολη ώρα, σε ένα πρόβλημα υγείας π.χ., ο εργοδότης τους δεν θα τους δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα;

Μπορεί όλα αυτά να μην εμφανίζονται στον ισολογισμό ενός οργανισμού ή μίας εταιρείας. Εκεί εμφανίζονται τα έσοδα, τα έξοδα, ο δανεισμός. Αλλά έχουν σημασία. Και έχουν, ακόμη και για αυτούς που μετράνε τα πάντα σε χρήμα, ΑΞΙΑ -ειδικά αν δεν σε ενδιαφέρει να την βγάλεις ένα εξάμηνο, αλλά έχεις ορίζοντα ετών.

Θεωρώ ότι η ΝΔ, στα 5+ χρόνια που βρίσκεται στην κυβέρνηση έχει φορτώσει την χώρα με ένα δυσβάσταχτο, ένα γιγαντιαίο, έλλειμμα κοινωνικής συνοχής, εμπιστοσύνης στο κράτος, απαξίωσης των θεσμών, αναξιοπιστίας και ανασφάλειας.

Δεν εθελοτυφλώ. Δεν υποστηρίζω ότι το έλλειμμα αυτό το δημιούργησε η ΝΔ. Το ελληνικό κράτος δεν ήταν ποτέ υπόδειγμα. Είχε κάνει όμως στην μεταπολίτευση σημαντικά βήματα. Είχε αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή, υπήρχε μία σταθερή βελτίωση στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, στις προσδοκίες που είχε ο πολίτης από το κράτος, στις προσδοκίες που είχε για το μέλλον του. Αντίθετα, η κυβέρνηση Καραμανλή ανέστρεψε αυτή την πορεία και αντί να μειώνει, αυξάνει αυτό το έλλειμμα με εκθετικούς ρυθμούς, κάθε μέρα.

Η αναξιοπιστία του Υπουργείου Οικονομικών, οι κοινωνικές εκρήξεις, η ανασφάλεια από την πορεία και την διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αστυνομία, η εμπλοκή πολιτικών στελεχών σε υποθέσεις διαφθοράς, η υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών, ο περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων, η αναξιοπιστία της Δικαιοσύνης, μπορεί να μην εμφανίζονται στα στοιχεία του δημόσιου χρέους ή του ελλείμματος. Είναι όμως βέβαιο ότι θα τα πληρώσουμε -και μάλιστα ακριβά. Είναι το κόστος της ανασφάλειας του πολίτη, του εργαζόμενου, του επιχειρηματία, του επενδυτή, είναι το κόστος της διαφθοράς, είναι το κόστος να μην μπορείς βρεις το δίκαιό σου, να μην γνωρίζεις πόσο θα φορολογηθείς, να φοβάσαι ότι η σύνταξή σου δεν θα σου φτάσει ή ότι το δημόσιο σχολείο δεν θα δώσει στα παιδιά σου αυτά που θα έπρεπε.

Δυστυχώς, αυτό ίσως και να είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα που θα κληροδοτήσει η ΝΔ στον ελληνικό λαό: ένα "κρυφό", δυσβάσταχτο έλλειμμα σε κοινωνικό κεφάλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: