2009-07-14

οι λύσεις δεν είναι δεδομένες

Νομίζω, ότι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις στην πολιτική, αυτή που λέει "και εσύ τι λύση προτείνεις", θα πρέπει να αλλάξει. Εμένα προσωπικά, δεν με νοιάζει τόσο πώς λέει κάποιος ότι θα λύσει ένα πρόβλημα (βέβαια, 1-2 προτάσεις δίνουν ένα δείγμα του τί πρέπει να περιμένει κανείς), αλλά πώς θα βρει την λύση -γιατί γνωρίζω ότι αν κληθεί να εφαρμόσει την λύση του σε 1 ή 2 χρόνια, το πιο πιθανό είναι να έχουν αλλάξει τόσο οι συνθήκες που να χρειάζεται να βρεθεί μία νέα.

Δεν νομίζω ότι τα ελληνικά κόμματα και οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πολιτική με αυτό τον τρόπο. Άλλωστε, μία παρόμοια προσέγγιση απαιτεί ένα πλεόνασμα εμπιστοσύνης που δεν υπάρχει σήμερα. Στο σημερινό κλίμα ανασφάλειας και αναξιοπιστίας, είναι λογικό ο πολίτης να ζητάει "συγκεκριμένες λύσεις" -αν γίνεται, με ακρίβεια ευρώ στα κόστη και συγκεκριμένη ημερομηνία στα χρονοδιαγράμματα, με τον ίδιο τρόπο που όταν χτίζει ένα σπίτι προσπαθεί να είναι γραμμένα όλα, μέχρι την παραμικρότερη λεπτομέρεια, αφού θεωρεί πώς ό,τι δεν διευκρινιστεί ακριβώς θα λειτουργήσει εις βάρος του.

Χαίρομαι όμως όταν οι προτάσεις δεν αντιμετωπίζονται από τους πολιτικούς που τις έχουν διατυπώσει ως ευαγγέλιο, αλλά ως σημείο εκκίνησης και φροντίζουν οι ίδιοι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να αμφισβητηθούν, να κριθούν και να βελτιωθούν.

Τα γράφω αυτά με αφορμή την σημερινή δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου από το 12ο Συμπόσιο της Σύμης[*], όπου αναφέρει μεταξύ άλλων:
"[...] Το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο και όραμα. [...] Σχέδιο και όραμα που όμως δεν μας αρκεί. Διότι θέτουμε αυτό το σχέδιο και όραμα στην κρησάρα των καλύτερων προοδευτικών μυαλών του κόσμου, προσωπικότητες που θα συμβάλουν στην σκέψη μας, στις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση του οικονομικού αδιεξόδου, της προοπτικής της πράσινης ανάπτυξης, της καλύτερης διακυβέρνησης της χώρας, της δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας, προσωπικότητες που μέσα από το Συμπόσιο της Σύμης είναι εδώ μαζί μας και θέλουν και σήμερα αλλά και αύριο να βοηθήσουν, να συμβάλουν, να πάει η Ελλάδα μπροστά. [...]"




[*] www.symisymposium.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: