Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του Βγενόπουλου για τη διαφάνεια στα δημόσια έξοδα.
Προφανώς η βασική τους ιδέα δεν θα μπορούσε παρά να με βρίσκει σύμφωνο! (Και είναι και στο πνεύμα της πρότασης που έχει κάνει εδώ και χρόνια ο Γιώργος Παπανδρέου για να υπάρχουν "όλες οι υπογραφές υπουργών στο διαδίκτυο".)
Άκουσα όμως ότι η πρόταση Βγενόπουλου είναι να χορηγήσει ο επιχειρηματικός όμιλος που διευθύνει την δημιουργία και την λειτουργία ενός κεντρικού site "στο οποίο θα δημοσιεύονται άμεσα όλα τα έξοδα των δημόσιων φορέων". Σε αυτό έχω σοβαρές αντιρρήσεις.
Καταρχήν, δεν θεωρώ ότι είναι πολιτικά σωστό να ανατεθεί σε έναν ιδιώτη η υλοποίηση της διαφάνειας. Ακόμη και αν η προσφορά έχει σήμερα τις πιο αγνές προθέσεις, ποιος γνωρίζει τις θα γίνει σε 6 μήνες, 1 ή 5 χρόνια;
Δεύτερον, νομίζω ότι είναι λάθος, τόσο από πολιτική σκοπιά, όσο και αναπτυξιακή, το να δοθεί προνομιακή πρόσβαση σε ένα ιδιώτη σε τόσο σημαντικά δεδομένα. Τα στοιχεία αυτά πέρα από βασικός μηχανισμός διαφάνειας, μπορούν να αποτελέσουν και την πρώτη ύλη για μία πληθώρα οικονομικά επικερδών υπηρεσιών -η προνομιακή πρόσβαση είναι με βεβαιότητα η λάθος συνταγή.
Το site που προτείνει ο Βγενόπουλος είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο. Αλλά το κράτος θα πρέπει να υλοποιήσει όλες εκείνες τις υποδομές και τις ρυθμίσεις ώστε να μπορεί ο κάθε Βγενόπουλος να το υλοποιήσει, χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσει το κράτος. Σε αυτή την κατεύθυνση, εδώ και καιρό η κίνηση 4Δ (Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα έχει κάνει αρκετές προτάσεις. Για παράδειγμα:
- να υπάρχουν τα πρωτογενή δεδομένα (χωρίς επεξεργασία) διαθέσιμα στον κόμβο του κάθε υπουργείου
- να είναι διαθέσιμα σε μορφή που επιτρέπει την εύκολη επαναχρησιμοποιήση τους (π.χ. έγγραφά με μορφή εικόνας δεν επιτρέπουν αναζήτηση και αξιοποίηση του κειμένου)
- να έχουν οριστεί νομοθετικά οι υποχρεώσεις των υπουργείων και των οργανισμών για δημοσιοποίηση, για τον χρόνο δημοσιοποίησης κ.λ. των δεδομένων.
- να έχει τακτοποιηθεί και διευκρινιστεί η άδεια χρήσης των δεδομένων, ο τρόπος προστασίας των προσωπικών δεδομένων που υπάρχουν ανάμεσά τους.
Τότε θα μπορούσε και ο Βγενόπουλος, και το ΠΑΣΟΚ και το ΕΒΕΑ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο vrypan με τους φίλους του να φτιάξουν παρόμοιες υπηρεσίες, άλλες καλύτερες, άλλες χειρότερες, άλλες πιο εύχρηστες, άλλες λιγότερο, με διαφορετικές λειτουργίες, ανταγωνιστικές ή που στοχεύουν σε διαφορετικά κοινά.
Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος του κράτους. Έτσι θα μπορούσαμε να έχουμε διαφάνεια, να διασταυρώνουμε την ανάλυση των στοιχείων στην οποία βασιζόμαστε για να κρίνουμε, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν υπηρεσίες ενημέρωσης που να στοχεύουν σε ειδικά κοινά, σε ένα πλαίσιο γνήσιου ανταγωνισμού.
Έτσι νομίζω τουλάχιστον..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου