2009-06-25

η αναξιοπιστία του Τύπου



Έχουν περάσει αρκετές μέρες [*] από την μεγάλη γκάφα που διέπραξε το ΒΗΜΑ της Κυριακής, δημοσιεύοντας ρεπορτάζ για μία συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν που δεν έγινε ποτέ. Αλλά δεν γίνεται να μην το σχολιάσω.

Γιατί είναι μία περίπτωση στην οποία έγινε φανερό σε όλους πώς λειτουργούν οι εφημερίδες. Και μάλιστα όχι από το ίδιο το συμβάν, αλλά από τον τρόπο που ο κ. Ψυχάρης το αντιμετώπισε: "Δεν είναι παράδοξο να γράφεται προκαταβολικώς ένα κείμενο για τη συνάντηση ηγετών κρατών, καθώς οι ανεπίσημες αλλά έγκυρες πηγές (δηλ. άτομα του επιτελείου των ηγετών) αφήνουν να διαρρέουν προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους πληροφορίες για τη συνάντηση και τις εκατέρωθεν θέσεις. Συνήθως αρκετοί δημοσιογράφοι συντάσσουν βάσει αυτών των πληροφοριών τα κείμενά τους και τα παραδίδουν προς δημοσίευση προτού λήξει η συνάντηση"

Ο εκδότης μίας ιστορικής εφημερίδας, λέει τα παραπάνω χωρίς να κοκκινίζει, χωρίς να ντρέπεται. Μας λέει ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στην εφημερίδα του αναπαράγουν τις "πληροφορίες κύκλων", χωρίς να αναφέρουν ότι είναι απλά "πληροφορίες". Μας λέει ότι οι συντάκτες του και οι αρχισυντάκτες του (ανάμεσά τους και ο κ. Πρετεντέρης...) υπογράφουν άρθρα που εμφανίζουν τις φήμες για γεγονότα. Και μας λέει ότι δεν είναι κάτι που έγινε μία φορά, αλλά γίνεται συνέχεια.

Δεν είναι μόνο το ΒΗΜΑ. Ο κ. Ψυχάρης μας λέει ότι έτσι κάνουν όλες οι εφημερίδες -και δεν είδα κάποια να βγει και να πει "εμείς δεν το έχουμε κάνει ποτέ".

Και επειδή είναι πρόσφατη μία πολιτική διαφήμιση... έτσι δεν ορίζονται τα "παπαγαλάκια";

Και κάτι ακόμη: αγαπητοί δημοσιογράφοι, μην κρύβεστε πίσω από την αδυναμία σας να εναντιωθείτε στους εκδότες και τους αρχισυντάκτες σας. Έχετε τεράστιο μερίδιο της ευθύνης. Φταίτε για τον τρόπο που δέχεστε να κάνετε την δουλειά σας. Φταίτε και γιατί έχετε καταντήσει την ΕΣΗΕΑ ένα συντεχνιακό όργανο -θυμάστε;

--
[*] η Κυριακή που μας πέρασε ήταν η επόμενη του γάμου μου και δεν πρόλαβα να γράψω.
[**] η φωτογραφία από το newsfilter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: