Μία δημοσκόπηση, έχει πολλά χαρακτηριστικά. Πέρα από τα αποτελέσματά της, νομίζω ότι εξίσου σημαντικό (σε πολιτικό επίπεδο) είναι να δούμε ποιός ρωτάει και τί θέλει να μάθει.
Ας πούμε εγώ αν μπορούσα να παραγγείλω μία έρευνα θα ήθελα να ρωτήσουν τα εξής:
- Ποιός πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι ο επόμενος αρχηγός της Ν.Δ.
- Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να εκλέξει νέο πρόεδρο πριν τις επόμενες εκλογές;
- Θα θέλετε να δείτε μία ενωμένη Δεξιά στην οποία να συμμετέχουν Ν.Δ. και ΛΑΟΣ;
- Σε ποιά θέματα πιστεύετε ότι η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά;
- πιστεύετε ότι έχουν γίνει βήματα ώστε να μην καεί όλη η Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι;
- θεωρείτε ότι η σημερινή κυβέρνηση προστατεύει περισσότερο τα συμφέροντα: 1. των τραπεζών 2. των μεγάλων επιχειρήσεων 3. των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 4. των εργαζομένων.
Διάφορα τέτοια. Πρώτον γιατί με ενδιαφέρουν ως ερωτήματα αλλά κυρίως γιατί θεωρώ ότι όποιες και να ήταν οι απαντήσεις θα μπορούσα να τις χρησιμοποιήσω για να δημιουργήσω σοβαρά προβλήματα στην Ν.Δ.
Δυστυχώς δεν έχω αυτή την δυνατότητα. Οπότε περιορίζομαι στο να βλέπω τί έρευνες παραγγέλνουν οι εφημερίδες και τα κανάλια και να προσπαθώ να καταλάβω πού θέλουν να το πάνε.
(Αστεία, αστεία, μήπως να μαζεύαμε λεφτά όσοι ενδιαφερόμαστε για να κάνουμε μία τέτοια δημοσκόπηση;)
11 σχόλια:
ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είσαι ο πρώτος που σκέπτεται αυτό
ευτυχώς ή... ευτυχώς παρά τα μύρια όσα οι δημοσκόποι φαίνεται πως αυτό το τελευταίο... στασίδι δεοντολογίας δεν το έχουν καταπατήσει ακόμα
για να σου εξηγήσω,
υπάρχει μια συγκεκριμένη σειρά ερωτήσεων -σαν αυτές που περιγράφεις- οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων "κατευθυνόμενων ή τυφλών ερωτήσεων"
και είναι ερωτήσεις είτε "αυτονόητες" όπως πχ, "θα θέλατε όλες οι αγορές σας να είχαν μηδενικό ΦΠΑ?"
είτε ερωτήσεις με έντονους επιθετικούς προσδιορισμούς ή "βαριά" ρήματα όπως καλή ώρα αυτό που έγραψες, "πιστεύετε ότι έχουν γίνει βήματα ώστε να μην καεί όλη η Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι;"
και βασικά το σκεπτικό είναι πάρα πολύ απλό,
αν θες να έχεις μια (σχετικά) αντικειμενική εικόνα της κοινής γνώμης δεν μπορείς να εκβιάζεις τις απαντήσεις της αρεσκείας σου με επιθετικούς προσδιορισμούς ή ερωτήσεις που "δεν χωράνε δεύτερη απάντηση"!!!
παρ'όλ'αυτά μην απελπίζεσαι, ίσως τώρα με την μετακόμιση ο Γιωργάκης να αποφασίσει να κάνει τα γραφεία της Τρικούπη εταιρία δημοσκοπήσεων... να έχει και με κάτι να ασχολείται ο καημένος ο Λαλιώτης με τον Κουλούρη... κρίμα είναι να κάθονται!!!
αυτά και καλησπέρες
@Derek: κάποιες από τις ερωτήσεις που έβαλα εδώ ήταν προφανώς "φάουλ" για να προκαλέσουν.
Αυτές που με ενδιαφέρουν πιο πολύ είναι όσες έχουν να κάνουν με τον μελλοντικό αρχηγό της Ν.Δ. Θεωρείς ότι αυτές απαγορεύονται από την σχετική δεοντολογία; Γιατί δεν βλέπω να έχουν πρόβλημα να ρωτάνε το ίδιο για το ΠΑΣΟΚ που εξέλεξε αρχηγό πριν από 4 μήνες.
Το post μου δεν έχει καμία αιχμή εναντίον των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Τους ζητάνε μία δημοσκόπιση για την εικόνα του ΓΑΠ ή του ΠΑΣΟΚ και την κάνουν, γιατί όχι;
Απλά θέλω να βάλω και εγώ την δική μου ατζέντα γιατί όλοι οι άλλοι έχουν την ίδια και είναι λίγο μονότονο.
Παναγιώτη είναι ακριβώς όπως το λες. Άλλωστε το παραδέχονται και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι των εταιρειών. Ότι δηλαδή απο τις ερωτήσεις μπορείς να εκμαιεύσεις τη μία ή την άλλη απάντηση.
Ακόμα και η σειρά που τίθενται οι ερωτήσεις έχοει σημασία.
Τι πιστεύετε ότι έκανε η κυβέρνηση με το θέμα των «Νταβατζίδων» (που είχε θέσει προεκλογικά);
Ποια η σχέση της κυβέρνησης με τα εκδοτικά συμφέροντα;
Ποια η γνώμη σας για τις σχέσεις Κυβέρνησης- Δικαιοσύνης;
Τι πιστεύετε για την "επανίδρυση του κράτους";
Τι σημαίνει για εσάς σήμερα η λέξη "αξιοκρατία" στον δημόσιο τομέα;
http://fs.kapa-research.com/nsurvey.aspx?surveyid=5df4afc97d24b738eb29c3aa7b89af7&fspid=A773F1DB-9FAF-41D0-A973-0D7DF2803F56
Κλικ στο δεσμό και θα πάρετε μια ιδέα (τη χειρότερη) για το πόσο κατευθυνόμενες είναι οι δημοσκοπήσεις και με ποιον πλάγιο και υποβολιμαίο τρόπο εξάγουν απαντήσεις και συμπεράσματα.
ΥΣ. Μου το έστειλε χθες η εταιρεία για να συμμετάσχω στην έρευνα.
Παναγιώτη αν το σκεφθείς το όλο πράγμα μπορεί να γίνει crowd sourced - σχετικά! - εύκολα:
Δίνεις κάποιες βασικές κατευθύνσεις για το θέμα που θέλεις να ερευνήσεις, καταλήγεις σε ένα ερωτηματολόγιο (το οποίο αν είμαστε πολύ γενναίοι μπορεί να βγει μέσα από ένα wiki για παράδειγμα), στήνεις ένα open source CATI (computer assisted telephone interviewing) server όπως το YaaCs και ψάχνεις να βρεις κόσμο να δωρίσει το χρόνο του! Χρειάζεται κάποια εκπαίδευση στη χρήση του software και στις τεχνικές συνέντευξης βέβαια αλλά μην νομίζεις ότι και οι εταιρίες σκοτώνονται...
Το μόνο για το οποίο δεν είμαι σίγουρος είναι αν επιτρέπεται να διοργανώσει έρευνα οποιοσδήποτε ή απαιτείται κάποιου είδους άδεια. Αν γνωρίζει κανείς...
@Θανάσης:
Θα προτιμούσα, αν μπορούσαμε, να παίξω το παιχνίδι με τα ίδια τους τα όπλα: π.χ. "Δημοσκόπηση της ΧΧΧ για λογαριασμό bloggers, με θέμα διαδοχή ηγεσίας στην Ν.Δ."
Και αν πετύχει, να γίνει και κυλιόμενη, π.χ. κάθε μήνα :-)
Ψάχνω να βρω κόστος και πώς θα μπορούσε (οργανωτικά) να γίνει, γιατί βέβαια κάπως πρέπει να συγκεκντρωθούν τα λεφτά με διαφανή τρόπο, να πληρωθεί η έρευνα κ.λ.
Μια τέτοια έρευνα είτε πρέπει να γίνει σε συνεργασία με κάποιο μη κερδοσκοπικό φορέα που οι καταστατικοί σκοποί του να τεκμηριώνουν κάποια συνάφεια με ερευνητικό αντικείμενο και που φυσικά δεν θα έχει πρόβλημα να αναλάβει ένα μέρος αυτής της υποχρέωσης (και δεν εννοώ αναγκαστικά οικονομικό).
Ή, εφόσον τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν, σε συνεργασία με κάποια εταιρία ερευνών για λογαριασμό κάποιων πολιτών-bloggers.
Η πιο οικονομική λύση για αυτό που λέει ο Παναγιώτης είναι η πρώτη, αλλά θέλει κάποιο χρόνο ψαξίματος για το όλο staging.
Φίλε Παναγιώτη,
Καταλαβαίνω πως ως «social media consultant στο ΠΑΣΟΚ» (δεν ξέρω αν είναι έμμισθη ή όχι η σχέση σου με το Κίνημα) έχεις κι εσύ τον καημό να κάνεις «περισσότερη» αντιπολίτευση.
Θεωρό όμως εμπαιγμό το να κάνεις καταγγελίες για «κατευθυνόμενες» δημοσκοπήσεις και να μιλάς ως σαν να μην έχει «παραγγείλει» ποτέ το ΠΑΣΟΚ δημοσκόπηση…
Μας λες ορθά κοφτά πως ο σκοπός σου, ουσιαστικά, είναι να γίνει μια δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας θες να τα χρησιμοποιήσεις για να δημιουργήσεις σοβαρά προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία.
Άρα αυτό που μας λες είναι πως ως «social media consultant στο ΠΑΣΟΚ» αυτό που πραγματικά επιθυμείς, είναι να «στήσεις» μια δημοσκόπηση η οποία θα έχει μια καλά προσεγμένη «ανεξάρτητη» βιτρίνα. Όπου φαινομενικά θα είναι μια δημοσκόπηση «κάποιων bloggers», αλλά με ερωτήματα που εξυπηρετούν ΜΟΝΟ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΠΑΣΟΚ.
Κι αυτό διότι η λογική λέει πως:
• οι μη κομματικοποιημένοι πολίτες θέλουν οι δημοσκοπήσεις να είναι ισορροπημένες και να μην στοχεύουν στο να «επηρεάσουν» την κοινή γνώμη παρά μόνο στο να «αποτυπώσουν» όσο πιο έγκυρα γίνεται τις τάσεις και τις πεποιθήσεις της κοινής γνώμης.
• το ΚΚΕ από την άλλη επιθυμεί (υποψιάζομαι) δημοσκοπήσεις που ως κύριο στόχο (πέραν της καταγγελίας του δικομματισμού) δεν έχουν τη Νέα Δημοκρατία, όσο το ΠΑΣΟΚ και κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ.
• ο ΣΥΡΙΖΑ ομοίως (υποψιάζομαι) επιθυμεί οι δημοσκοπήσεις να τον αβαντάρουν σε σχέση κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, δευτερευόντως με το ΚΚΕ και να τον προβάλουν ως τον βασικό αντίλογο των «δεξιών» και «εκσυγχρονιστικών» πολιτικών.
• όσο για το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή θέλει αυτό που μας περιέγραψες, δημοσκοπήσεις που να πλήττουν τη Νέα Δημοκρατία αλλά χωρίς καμία αναφορά σε εναλλακτική πολιτική πρόταση, κι αυτό διότι το μαγαζί από μεταξωτά κοντεύει να πουλά κεντήματα.
Ως «social media consultant στο ΠΑΣΟΚ», του δεύτερου σε χρηματοδότηση (επίσημα τουλάχιστον) ελληνικού κόμματος, μου κάνει εντύπωση γιατί δεν απευθύνθηκες στο κόμμα σου για να σε χρηματοδοτήσει;
• μήπως δεν είσαι προεδρικός;
• μήπως δεν υπάρχουν λεφτά;
• μήπως οι δημοσκοπήσεις του ΠΑΣΟΚ αναλώθηκαν στο να προβάλουν τον ΓΑΠ σε σχέση με τον Βενιζέλο;
Εν κατακλείδα, φίλτατε, όταν υπαινίσσεσαι ως ΠΑΣΟΚος (κι όχι ως ένας απλός πολίτης) πως τα ΜΜΕ κατευθύνουν (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) την κοινή γνώμη να σου θυμίσω τη λαϊκή ρήση πως «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».
Να σου επισημάνω ακόμα πως το ζητούμενο πλέον για το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει (δραματικά ίσως) κι από το «ποιος θα είναι κυβέρνηση» έχει μετεξελιχθεί στο «ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση». Ελπίζω (ειλικρινά) να μην αποτύχετε στη προσπάθεια σας να διατηρηθείτε δεύτερο κόμμα, διότι τότε ούτε για κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα μπορούμε να σας υπολογίζουμε…
ΥΓ: Δεν είσαι το press-gr πχ για να σε πάρει στα σοβαρά οποιοσδήποτε μη κομματικοποιημένος ώστε να σε βοηθήσει να κάνεις αυτό που μας περιέγραψες! Όπως ούτε κι εμένα θα έπαιρνε ο κόσμος στα σοβαρά αν έλεγα «ελάτε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί» και στην πραγματικότητα εννοούσα «ελάτε να βοηθήσουμε τη Νέα Δημοκρατία»…
@pr0logic:
Φίλε μου, η τελευταία σου φράση, μου αρκεί: "Δεν είμαι το press-gr".
Σε ευχαριστώ.
Δημοσίευση σχολίου