2008-03-27

Μάχη μέσα και έξω από την Βουλή



Αύριο, Παρασκευή 28 Μαρτίου, στις 7.00 μ.μ., το ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που θα δίνει τη μάχη μέσα στη Βουλή, πραγματοποιεί συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, στην οποία καλεί όλους τους δημοκράτες πολίτες να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για κάθε κεφάλι περισσότερο από τους σημερινούς συλλαλώντες ο vrypan προσφέρει μία ημίγυμνη (ασπρόμαυρη) φωτογραφία του

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@ανώνυμος: Αυτά τα παιχνιδάκια της Ν.Δ. που προσπαθεί να εμφανίσει το Ασφαλιστικό ώς σύγκρουση της αντιπολίτευσης, νομίζω ότι οι αναγνώστες αυτού του blog τα θεωρούν αστεία.

Με δεδομένο ότι έχω πάρει αρκετά κιλά, θεωρώ ότι η πρότασή σου είναι προσπάθεια εκφοβισμού όσωn έχουν σκοπό να έρθουν.

ManBlogg είπε...

Δεν αντέχω.. Θα το ρωτήσω :) ..
Τι σημαίνει "...καλεί όλους τους δημοκράτες πολίτες"; Κάπως όπως λέμε ...."η δημοκρατική παράταξη";
Είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται τέτοια γλώσσα ακόμα ρε παιδιά...

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@Manblogg:
η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης διακρίνεται από έντονα από έλλειψη δημοκρατικών χαρακτηριστικών και πρακτικών: έλλειψη λογοδοσίας, έντονο αυταρχισμό, αδιαφάνεια, κατάργηση (στην πράξη) των ανεξάρτητων αρχών, προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης.

Είναι λοιπόν λογικό να καλούμε "όλους τους δημοκράτες πολίτες να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική."

Τί σε παραξενεύει;

ManBlogg είπε...

Αυτό που με παραξενεύει είναι ότι άνθρωποι της γενιάς σου (και όχι μόνο) διαιωνίζουν μία γλώσσα ξύλινη, αυτή των κομμάτων τα οποία είναι τα κυρίως υπεύθυνα για τον ευτελισμό των εννοιών των θεσμών.
Δεν ξέρω αν το "δημοκρατικοί πολίτες" στο κάλεσμα που ποσταρεις είναι δικός σου χαρακτηρισμός ή του ΠΑΣΟΚ (μιας και μιλάς στον πληθυντικό στην προηγούμενη απάντησή σου), αλλά φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το διαβάζω και αδυνατώ να μη γελάω σαρκαστικά. -Πιο αστείο ακόμα είναι βέβαια το "Η δημοκρατική παράταξη"
Γιατί ακούγεται από ένα πολιτικό χώρο, το ΠΑΣΟΚ, όπου έχει δείξει έμπρακτα σε διάφορες εκφάνσεις της πολιτικής ζωής το πόσο σέβεται τους θεσμούς αντίστοιχα και πόσο "ευέλικτο" είναι σε αντίστοιχα θέματα σεβασμού τους. Είναι δυστυχώς βλέπεις και αυτή η έρμη η έννοια της αξιοπιστίας που τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ δε φαίνεται να έχει καλές σχέσεις μαζί της.

Τα παραδείγματα που χρησιμοποιείς για να δικαιολογήσεις στο σχόλιό σου δε την έλλειψη δημοκρατικών χαρακτηριστικών και πρακτικών της κυβέρνησης, είναι τέτοια που ανάλογα μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθούν σε όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις που θυμάμαι εγώ (από το 85 κυρίως και μετά) για να υποστηρίξουν το ίδιο για αυτές.

Λίγος σοβαρός και ουσιαστικός λόγος χωρίς λαϊκισμούς ίσως να μπορεί να πείσει περισσότερο ότι κάτι θα μπορούσε να αλλάξει. Για την ώρα εμμένα μου δείχνει ότι στην Ελλάδα κάποιοι θεωρούν ότι έχουμε κολλήσει κάπου αμμέσως μετά το 1974 και ευελπιστούν με αυτά τα συνθήματα να πείσουν τους πολίτες ότι έχουν τη λύση για τις προκλήσεις του 2010 και περεταίρω...

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@manblogg:

1. Περιμένω να μην είσαι επιλεκτικός στην κριτική σου και να αφήσεις το σχετικό εγκωμιαστικό σχόλιο του είδους "χώστα παικταρά, επιτέλους κάποιος μιλάει και τον καταλαβαίνω" στο post μου που λέω "έγινε χοντρή μαλακία".

Σοβαρά τώρα, μπορεί να είναι κλισέ, αλλά σημασία έχει τί νόημα δίνεις στις λέξεις. Εσύ βέβαια, ως πιο μεγάλος (αν κατάλαβα σωστά), μπορεί να έχεις συνδέσει κάποιες λέξεις ή εκφράσεις με συγκεκριμένα συμφραζόμενα και συναισθηματικό φορτίο που εγώ δεν έχω. Χάσμα γενεών;

2. Για να συζητήσουμε επί της ουσίας (αν σε ενδιαφέρει) πρέπει να μου πεις όχι τί δεν πιστεύεις, αλλά τί πιστεύεις. Είσαι ευχαριστημένος με την σημερινή κυβέρνηση; Ποιά μπορεί να είναι η λύση στα πολυδιάστατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σήμερα;

Αλλιώς να μιλήσουμε κάποια ώρα που δεν θα έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε για μία φανταστική χώρα ή να παίξουμε civilization.

Σπύρος Ντόβας είπε...

Παναγιώτη,

νομίζω ότι κάπου έχω κρατήσει μια φωτοτυπία από την δήλωση εγγραφής μου στην ΦιΣ, όπου μεταξύ άλλων δηλώνω υπεύθυνα ότι θα δράσω στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων, έχει και θεώρηση γνησίου υπογραφής από ΚΕΠ κομπλέ. Αρκεί για να συμπεριληφθώ και εγώ στους "δημοκράτες" πολίτες, ή έχετε κάποια ειδική ΠΑΣΟΚικη φόρμα για τον σκοπό αυτό?

Δεν λέω, σκατά η Νέα Δημοκρατία αλλά απόσκατα και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όταν οι "δημοκράτες πολίτες" του ΠΑΣΟΚ περί άλλα ετύρβαζαν.

Από αυτούς που θα μαζευτούν αύριο στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, δική μου εκτίμηση είναι, ότι το 80% (και λίγο λέω) δεν δίνει δεκάρα για την έλλειψη λογοδοσίας, τον έντονο αυταρχισμό, την αδιαφάνεια, την κατάργηση (στην πράξη) των ανεξάρτητων αρχών, την προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης κλπ. Βασικό τους κίνητρο, άγχος και επιδίωξη είναι "να φύγουνε αυτοί, να έρθουμε εμείς να πιάσουμε τα πόστα".

"Δημοκράτες πολίτες" my ass.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@Σπύρος:

Μία χαρά καλύπτεις τα κριτήρια, έλα!
Φέρε και την φωτοτυπία, να την κάνουμε πανό.

Κοίτα, αν θέλουμε να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να κάνουμε επικίνδυνες γενικεύσεις, θα δούμε ότι υπάρχουν τόσα κίνητρα όσα άτομα θα εμφανιστούν. Άλλα πιο ευγενή, άλλα πιο χαμηλά, άλλα δικαιολογημένα, άλλα αδικαιολόγητα. Και όλες οι ενδιάμεσες διαβαθμίσεις και όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί. Πολίτες είμαστε, ούτε θεοί, ούτε διάβολοι.

Έτσι συμβαίνει σε κάθε τί μαζικό. Εκεί είναι που έχει σημασία ο αρχηγός, αυτός που θα οδηγήσει την συγκεντρωμένη ενέργεια προς μία ή προς μία άλλη κατεύθυνση. Στην περίπτωση του ΓΑΠ, θεωρώ ότι αν του δοθεί η ευκαιρία θα μετατρέψει όλη αυτή την ενέργεια σε κάτι θετικό και δημιουργικό.

Σπύρος Ντόβας είπε...

"Πολίτες είμαστε, ούτε θεοί, ούτε διάβολοι."

επ, μην απλουστεύουμε. Δημοκράτες πολίτες. Δεν είναι το ίδιο...

ManBlogg είπε...

1.Συνήθως γράφω όταν έχω χρόνο, όταν κάτι μου κεντρίσει το ενδιαφέρον και έχω κάτι να πω. Ελπίζω να μην παίρνεις αμυντικά/προσωπικά τα σχόλιά μου και να κρατάς στατιστική αρνητικά/θετικά. Από την άλλη όταν γράφεις δημόσια για θέματα πολιτικού ενδιαφέροντος, που αφορούν όλους, φέροντας ένα λόγο συμβατό με ένα πολιτικό χώρο έστω στη σημερινή του μορφή, που έχει καθορίσει όσο κανένας άλλος, τη σημερινή θέση της χώρας και της κοινωνίας, μου φαίνεται παράξενο να εκπλήσσεσαι όταν εισπράτεις κριτική κατευθυνόμενη στο χώρο (όχι απαραίτητα στο πρόσωπό σου αλλά στα επιχειρήματά σου).
Δε νομίζω να υπάρχει θέμα χάσματος γενεών. Απλά προσωπικά, συνδέω τις λέξεις με τις πράξεις και όταν το πρόσωπο ή ο πολιτικός χώρος που εμπιστεύτηκα για το μέλλον μου με δουλεύει επανειλημμένως τότε δεν μπορώ να τον πάρω σοβαρά μετά από ένα σημείο όταν τις ξαναλέει. Ίσως να έχω πρόβλημα τι να κάνω. Αν-αξιοπιστία λέγεται.

2.Φυσικά να συζητήσουμε επί της ουσίας. Δεν ήταν και τόσο προφανές ότι αυτό επιζητούσες με αυτό το ποστ, οπότε περιορίστηκα στο σχολιασμό του "δημοκράτες πολίτες".

Φυσικά και δεν είμαι ευχαριστημένος με την πορεία της σημερινής κυβέρνησης. Μονολεκτική απάντηση στο ερώτημα για τα προβλήματα που θέτεις δεν έχω. Παρ΄όλα αυτά θεωρώ ότι 1η προτεραιότητα για μένα για να μπουν τα θεμέλια για ουσιαστική βελτίωση του κοινωνικού ιστού θα πρέπει να είναι η ουσιαστική βελτίωση απονομής δικαιοσύνης και εφαρμογής των υπαρχόντων νόμων σε όλα τα επίπεδα αρχίζοντας από ψηλά.
Και για να σε προλάβω.. Δε νομίζω ότι αυτό μπορεί να το κάνει το ΠΑΣΟΚ.. Δεν το έκανε τα τελευταία 20 χρόνια πάνω κάτω μετά από 5 επανεκλογές αν δεν κάνω λάθος. (Βλέπε σχόλια περί αναξιοπιστίας παραπάνω..)

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

1. ίσως να μην ήταν προφανές, το πρώτο μέρος του σχολίου μου είχε εν μέρη χιουμοριστικό χαρακτήρα.

2. ΟΚ. Εγώ είμαι μαζί σου στις προτεραιότητες και ίσως και να θεωρείς ότι τα κίνητρά μου είναι ειληκρινή.

Διαφωνούμε στο ποιος θα ασχοληθεί με αυτές και εγώ προσπαθώ να σε πείσω ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ θα το κάνουν. Έχω κάθε καλή διάθεση να ακούσω την δικιά σου αντιπρόταση.

Ανώνυμος είπε...

ως προς το δημοκράτες πολίτες, εντάξει το κάθε κόμμα έχει τη ρητορική του. Το κακό με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι ενώ πήρε το καράβι και το έστριψε δεξιά συνεχίζει να έχει τη ρητορική που είχε πριν τη στροφή.

ως προς την ημίγυμνη φωτό, όντως η ΝΔ έκανε φάουλ αλλά υπάρχει όντως ανταγωνισμός ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολίτευση. Το ερώτημα βέβαια είναι από πότε έγινε κακό να κάνουν δύο κόμματα αντιπολίτευση ταυτόχρονα. Ίσως μπορεί να μας το απαντήσει ο Πάκης Παυλόπουλος.

Μιααααα φωτογραφίαααα σουυυυυ

ήηηηηηρθε και σε μέ ε ναα

ManBlogg είπε...

Η δική μου πρόταση είναι τελείως νέα πρόσωπα με διαφορετικά βιογραφικά. Δε θέλω άτομα που στο βιογραφικό τους απαριθμούν τις κομματικές νεολαίες που ήταν μέλη, τις καταλήψεις και τους αγώνες κατά της χούντας που κάναν τα ξαδέρφια τους και το όραμά τους για το πώς θα πατάξουν την παγκόσμια φτώχεια.
Θέλω άτομα με γνώση της αγοράς, της παγκόσμιας συγκυρίας και τη θέση της σημερινής Ελλάδας σε αυτή. Άτομα τεχνοκράτες με στόχο το μικρότερο κράτος από το δεινόσαυρο που έχουν στήσει οι οικογενειοκρατίες Καραμανλή, Παπανδρέου.
Περιληπτικά όλ'αυτά. Είμαι διατεθειμένος να δώσω ευκαιρία σε κινήσεις όπως η ΦιΣ. Όχι δεν είμαι "κολλητός" του κ. Ντόβα :)
Φυσικά θα αστειεύεσαι αν νομίζεις ότι μπορείς να πείσεις κανένα ότι ο σημερινός ΓΑΠ και το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση έστω και σε θεωρητικό επίπεδο να προσφέρουν οτιδήποτε ουσιαστικό. Άτομα και "διαχειριστές" σαν και αυτούς θα τους είχα απολύσει κλοτσηδόν από τη δουλειά μου. Μου είναι δύσκολο να πεισθώ ότι θα τους έδινα μια 6η ευκαιρία να καθορίσουν τη ζωή μου.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@manblogg:
Εγώ μπορείς να πεις ότι είμαι "κολλητός" του κ. Ντόβα, που είναι πολύ καλός φίλος. (Ελπίζω να μην του κάνω κακό στην εικόνα του αυτή την στιγμή!)

Δεν αστειεύομαι. Θεωρώ ότι μπορούν. Αν καταφέρνω να πείσω, είναι άλλο θέμα.