2010-05-12

Π. Μανδραβέλης: Η είδηση μιας χρεοκοπίας

Η είδηση μιας χρεοκοπίας, του Πάσχου Μανδραβέλη. Δεν θα αδικήσω το κείμενο, απομονώνοντας ένα συγκεκριμένο απόσπασμα. Καλύτερα να το διαβάσετε ολόκληρο.

4 σχόλια:

λ:ηρ | lgreco είπε...

Ωραία! Μιλάει για ρουλεμαν ο αρθρογράφος που έγινε ρουλεμαν για το καλό του κουμπάρου του και που πάσαρε στο πανελλήνιο πεμπτοκλασάτο κολέγιο των ΗΠΑ ως κορυφαίο σχολείο. Λαμπρά!

Πρώην μέλος ΠΑΣΟΚ είπε...

Δεν θα σχολιάσω αυτά που λέει ο Μανδραβέλης που από ότι φαίνεται προσφάτως έχει γίνει το πουλέν του συστήματος Παπανδρέου.

Εγώ θα σταθώ στον τρόπο που φτάσαμε μέχρι εδώ. Είναι σημαντική η συμβολή του συστήματος Καραμανλή στην σημερινή οικονομική κατάσταση. Για μένα όμως που θέλω να τα βλέπω αντικειμενικά διότι δεν πληρωνομαι για να βλέπω με μπλε ή πράσινα γυαλιά αντιλαμβάνομαι το εξής:

Είναι αδιαμφισβήτητη η συμβολή του συστήματος Καραμανλή στην σημερινή οικονομική κατάσταση, αλλά και των κυβερνήσεων Σημίτη. Οι Ολυμπιακοί αγώνες (η υπερτιμολογησή τους) κατά την γνώμη μου ήταν η ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας. Ο Παπανδρέου γνώριζε τα προβλήματα της οικονομίας. Απλά προεκλογικά είπε αυτά που ήθελε να ακούσει ο κόσμος. Δηλαδή να το πω κομψά συνειδητές ανακρίβειες. "Λεφτά υπάρχουν δισεκατομμύρια, τρισεκκατομύρια ..." έλεγε και ξανάλεγε. Το ότι γνώριζε ο Παπανδρέου το είπε σαφέστατα ο Σαχινίδης στο κρατικό ραδιόφωνο. Η συμμετοχή στο ΔΝΤ ήταν ειλλημένη από τις 5 Οκτωβρίου, είπε. Απλά έπρεπε (το συστημα Παπανδρέου) να "κάψει" τις εναλλακτικές λύσεις. Έκαψε την λήψη δανείου από Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές όπως εμμέσως πλην σαφώς έγραψε στοhttp://press-gr.blogspot.com/2010/05/blog-post_9577.html ο Ν. Κοτζιάς τέως σύμβουλος του Παπανδρέου. Προσπάθησε με δηλώσεις περί τιτανικού και μη αξιοπιστίας να κάνει "τις αγορές" να μας προσέξουν. Όταν είχε την δυνατότητα να δανειστεί η χώρα με 170-180 σπρεντ δεν πήραμε όλο το ποσό που μας προσφέρονταν. Με όλες αυτές τις κινήσεις έφτασε το σπρεντ στο 300. Εκεί "το συστημα" έκανε άλλη μια κίνηση προς την επιθυμητή κατευθυνση. Το περιβόητο πιστόλι στο τραπέζι. Πρώτος όλων ο Παπανδρέου έθεσε θέμα ΔΝΤ (θέλοντας να εκβιάσει τους ευρωπαίους σύμφωνα με το σύστημα) αλλά τελικά από ότι φάνηκε ήταν ένα ωραίο κόλπο για να τεθεί στο τραπέζι ο μηχανισμός του ΔΝΤ. Η Γερμανία άδραξε την ευκαιρία που την βόλευε λόγω των εκλογών στην Ρηνανία-Βεστφαλία και έθεσε θέμα ΔΝΤ στην διαπραγματευση. Οι αγορές ξέφυγαν, η Ελλάδα μπήκε για τα καλά στο στόχαστρο και τότε φυσιολογικά μας προέκυψε το νεο-φιλελευθερο TINA (There is no alternative). To ΔΝΤ ήταν μονόδρομος. Πριν ενεργοποιηθεί ο οργανισμός ο Παπακωσταντίνου έλεγε παντού πως το ΔΝΤ δεν θα ζητήσει νέα μέτρα διότι έχουμε πάρει αρκετά και όταν μπήκαμε στο ΔΝΤ καταλάβαμε πως άλλη μια συνηδειτή ανακρίβεια είχε ειπωθεί απο το σύστημα.
Δυστυχώς έτσι αντιλαμβάνομαι τα πράγματα και νιώθω δυστυχώς πολύ πικραμένος διότι πίστεψα στις αγαθές προθέσεις του ΓΑΠ. Απλά θεωρώ για άλλη μια φορά η πολιτική ελίτ της χώρα θεώρησε τους πολίτες αλλά και τα κομματικά μέλη ως διαχειρίσιμους κάφρους.

Andreas είπε...

Ο ένας "δε θα σχολιάσει αυτά που λέει ο Μανδραβέλης" και ο άλλος επιλέγει μια ad hominem επίθεση. Για τα επιχειρήματα όμως της ομιλίας... κουβέντα.

Μόλις χθες είδα δημοσιογράφο του ANT1 να περιγράφει σε Ιταλικό μέσο ενημέρωσης πως εντελώς ξαφνικά ακούσαμε πως χρεοκοπούμε. Και αντί να αναρωτηθεί ο ΑΝΤ1 γιατί το άκουσε εντελώς ξαφνικά, γιατί δεν είχε πάρει χαμπάρι τι συνέβαινε τόσο καιρό, γιατί δεν ενημέρωσε τον κόσμο για τις ενέργειες της προηγούμενης διακυβέρνησης, μας δείχνει το βίντεο της ιταλικής τηλεόρασης λες και αποτελεί τιμή που ένας έλληνας δημοσιογράφος είπε δυο λόγια σε ένα ξένο κανάλι.

Νοοτροπία φτωχού συγγενούς...

Τα Ελληνικά ΜΜΕ από ανικανότητα αλλά και από σκοπιμότητα δεν επιτελούν τον ρόλο τους. Κουτσομπολεύουν, αντί να ενημερώνουν, αναδεικνύουν το έλασσον και θάβουν το μείζον, προωθούν τους δικούς τους πολιτικούς και επιχειρηματίες... Για έναν άνθρωπο που σκέφτεται κριτικά, είναι εντελώς προκλητικά τα ΜΜΕ που έχουμε.

Ηράκλειος άθλος θα είναι αν καταφέρουμε ποτέ να βγούμε από αυτό το έλλειμμα ενημέρωσης. Πώς να ρυθμιστεί μια αγορά που έχει μάθει στη χαμηλού επιπέδου δουλειά και στην εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων; Πραγματικά εξαιρετικά δύσκολο να γίνει!

λ:ηρ | lgreco είπε...

Ανδρέα, η στάση μου είναι ad hominem όπως άλλωστε και η δική σου απέναντι στον δημοσιογράφο του ΑΝΤ1. Καμιά φορά δηλαδή το ad hominem το χρησιμοποιούμε για να υπενθυμίσουμε εαυτούς και αλλήλους πως η αξιοπιστία κάποιας πηγής είναι τουλάχιστον προβληματική.

Ο Πάσχος ποτέ δεν βγήκε να πεί ένα συγνώμη ρε παιδιά αμάρτησα για τον κουμπάρο μου.

Τέλος πάντων παρόλο που προσπαθώ να αποφεύγω τις ad hominem επιθέσεις καμιά φορά δεν τα καταφέρνω.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της ομιλίας, τι ακριβώς συζήτηση και σχολιασμό να καταθέσουμε; Ο Πάσχος έκανε μια καλή ανθολογία (compilation που θα λέγαμε κι εδώ) χιλιοειπωμένων πραγμάτων τα οποία έχουν συζητηθεί διεξοδικά εδώ και καιρό από γνωστικούς ανθρώπους.