2010-03-23

για τις αμοιβές του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΠΑΠ ΑΕ

Να ξεκαθαρίσω πρώτα ότι δεν θυμάμαι να έγραψα ποτέ στο παρελθόν για τις αμοιβές των διοικήσεων σε ΑΕ. Όχι γιατί δεν μπορούν να είναι αντικείμενο κριτικής, αλλά διότι θεωρώ ότι ο τρόπος που γίνεται η κριτική κινείται συχνά στα όρια του λαϊκισμού.

Μερικές φορές, αν και μπορεί να μοιάζουν, οι διάφορες κριτικές για το θέμα έχουν διαφορετικό υπόβαθρο.

Π.χ. η κριτική που γίνεται για τις αμοιβές των ΔΣ και απευθύνεται γενικά στο οικονομικό σύστημα που επιτρέπει να υπάρχουν εταιρείες με κεφαλαιοποίηση δισεκατομμυρίων, έχει μία ιδεολογική συνέπεια, αν π.χ. εκφέρεται από την Παπαρήγα. ΟΚ, ας τα κρατικοποιήσουμε όλα και ας δίνουμε μισθούς σύμφωνα με επετηρίδα.

Τώρα, η κριτική που λέει απλά "μου μοιάζουν πολλά τα χρήματα, διότι εγώ παίρνω 1500 ευρώ", αλλά από την άλλη υποστηρίζει ότι ο μισθός πρέπει να είναι ανάλογος με ικανότητες, γνώσεις, ρίσκο, πίεση κ.λ. μου φαίνεται ανούσια και ευκαιριακή. Και εγώ τόσα παίρνω[*], αλλά καταλαβαίνω πως η εμπειρία, οι ικανότητες και οι γνώσεις άλλων μπορεί να αξίζουν πολλαπλάσια από τα δικά μου. Καταλαβαίνω επίσης ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος μίας από τις 2-3 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση ελληνικές εταιρείες πιθανότατα θα παίρνει πολύ περισσότερα από έναν προγραμματιστή ή έναν φιλόλογο.

Πόσα περισσότερα; Αυτό είναι ένα θέμα με ουσιαστικό ενδιαφέρον. Θα ήθελα και εγώ να ακούσω προτάσεις από όποιον έχει συγκεκριμένη άποψη για το θέμα (όχι, είδους "κολοκυθιάς": "να παίρνει 10, όχι να παίρνει 4 και γιατί να παίρνει 4 και όχι 7;"). Μπορούμε να βάλουμε κάποια κριτήρια, όπως πχ. η σχέση της αξίας μίας εταιρείας και των αμοιβών του ΔΣ ή η σχέση του μισθού του Διευθύνοντος Συμβούλου σε σύγκριση με τους μισθούς αυτών που έχει από κάτω του στην διοίκηση; Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν παρόμοια κριτήρια που να έχουν καθολική αξία, αλλά θα ήταν σίγουρα χρήσιμα στην συζήτηση και την σύγκριση.

Από την άλλη, η κριτική που είχε ασκηθεί στον προηγούμενο Δ.Σ. της ΟΠΑΠ ότι είχε προβλέψει bonus για τον εαυτό του με βάση στόχους που πιθανότατα θα έπιανε οποιαδήποτε διοίκηση του ΟΠΑΠ σε χρονιά Ευρωπαϊκού Κυπέλου, έχει μία αντικειμενική βάση.

Ας πάμε λοιπόν στο συγκεκριμένο δημοσίευμα που ξεκίνησε την πρόσφατη συζήτηση για τις αμοιβές στον ΟΠΑΠ. Εδώ, έχει σημασία πώς θες να δεις μία πληροφορία. Η "Ελευθεροτυπία" αποφάσισε να ερμηνεύσει τις πληροφορίες της με ένα συγκεκριμένο τρόπο.

Και όμως, από το ίδιο το άρθρο προκύπτει ότι: σήμερα την διοίκηση του ΟΠΑΠ ασκούν δύο άτομα με συνολικές απολαβές που είχε από μόνος του ο προηγούμενος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος (ίσως και μικρότερες). Δηλαδή ή ο προηγούμενος έπαιρνε διπλάσια ή οι σημερινοί παίρνουν τα μισά: καμία από της δύο ερμηνείες δεν νομίζω ότι μπορεί να εξηγήσει το συμπέρασμα του άρθρου "ότι το πάρτι συνεχίζεται".

Η εφημερίδα γνωρίζει επίσης ότι πολλά από τα μέλη του ΔΣ συμμετέχουν σε αυτό χωρίς να αμείβονται (κακώς κατά την γνώμη μου, άλλη συζήτηση, τα έχουμε ξαναπεί αυτά). Και σίγουρα, αφού έχει τόσο καλές πηγές μέσα στην εταιρεία, θα ξέρει ότι η σημερινή διοίκηση έχει κάνει επιπλέον περικοπές στις αμοιβές του ΔΣ, περίπου 180.000 Ευρώ για το 2010[**]. Οι περικοπές αυτές δεν έχουν μόνο πολιτική διάσταση, αλλά είναι και ένα μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η εταιρεία είναι διατεθειμένη να μειώσει τις δαπάνες της και να κάνει καλύτερη διαχείριση των πόρων που έχει στην διάθεσή της, ξεκινώντας από το ίδιο το ΔΣ.

Ήθελα να τα γράψω από την Κυριακή αυτά. Δεν το έκανα διότι την Δευτέρα (χθες) είχε αναγγελθεί ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2009 και το ύψος του μερίσματος, μετά το κλείσιμο του ΧΑΑ -ήταν δηλαδή μία στιγμή που είναι ευαίσθητη για κάθε εισηγμένη εταιρεία και τους επενδυτές της και στην οποία καλό είναι να μην μπαίνουν σε παρόμοιες δημόσιες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις τα μέλη των ΔΣ τους.

--
[*] Έχω υποσχεθεί μία αναφορά στην αμοιβή μου ως εργαζόμενος στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, το ξέρω. Θα την κάνω όταν διευκρινίσω και εγώ κάποια γκρίζα σημεία, αλλιώς δεν έχει νόημα.

[**] Τόσο ήταν το σύνολο των αμοιβών των μελών του ΔΣ από συμμετοχή σε επιτροπές που γίνονται πλέον χωρίς αμοιβή -επιτροπές που απαιτούν συχνά πολλές ώρες δουλειάς και έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο, δεν είναι "εικονικές".

18 σχόλια:

Argos είπε...

προφανώς κάτι δεν καταλαβαίνω καλά. Το άρθρο της Ε λέει ότι ο προηγούμενος έπαιρνε συνολικά και για τις 2 θέσεις 15.000+Bonus. Οι σημερινοί παίρνουν 15.500 ο καθένας. Αν τα bonus δεν ήταν μεγαλύτερα από τον μισθό, μάλλον σήμερα πληρώνονται περισσότερα.
Αν θέλεις την προσωπική μου άποψη, ναι θα έπρεπε να πληρώνονται διαφορετικά οι διοικούντες έναν τέτοιο οργανισμό, όμως αυτό δεν μπορεί να ισχύει μόνο για τον ΟΠΑΠ. Θα έπρεπε να ισχύει παντού. Η κυβέρνηση όμως θέλοντας να κόψει αυτές τι παροχές επέλεξε να ψάξει με εισαγγελέα όλους όσους πληρώνονται πάνω από 6090€ μηνιαίως. Ο ΟΠΑΠ γιατί εξαιρείται; Δεν είναι συμφερόντων του δημοσίου;
Εγώ το μόνο που βλέπω εδώ είναι 2 μέτρα και 2 σταθμά.

vrypan είπε...

Ναι, το bonus του Χατζηεμμανουήλ ήταν 90% του μισθού του. Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσαν το 2009 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι συνολικές ακαθάριστες αποδοχές του ήταν 500.000 ευρώ. Και το bonus αυτό ήταν για την μεταβολή της κερδοφορίας από το 2007 στο 2008, όταν 1) το 2007 είχαν καταβληθεί εκτάκτως 50.000.000 στους πυρόπληκτους και 2) το 2008 η κερδοφορία του ΟΠΑΠ αναμένονταν να είναι ψηλότερη λόγω του Ευρωπαϊκού Κυπέλου.

vrypan είπε...

Τώρα σχετικά με τους διάφορους οργανισμούς. Προσωπικά πιστεύω ότι το one size fits all, δεν είναι σωστό. Από κει και πέρα υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Μία σημαντική διαφοροποίηση είναι κατά πόσο ο οργανισμός είναι δημόσιος ή απλά το Ελληνικό Δημόσιο είναι σημαντικός (ή και ο μεγαλύτερος) μέτοχος. Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.λ. δεν νομίζω ότι μπορούν να θεωρηθούν ότι υπόκεινται στους νόμους που διέπουν το Δημόσιο και τους μισθούς του.

Ο εισαγγελέας καλά θα κάνει να ψάξει και η κυβέρνηση καλά έκανε και τον προέτρεψε να το κάνει. Από κει και πέρα είναι νομικό θέμα μέχρι που έχει εφαρμογή ο νόμος, δηλαδή ποιες εταιρείες που είναι έμμεσα η άμεσα κάτω από τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου υπάγονται στους περιορισμούς που θέτει αυτό για τους μισθούς. (Ενδιαφέρον έχει αυτό http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_21/03/2010_394945 :-) Ο εισαγγελέας που θα ασχοληθεί, ας αποφασίσει που έχει ισχύ ο σχετικός νόμος.

vrypan είπε...

Και επειδή καλό είναι να μιλάμε σε συγκεκριμένη βάση, εδώ είναι η σχετική ερώτηση, 27/1/2009, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ: http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/751bba39-e84c-46f9-8d53-9f37938d1542

Τα άλλα είναι το "περίπου" των δημοσιογράφων που επιλέγεται κατά περίπτωση.

pmitsiou είπε...

Απάντηση, ειλικρινά, δεν πήρα. Κατάλαβα μόνο (κάτι που γνώριζα ήδη) ότι κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λαϊκίζαν. Α, και ότι ο μισθός μου ειναι ανάλογος των ικανοτήτων, των γνώσεων, του ρίσκου, των πιέσεων.

Υ.Γ. Οι Γ.Γ. γραμματείς των υπουργείων αμείβονται με 6090. Προφανώς ούτε γνωσεις ούτε ικανότητες ούτε ρίσκα έχουν ούτε πιέσεις δέχονται ώστε να δικαιολογείται μια μηνιαία αντιμισθία της τάξης των 15000 ας πούμε...

Ειλικρινά, λυπάμαι.

vrypan είπε...

Απάντηση σε τί;

Αν ρωτάς εμένα, θεωρώ ότι πιθανότατα οι Γενικοί Γραμματείς και σίγουρα οι Υπουργοί αμείβονται χαμηλά σε σχέση με αυτό που τους ζητάμε να κάνουν.

Δημήτρης Χατζηνικολάου είπε...

Αν δεν είναι απόλυτα αφελές αυτό που γράφετε για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα,είναι τουλάχιστον εξαιρετικά επικινδυνο.

Σε μια θέση όπου το δημόσιο έχει την πλειοψηφία και ορίζει το Δ.Σ., τοποθετώντας σαν μέλη, ακόμα και ανθρώπους χωρίς κανένα ΤΥΠΙΚΟ προσόν, όπως εσείς κ. Βρυώνη, οι αποδοχές οφείλουν να έχουν ένα και μόνο κριτηριο, το δημόσιο συμφέρον.

Αλλιως ας πουλήσει τον ΟΠΑΠ, και αυτός να λειτουργήσει με κριτήρια αγοράς. Αλλά τότε βεβαια, δεν θα μπορούσε να κάνει παιχνίδι ούτε με την διαφημιση, ουτε με τις «εξυπηρετήσεις», πολύ δε περισσότερο κανένας ιδιώτης δεν θα τοποθετούσε σαν μέλος του Δ.Σ., έναν απόφοιτο Λυκείου.

Εν πάσει περιπτώση, επειδή είναι τουλάχιστον προκλητικό αυτό το κείμενο σας, ΚΡΕΙΤΟΝ ΣΙΓΑΝ. Αν πιστευέτε ότι η διαφορά μιας Δεξιάς Κυβέρνησης (και μάλιστα ολέθριας) με την Σοσιαλιστική που επαγγελόταν ο Πρωθυπουργός, εξαντλείται στο θέμα ότι «σήμερα την διοίκηση του ΟΠΑΠ ασκούν δύο άτομα με συνολικές απολαβές που είχε από μόνος του ο προηγούμενος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος», ειστε επικινδυνος. Θεωρειτε τους πολίτες και τους ψηφοφορους σας, χαχόλους και ηλίθιους.

Όσον αφορά την φορολογηση της αποζημίωσης των απολύσεων, τι σας νοιάζει εσάς; Κομματικοδίαιτος υπήρξατε, Κυβερνοδίαιτος είστε τώρα , ποιός να σας απολύσει;
Αιδώς Αργείοι!!!!

Αλέξανδρος Ζήβας είπε...

Πού σε πάν’…., πού πας…!;

( …..Λιόσια ανάμεσα και Κολονάκι
οι Γραικοπώλες μας εχάσαν τη μορφή τους…..
και…., στης Υποταγής το ‘’Θέατρο’’…., ‘’βαρβάτοι’’….,
παίζουν οικτροί τους Διγενείς….,
πουλώντας την ψυχής τους….,…..
στα ξενικά τα καλντερίμια…..
με Ερπετά ‘γίναν τακίμια….! )

…..‘’Λογική’’ κονσέρβα…..
και ελπίδα πρέζα….,
---- πού σε πάν’…., πού πας…!; ----
φυλακή ο δρόμος….,
σιγολιώνεις…., κι όμως…..
δεν το ξεκουνάς….!

Τ’ Όνειρό σου βρόχος
στην ψυχή σου…., ‘’μπόχος’’….,
που τον προσκυνάς….,…..
με ψευδαντιστάσεις….,
ίδιες καταστάσεις….,
μούμια…., δεν ξυπνάς….!

Μια ζωή…., ζωή λες κι είναι….,
να…., σε πάνε….. και σε φέρνουν….,
χωρίς σκληρή σου αντίσταση….,…..
κι από αλλού προσμένεις…., χάννε….,
να σου έρθει Ανάσταση….!.....

…………………………

Άντε, μαριονέτα, ξύπνα….!

( …..ω σεις….. του λαού ‘’Μαντάμες’’….,
στρινγκς σας πρέπουνε….. και ‘’λάμες’’….,
’’τους πατήσατε το γκάζι’’….,
θα –σας γίνουν ‘’καμικάζι’’….! )

…..Η πληγή σου τρέχει…..
κι η ψυχή σου φεύγει….,
άντε, μαριονέτα, ξύπνα….,
μελλοθάνατε της Γης….!

Θύτες είναι οι Αρχοί….,
θύμα συ αυτοδοτό….,
έσκυψες με υποταγή….,
σα σφαχτάρι το σβερκιό….,
Χάρος σκουπιδιάρης
κάθε Γκουβερνιάρης….,
αχ, σε ‘’προγραφές’’ σε έχουν….,
να, σκουπίδι του Χαμού….!

‘’Χτύπα’’ τη ζωή –σου….,
μες στ’ ‘’απλό’’, πια, ζήσε….,
σώστης τρόπος είναι ένας….:
έξω απ’ το ‘’λούκι’’ βγες….!.....

…………………………………..

Κίρκη τους βαρά τα ντέφια....!

…..Στης αρκούδας το σκοπό…..
Γκουβερνιάρηδες βαμπίροι
στήσανε τρελό χορό....,
Κίρκη τους βαρά τα ντέφια…..
κι έχουν μεθυσμένα κέφια
κι άρρωστο μυαλό....!

Βλέπουνε καπνό αγνάντι…..
και σαν θάλασσα το χώμα....,
το μεθύσι –τους οικτρό....,
τη ζημιά βλέπουν καζάντι....,
η Ιθάκη είναι πτώμα....,
‘’πιάνουν Βατερλώ’’....!

Σκοτοστέφανο στη Γη
αρκουδιάρηδες χαράζουν
Κρόνια, φριχτή, αυγή....,
απ’ της Νύχτας –τους την πίστα…..
δείχνουν ‘’προγραφές’’ και λίστα
σ’ άγνωστη γραφή….!.....

…………………………..

Έτσι, όμως, πετύχαιναν….!

( …..Στοπ στα τζούφια λόγια
και τα μοιρολόγια….,
βουρ…., για ‘’ξέπλυμα’’….,…..
τη ζωή ζώντας θα ζούσες….,
τη ζωή σου αν τιμούσες…..
κι όχι τ’ άτιμα….!..... )

…..Γέμιζαν του Δυνάστη –τους
το σώμα μαχαιριές….,
μα ‘κείνος, χα, δεν έπεφτε…..
και ίδιος…., όπως χτες….!

Ώσπου δε ‘βρίσκαν μέρος –του
αχτύπητο…., λαός….,
τη σκιά –του τη μαχαίρωναν….,
α υ τ ο τ ρ α υ μ α τ ι σ μ ό ς….!

Μα, έτσι, του πετύχαιναν
τη ρίζα της ψυχής…..
κι ευθύς να πέφτει άρχισε,
ερείπιο, καταγής….!.....

……………………………….

‘’Ζουν και τ’ αδέσποτα….. και δεν πεθαίνουν…..’’….!

( ….. Έξω από την Ελλάδα…., ωρέ ‘’νοικιασμένα’’ ανδρείκελα
της χξς΄ Καββάλ «Διεθνούς Συνωμοσίας»….! )

…..«Όποιος πονά….. πάει σε γιατρό…..»….,
τη γιατρειά του νά ‘βρει….,
μα συ γιατρειά σου πού να βρεις….,
που….. σ’ όποιον πήγες….. άσχετος....,…..
και Δράκουλες οι ‘’σχετικοί’’…..
πιότερο σε αρρώστησαν….,
‘’τρελογιατροί’’ -- πολιτικοί…..!

…..«Τη γνώμη του αλλάζει ο ξύπνιος…..»….,
για’ σέβεται τον εαυτό του…..
και το ‘’συμφέρον’’ –του κοιτά….,…..
μα συ….. πού γνώμη…., ‘’αυτόφτυστε’’….,
μαζόχε λαουτζίκο….,
που στάλα, πια, δεν ντρέπεσαι….,
σαν σε πατούν…., να στέκεσαι….!

Φτύσ’ –τους…., αν θες να ιδείς καλό….,
‘’ζουν και τ’ αδέσποτα….. και δεν πεθαίνουν…..’’….,
κι άντε μυαλό ν’ αλλάξεις κοίτα….,
θύμα νευρόσπαστο, εσύ, κι αυτοδοτό….,…..
«το δέντρο σαν μαραίνεται….,
φεύγουνε οι μαϊμούδες…..»…., Τσίτααααα….!.....


…..Καλό –σας ύπνο…., ω πρόσφυγες στις γειτονιές του Άδη….:
Αλέξανδρος Ζήβας,
URL : www.alexandros-zivas.gr
….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

pmitsiou είπε...

Κύριε Βρυώνη, σας έστειλα ενα μέιλ με συνημμένο το δημοσίευμα της "Ε" και σας ρωτούσα δυό πράγματα. Θεώρησα το κείμενο ως απάντηση στο μέιλ μου. Εάν αυτό οδηγήθηκε στα ανεπιθύμητα (αμφιβάλω) ή στον κάδο μαζί με την ογκώδη (φαντάζομαι) αλληλογραφία σας, δεν ειναι δικό μου θέμα. Θα αναρτήσω το μέιλ μου, το πόστ σας και το δικό μου σχολιασμό στο Blog μου. Και πάλι λυπάμαι. Περίμενα μια διαφορετική απάντηση, στάση και θέση. Θα μου πείτε, "ποιος σας ρώτησε..." have a nice day

Giannis είπε...

Κύριε Βρυώνη, υποστηρίζω την άποψη σας για τον τρόπο που πρέπει να αξιολογούμε τους μισθούς των διευθυντών αλλά μπορείτε να δώσετε μια εξήγηση σχετικά με την αύξηση 25% στους μισθούς των 220 υπαλλήλων της ΟΠΑΠ σε μια εποχή που όλα παγώνουν;

http://troktiko.blogspot.com/2010/03/245-2009.html

vrypan είπε...

Κάτω από τον τίτλο "Αμοιβές Προσωπικού" δεν ξέρω τι ακριβώς περιλαμβάνεται, δεν είναι απαραίτητα μόνο μισθοί.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η μέχρι τώρα εντύπωση που έχω είναι ότι οι απολαβές των υπαλλήλων της ΟΠΑΠ ΑΕ είναι πάρα πολύ υψηλές σε σχέση και με δημόσιο και με τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα. Επιφυλάσσομαι να αναφερθώ στο θέμα κάποια στιγμή που θα έχω καλύτερη πληροφόρηση.

Πολίτης της Ελλάδος είπε...

Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι αξιόπιστο θα πρέπει αύριο το πρωϊ να βγάλει μια λίστα με το τι μισθό λαμβάνει ο κάθε κρατικός λειτουργός από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο μετακλητό υπαλληλο.
Δεν μπορώ να καταλάβω την λογική του κ. Γερουλάνου να μην γνωστοποιεί τις αμοιβές που δίνονται για τα μέλη του ΔΣ του ΟΠΑΠ όπως και της ΕΡΤ. Ερχεται σε αντίθεση με τα προεκλογικά ΘΑ.
H κυβερνηση από την μία παγώνει (καταργώντας αδίκως και αναδρομικά νόμους του κράτους για τον υποχρεωτικό διορισμό εντός 4μηνου) νόμιμους διορισμούς μεσω ΑΣΕΠ, κόβει επιδόματα δημοσίων υπαλληλων και από την άλλη αρνείται να βγάλει τα πόθεν έσχες των στελεχών που η ίδια διόρισε και διορίζει στην βουλή ημετέρους (όλων των κομμάτων) με τις πλέον αδιαφανείς διαδικασίες . Αυτό είναι προκλητικό.
Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την ανοχή του λαού, πρέπει πλέον να είναι πολύ προσεκτική. Δεν σας θεωρεί κανένας κυβερνηση αγίων, θα πρέπει κάθε μέρα να δίνεται εξετάσεις για την διαφορά λόγων και έργων.

Kostis είπε...

Παναγιώτη, δυστυχώς η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιείς σε αυτή την ανάρτηση είναι αρκετά απλοϊκή, και αδικεί τις ικανότητές σου (μιλάω σαν συνάδελφος που εκτιμώ πολύ την δουλειά σου). Ο ΟΠΑΠ δεν είναι μια τυχαία ιδιωτική εταιρία με υψηλή κεφαλαιοποίηση που δίνει ο,τι μισθούς γουστάρει με όρους ελεύθερης αγοράς. Είναι μια εταιρία κρατικά ελεγχόμενη (μεγαλομέτοχος το δημόσιο, διορισμένο ΔΣ) η οποία ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ το μονοπώλιο στο τζόγο που της έχει εξασφαλίσει, πάλι, το κράτος. Τα κέρδη του ΟΠΑΠ είναι εξασφαλισμένα και δεν εξαρτώνται από τις ιδιαίτερες ικανότητες και τα ρίσκα που παίρνουν τα στελέχη του - άρα για ποια ελεύθερη οικονομία μιλάμε. Όπως επίσης και το επιχείρημα "και οι υπουργοί δεν πληρώνονται όσο αξίζουν" δεν αντέχει σε κριτική... Ή ζούμε σε μια φτωχή αλλά δίκαιη χώρα που το δημόσιο πληρώνει αναλογικά και βάσει των δυνατοτήτων του, ή ζούμε στη χώρα που περνάνε καλά μόνο οι Ελίτ (ή... και οι στρατηγικοί "συνεργάτες" του κράτους).

Και μια (αρκετά σκληρή είναι η αλήθεια) κριτική στον ΟΠΑΠ:
http://greekrider.blogspot.com/2010/02/blog-post_18.html

vrypan είπε...

Κωστή, τα κέρδη του ΟΠΑΠ δεν είναι εξασφαλισμένα με την έννοια που το λές. Τα κέρδη 593.000.000 που ανακοίνωσε φέτος θα μπορούσαν πολύ εύκολα να είναι αρκετά εκατομμύρια λιγότερα ή (εύκολα ή δυσκολότερα) αρκετά περισσότερα. Το ίδιο και για την αξία της μετοχής του (και κατά συνέπεια για την αξία που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το Δημόσιο).

Το μονοπώλιο μοιάζει να κάνει την δουλειά της κάθε διοίκησης πιο εύκολη, αλλά έρχεται "πακέτο" και με πολλούς περιορισμούς που την κάνουν απείρως πιο δύσκολη. Και πρακτικά ο ΟΠΑΠ δεν λειτουργεί σε καθεστώς μονοπωλίου τα τελευταία χρόνια, αφού έχει ανταγωνισμό μέσω internet (ακόμη και αν αυτός είναι παράνομος), ο οποίος δεν έχει κανένα πρόβλημα να προσλάβει και να πληρώσει στελέχη όσο χρειάζεται.

Ναι, θεωρώ ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον ΟΠΑΠ σε πολλά θέματα με όρους ελεύθερης αγοράς. Δεν γίνεται σε πολλά θέματα και αυτό είναι εις βάρος της εταιρείας.

Η γενικότερη συζήτηση περί της αγοράς τυχερών παιχνιδιών είναι μεγάλη, ας μην την κάνουμε στα σχόλια, γιατί θα φύγουμε από το κυρίως θέμα του post.

Σχετικά με τους Υπουργούς, είπα "αμείβονται χαμηλά σε σχέση με αυτό που τους ζητάμε να κάνουν". Δεν είπα ότι υπάρχουν περιθώρια να αυξηθούν οι μισθοί τους και είμαι βέβαιος ότι δεν θα το ήθελαν και οι ίδιοι σε αυτή την συγκυρία. Αλλά, το ότι δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε όσο θα έπρεπε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να το αναγνωρίζουμε.

Τάσος είπε...

Ο ΟΠΑΠ είναι εισηγμένη εταιρία στο ΧΑ, άρα ανήκει στους μετόχους και θα έπρεπε (σε μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα...) να λειτουργεί σε καθεστώς (και πολιτικές) ελεύθερης αγοράς. Το γεγονός ότι το Δημόσιο μέσω του ΟΠΑΠ έκανε εδώ και 30 χρόνια εσωτ. πολιτική (μοίραζε λεφτά σε περιφέρειες, σωματεία, διόριζε φίλα κομματικά στελέχη και λογιστικά τερτίπια υπουργείων) και ότι είναι σημαντικός μέτοχος δεν θα έπρεπε να αλλάξει το πως λειτουργούν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Βρίσκουν το καλύτερο management executive στέλεχος της αγοράς βάσει κριτηρίων, διπραγματεύονται και κάνουν πρόταση αμοιβής βάσει business plan (διεθνείς συνεργασίες ΟΠΑΠ, νέα παιχνίδια, αναδιοργάνωση κλπ), και η αμοιβή αυτή συνήθως είναι % επί των overheads (λειτουργικών εξόδων) της εταιρίας. Γιατί θέλουν τους καλύτερους να αναπτύξουν την επιχείρηση. Βεβαίως ακούγεται προκλητικό ένα μεγάλο νούμερο στην Ελλάδα του σήμερα. Αλλά ας μην λαϊκίζουμε. Οταν έχεις μια εταιρία ογκοδέστατη των δις ευρώ, η οποία σύντομα θα κινδυνέψει για το μερίδιο της / τα φορολογικά έσοδα του κράτους / οι εργαζόμενοι από τον ΕΕ ανταγωνισμό και την απελευθέρωση ...θέλεις τους καλύτερους κι ας παίρνουν 15, 25, 35. Φτάνει να σου φέρουν αποτελέσματα (κέρδη, θέσεις εργασίας, επέκταση σε νέες αγορές κ.λπ). Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να θέλουμε τους καλύτερους. Τώρα αν αυτοί θα πέσουν σε κάποιο πλαφόν μισθού, ΟΚ, αυτοί θα επιλέξουν. Αλλά δεν γίνεται όλα να εξισώνονται προς τα κάτω. Το σχόλιο μου δεν αφορά πρόσωπα και εποχές (μπλε, πράσινες), αλλά την Ελλάδα μας και το πως θα έπρεπε να σκεφτόμαστε ως ώριμοι και μορφωμένοι πολίτες σε μια ανταγωνιστική αγορά (δυστυχώς ή ευτυχώς αυτή είναι)

pmitsiou είπε...

Ο ΟΠΑΠ, τα λεφτά, ο Βρυώνης και η αγορά: μια σαλάτα εποχής.
http://pantelismitsiou.blogspot.com/2010/03/blog-post_25.html

Έένα απόσπασμα:

"..Κύριε Βρυώνη, αν και διαφωνώ με την αγοραία σας άποψη περί αμοιβών, ικανοτήτων κ.λ.π., να σας «δείξω» μερικά από τα όπλα σας, πασπαλισμένα με λίγη πολιτική;
Εφόσον το κράτος ορίζει τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο στην ΟΠΑΠ ΑΕ, και στο βαθμό που το κράτος είμαι ΚΑΙ εγώ, μήπως θα μπορούσε κάποιος να μου πει ΠΟΙΟΣ έψαξε στην αγορά των στελεχών και με ποια κριτήρια; Ποιος επέλεξε τα συγκεκριμένα πρόσωπα; Υπήρξε κάποια διαπραγμάτευση με αυτά για το ύψος της αμοιβής τους; Το ύψος αυτό συμπεριλήφθηκε στα κριτήρια επιλογής; Υπήρξαν άλλοι, που να αντέχουν το ίδιο σε πιέσεις, να είναι έτοιμοι να ρισκάρουν, να έχουν τις ίδιες γνώσεις και ικανότητες και όμως να έμεναν ικανοποιημένοι με λιγότερα χρήματα;
Ο κύριος Κυριακός ορίστηκε ως μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.; Ποιος αποφάσισε την αναβάθμισή του σε εκτελεστικό με αμοιβή 8.000 το μήνα; Ποιος το εισηγήθηκε στο Δ.Σ.; Υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα αυτό να ήταν προαποφασισμένο;
Σεις, θα αναλάβετε την πρωτοβουλία να ζητήσετε από το σύνολο των μελών του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ την άρση του κωλύματος των προσωπικών δεδομένων ώστε να δημοσιευτούν οι συμφωνημένες αμοιβές ΟΛΩΝ σας;
Καθαρά πράγματα.

Από το ΠΑΣΟΚ περίμενα και περιμένω ένα ΑΛΛΟ ήθος. Μιαν διαφορετική δημόσια εικόνα. Κάποιοι έχουν πολύ εύκαμπτη σπονδυλική στήλη ώστε να μπορούν να σηκώσουν το βάρος τέτοιων προσδοκιών."

hello_greece είπε...

Δείτε στο youtube τι λέει ο Alex Jones από το
infowar.com για την Ελλάδα.

http://www.youtube.com/watch?v=bUNhtPAtMBg

http://www.youtube.com/watch?v=fzNBleP9C9U&feature=video_response

Πολίτης της Ελλάδος είπε...

Δες αυτό το λινκ.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/03/2010_330516

Αγαπητέ παναγιώτη για άλλη μια φορά έπεσες έξω σε παλαιοτερο σχολιασμό σου.