2010-03-04

για τα έκτακτα μέτρα.

Ακούσαμε λοιπόν τις αποφάσεις: περικοπές μισθών, αύξηση έμμεσων φόρων, έκτακτη εισφορά, πάγωμα συντάξεων κ.λ. Σκληρά μέτρα που θα δυσκολέψουν τον μέσο εργαζόμενο και συνταξιούχο. Διαβάζω πολλούς που γράφουν: αυτές τις περικοπές βρήκατε να κάνετε; γιατί δεν κόψατε από το Χ ή το Ψ;

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι τα μέτρα αυτά δεν ήρθαν για να λύσουν το πρόβλημα του ελλείμματος. Έτσι κι αλλιώς, δεν φτάνουν για να το λύσουν. Όπως θα διαβάσατε, με τα μέτρα θα συγκεντρωθούν 4.8 δις. Αν ψάξετε τις οικονομικές εφημερίδες, θα βρείτε ότι μόνο μέσα στους επόμενους μήνες, το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να βρει 24 δις για να πληρώσει ομόλογά του που λήγουν -να δώσει δηλαδή πίσω στους δανειστές μας χρήματα που μας είχαν δανείσει στο παρελθόν. Και αυτά χωρίς να λάβουμε υπόψη μας ότι η οικονομία μας είναι ήδη σε ύφεση, άρα πιθανότατα να χρειαζόμασταν έτσι κι αλλιώς να δανειστούμε.

Από που θα βρεθούν τόσα χρήματα; Με νέο δανεισμό. Και αυτό ήταν το άμεσο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Αν αναγκαστούμε να δανειστούμε με τους όρους που ζητούσαν ως προχθές οι αγορές, είναι σαν να ξεπουλάμε την χώρα -η καταστροφή θα ήταν βέβαια στο προσεχές διάστημα.

Ακόμη και χωρίς τα διάφορα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη της Ελληνικής οικονομίας (διότι προσφέρεται), αυτό που ενδιαφέρει τους δανειστές μας είναι το ρίσκο που αναλαμβάνουν όταν μας δανείζουν. Δηλαδή, πόσο πιθανό είναι όταν θα έρθει η στιγμή να τους πληρώσουμε να μην μπορούμε και να χάσουν τα χρήματά τους. Η προσπάθεια της Ελληνικής κυβέρνησης όλους αυτούς τους μήνες ήταν να τους πείσει ότι δεν αναλαμβάνουν μεγάλο ρίσκο: υπάρχει μία σοβαρή κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να αλλάξει τα στραβά της ελληνικής οικονομίας, να την επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης, να μειώσει τα ελλείμματα.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι δεν μας πιστεύουν. Βλέπουν ότι διάφορα πράγματα αλλάζουν, αλλά η ψυχρή λογική λέει "εσείς οι Έλληνες μας λέτε συστηματικά ψέματα εδώ και χρόνια, δεν ρισκάρουμε, εκτός και αν κάνετε 1,2,3".

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Θα ήταν χειρότερα, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει τους προηγούμενους μήνες να αποδείξει ότι όντως, πολλά πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν, ότι είναι ένας σοβαρός συνομιλητής και ένας σοβαρός εταίρος.

Αν σε πολιτικό επίπεδο δεν καταφέρει ο Παπανδρέου να κερδίσει την πολιτική στήριξη που χρειάζεται διεθνώς, ώστε να καταλάβουν οι κερδοσκόποι πως δεν υπάρχει περιθώριο να παίζουν με την Ελληνική οικονομία και ότι πλέον η Ελληνική οικονομία δεν είναι μόνη της, αλλά έχει ισχυρούς συμμάχους, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν φτάνουν.

Τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να βγάλουν την χώρα από την ύφεση στην οποία βρίσκεται ήδη. Είναι μέτρα που δίνουν την πιστωτική ανάσα.

Αν τις επόμενες μέρες (και λέω "αν", διότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη) διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να δανειζόμαστε με λογικούς όρους, τότε θα έχουμε πάρει μία ανάσα. Θα έχουμε κερδίσει περιθώριο μερικών μηνών για να αποδείξουμε στην πράξη ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Αν μέσα στους επόμενους μήνες αρχίσουν να υλοποιούνται οι θεσμικές αλλαγές που χρειάζονται, αν πράγματι μειωθούν οι σπατάλες, αν μειωθεί η φοροδιαφυγή, αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη, τότε θα έχουμε κερδίσει ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο.

Δεν νομίζω ότι η πορεία αυτή θα είναι σύντομη. Φοβάμαι ότι θα πάρει μήνες, χρόνια.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο ενδιάμεσο δεν υπάρχουν περιθώρια για να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής μας. Πέρα από την οικονομία, υπάρχουν (δυστυχώς; ευτυχώς;) πολλά που μπορούμε να βελτιώσουμε.

Δεν χρειάζονται απαραίτητα περισσότερα χρήματα για να λειτουργήσουν πιο σωστά τα νοσοκομεία. Δεν χρειάζονται απαραίτητα περισσότερα χρήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση στα σχολεία. Δεν χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετείται από τις δημόσιες υπηρεσίες. Δεν χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να μειώσουμε τα δυστυχήματα στους δρόμους.

Χρειάζονται έξυπνες λύσεις. Χρειάζεται βούληση, όχι μόνο από τον Πρωθυπουργό (εκεί υπάρχει), όχι μόνο από το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας, αλλά και από το σύνολο των πολιτών. Και χρειάζεται να ξεβολέψουμε όλους όσους έχουν βολευτεί από ένα σάπιο σύστημα που λειτουργεί εις βάρος όλων μας.

Εγώ νομίζω ότι μπορούμε.

12 σχόλια:

Γρηγόρης Λομάτης είπε...

To ΠΑΣΟΚ απέδειξε για μια ακόμα φορά πως είναι ένα καθαρά νεοφιλελευθερο κόμμα.
Εχεις κάθε λόγο να υποστηρίζεις ένα κομμα που έκανε τόσα πολλά για σένα.
Για εμάς τους υπόλοιπους θα ήθελα να ευχηθώ αυτό που είπε ο "πρωθυπουργός της Ελλάδας".
Καϊλλλό κουράγκιο.

SykoFantiS_Bastoyni είπε...

Δεν διαφωνώ με την ανάλυση σου. Μια μικρή όμως απορία την έχω. Αν μαζί με τα μέτρα ανακοίνωνε και την διακοπή ενός εξοπλιστικού προγράμματος αξίας ας πούμε ενός δις θα είχαμε περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες να μας «πιστέψουν»;

Δημήτρης είπε...

Από το "υπάρχουν χρήματα" πήγαμε στο "Δεν χρειάζονται απαραίτητα περισσότερα χρήματα"...

Εξαιρετικά απλοϊκή ανάλυση...

kouk είπε...

δεν διαφωνώ και εγώ με τις διαπιστώσεις του Παναγιώτη όσον αφορά την ανάγκη της πιστωτικής ανάσας, αλλά το συνολικό επιχείρημα είναι εν πολλοίς ένα non-sequitur. Το ερώτημα, που δεν είναι γιατί έπρεπε να γίνουν περικοπές αλλά ποιές περικοπές, παραμένει αναπάντητο ή μάλλον εξαιρετικά ακανθώδες. Και είναι μάλλον εμφανές ότι οι περικοπές που επέλεξε να κάνει η κυβέρνηση έχουν πολλά να λεχθούν εναντίον τους εκτός του ότι ήταν «εύκολες» να γίνουν από πολιτικής άποψης.

en voz baja είπε...

Στέκομαι στην προτελευταία παράγραφο. Επιτέλους, πρέπει να ενσωματώσουμε τις έννοιες της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας στη λειτουργία του κράτους. Και όταν λέω αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα δεν εννοώ μαχαίρι σε ό,τι βρεθεί και είναι εύκολο να κοπεί, αλλά ουσιαστική συσχέτιση των διαδικασιών λειτουργίας του κράτους με τους απαιτούμενους πόρους και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Αυτό είναι το πραγματικά δύσκολο στοίχημα και εκεί, δυστυχώς, μέχρι σήμερα υπάρχει ένα black box.

Dimitris είπε...

Κι εγώ συμφωνώ με την λογική του άρθρου, αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω με τίποτα με την λογική των περικοπών.

Που είναι η περιβόητη φορολογία στην εκκλησία που ακούσαμε; Οι περικοπές στην παιδεία (που δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα αλλά έξυπνη διαχείρηση) θα μπορούσαν να γίνουν στην άμυνα; Και αν όχι, γιατί; Όλα τα άχρηστα στρατόπεδα θεωρούνται έξυπνη διαχείρηση;

Μια μείωση 50% στον βουλευτικό μισθό θα ήταν καλή για την οικονομία (και σαν παράδειγμα και ουσιαστικά) ή μήπως τότε θα σταματούσε να είναι επάγγελμα και θα γινόταν κάτι σαν λειτούργημα με συνέπεια να «τρώνε» ακόμα πιο πολλά;

Η ΕΡΤ μέχρι ποτέ θα πληρώνει 15 εκ. ευρώ σε ομάδες λειτουργώντας με όρους ελεύθερης αγοράς; Και αν λειτουργεί με αυτούς τους όρους εισπράττοντας χρήματα από διαφημίσεις, γιατί εξακολουθούμε να την πληρώνουμε;

Αν αρθεί το βουλευτικό άσυλο, ποσά πράγματα θα διορθωθούν; Αν δεν κάνω λάθος, «άσυλο» σημαίνει «προστασία». Π.χ. Πολιτικό άσυλο. Από τι προσπαθούν να προστατευτούν;

Απλές ερωτήσεις, ενός απλού πολίτη που -ευτυχώς- έχει πάψει να περιμένει απαντήσεις. :-)

ΑΣΕΠΙΤΗΣ είπε...

Έγραψες
"Χρειάζονται έξυπνες λύσεις. Χρειάζεται βούληση, όχι μόνο από τον Πρωθυπουργό (εκεί υπάρχει), όχι μόνο από το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας, αλλά και από το σύνολο των πολιτών. Και χρειάζεται να ξεβολέψουμε όλους όσους έχουν βολευτεί από ένα σάπιο σύστημα που λειτουργεί εις βάρος όλων μας."

Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου. Αλλά άλλο να λες λόγια και άλλο να πράξεις. Ο πρωθυπουργός που από ότι λες έχει βούληση, αφού μας μίλαγε τόσα χρόνια περί αξιοκρατίας και ΑΣΕΠ απόφάσισε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών να παγώσει τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ άξιων παιδιών που μπήκαν με αξιοκρατικά κριτήρια. Αυτοί θα διοριστούν από 1/1/2011 εως 31/12/2013. Μιλάμε για διαγωνισμούς που έγιναν το 2008.
Βεβαίως όταν ήρθε στην εξουσία "βόλεψε" όλους τους κολλητούς σε θέσεις μετακλητών κτλ.
Καταλαβαίνεις βεβαια ότι εσείς αποφασίσατε να ξεβολευτούν αυτοί που ακόμα δεν έχουν διοριστεί αξιοκρατικά, ενώ "βολευουν" τους διάφορους "συνεργάτες" πολιτικών. Δες χθες βόλεμα 15 υπαλληλων στην βουλή.
Σας πήραμε είδηση και εσάς!!!!

Επιτυχών σε διαγωνισμό του 2008, θα διοριστώ (αν) το 2013, προσφορά της "σοσιαλιστικής" κυβερνησής σας.

ΑΣΕΠΙΤΗΣ είπε...

Και για να μην λέμε λόγια του αέρα....
232 υπαλληλοι μονιμοποιούνται στη βουλή.
βύσματα όλων των κομμάτων.....
την ώρα που οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ τρώνε πόρτα από το ΠΑΣΟΚ. Αφιερωμένο στις αερολογίες περί αξιοκρατίας...

Από την καθημερινή.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100022_05/03/2010_393074

mperedim είπε...

Αν μέσα στους επόμενους μήνες αρχίσουν να υλοποιούνται οι θεσμικές αλλαγές που χρειάζονται

Αν ...

Κρίμα Παναγιώτη γιατί τα άχρηστα στρατόπεδα, η φορολόγηση της Εκκλησίας, το κλείσιμο μερικών ΤΕΙ και λιγότερο ΑΕΙ που φύτρωσαν να εξυπηρετήσουν τοπικές κοινωνίες η κατάργηση του 15ου και 16ου μισθού στη Βουλή και αρκετά ακόμα ούτε θα καταργούσαν την ανάγκη για τα σκληρά μέτρα ούτε θα ήταν αρκετά για να καλυφθεί η τρύπα του ελλείμματος. Αλλά είναι αποφάσεις που θα μπορούσατε να τις πάρετε ΣΗΜΕΡΑ, όπως ΣΗΜΕΡΑ επιβάλλατε τα σκληρά μέτρα. Και να με πείσετε ότι είστε κάπως πιο σοβαροί από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις που το μόνο που ήξεραν να κάνουν κατά κανόνα ήταν 1) περισσότεροι φόροι 2) υποτίμηση δραχμής (που εν έτει 2010 Ευρώ μετατρέπεται σε μείωση μισθού).

Εγώ ρωτάω όχι "γιατί δεν κόψατε από το Χ ή το Ψ" αλλά "γιατί δεν κόψατε ΚΑΙ από το Χ ή το Ψ; και τι περιμένετε να το κάνετε, ο μισθός του καθενός κόβεται άνευ διαπραγμάτευσης αλλά για τα υπόλοιπα το παζαρεύετε και περιμένετε το 2011;".

Μέλος ΠΑΣΟΚ είπε...

Ή εγώ δεν είμαι ΠΑΣΟΚ ή εσείς δεν είστε ΠΑΣΟΚ. Πάντως στο ιδιο κόμμα δεν είμαστε.
Το 2004 γιατί χάσαμε? Τίποτα δεν καταλάβατε?
Επι 5 χρόνια τι (the hell) συζητάγατε? Δεν καταλάβατε γιατί χάσαμε το 2004.

Ο πλούτος υπάρχει τον βλέπουμε γύρω μας, στις off shore, στο private banking. Μόλις είπατε για ανδρομικό πόθεν έσχες 10 δις φύγανε από την χώρα. Δείτε τι κέρδη είχαν τα τελευταία 3 χρόνια οι επιχειρήσεις. Δείτε πόσα χαρίστηκαν με τις περαιώσεις. Πόσα χαρίστηκαν σε τράπεζες. Υπάρχει πλούτος. Δεν είπε ψέμματα προεκλογικά ο Παπανδρέου. Αλλά ο πλούτος αυτός αποφασίσατε ότι δεν είναι για τον απλό πολίτη και τον έντιμο φορολογούμενο. Υπάρχουν πλούσιοι στην ελλάδα αλλά δεν είναι δημόσιοι υπαλληλοι.

Σε ποιους χρωστάτε διότι σε κάποιους χρωστάτε γι αυτό δεν τους πειράζετε. Ποια από αυτά τα νέα μέτρα χτυπάνε την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Εντάξει είσαι μέσα στην ομάδα "προπαγάνδας" του πρωθυπουργού αλλά μην πετάς την μπάλα στην εξέδρα. Ξέρετε καλά που είναι το πρόβλημα αλλά δεν έχετε τα κότσια να το αγγίξετε.

Είμαι απογοητευμένος-οργισμένος διπλά και τριπλά διότι αγωνίστηκα για την αυτή την παράταξη, χωρίς ανταλλάγματα. Συνέλθετε, αν και φοβάμαι πως είναι πλέον αργά. Ο λαός είναι απέναντί σας.
Καταντήσατε το ΠΑΣΟΚ νεοφιλελευθερο κόμμα που θαυμάζουν ακόμα και νεοφιλελευθεροι όπως η Μερκελ και ο Σαρκοζί. Γιατί δεν μετεγράφεστε στο ευρωπαικό λαϊκό κόμμα δεν έχω καταλάβει.

Αντιλαμβάνομαι γιατί δεν απαντάς σε αυτά που γράφουν όλοι οι προλαλήσαντες για διάφορα "στραβά" που έχει κάνει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν επιχειρήματα για μια τόσο ανάλγητη πολιτική..... Καληνύχτα ΠΑΣΟΚ...

vrypan είπε...

Τα μέτρα που ψάχνεις (που ψάχνω και εγώ), ελπίζω να τα δούμε στο φορολογικό νομοσχέδιο. Και αυτό έγραψα στο άρθρο μου: τα συγκεκριμένα μέτρα ΔΕΝ λύνουν το πρόβλημα. Είναι "απλά" κάποια μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για να μπορέσουμε να δανειστούμε και να μην δηλώσουμε αδυναμία πληρωμών. Και αν νομίζεις ότι όταν πτωχεύει μία χώρα την πληρώνουν οι πλούσιοι, κάνεις λάθος φίλε μου.

costas είπε...

Ένα πράγμα που ξεχνάμε είναι πως τα οποιαδήποτε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής απαιτούν έναν εκσυγχρονισμό των υποδομών ο οποίος δεν γίνεται μέσα σε δύο μήνες. Και γενικότερα δεν αρκεί να έχεις θέληση, πρέπει να έχεις και τα μέσα. Το αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ τα έχει, ή αν έχει τους ανθρώπους με την κατάλληλη εμπειρία και ιδέες μένει να το δούμε.