2009-10-03

σχετικά με την συνέντευξη Παπανδρέου στο TVXS

Η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στο TVXS σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη. Διάβασα πολλές θετικές αντιδράσεις αλλά και αρνητική κριτική. Την κριτική την διαβάζω πάντα με προσοχή, όσο αρνητική και αν είναι, ειδικά όταν προέρχεται από φίλους -ακόμη και αν θεωρείς ότι είναι άδικη ή λανθασμένη και μόνο το ότι έδωσες το δικαίωμα να γίνει, ίσως κάτι να κάτι δείχνει.

Νομίζω όμως ότι, στην συγκεκριμένη περίπτωση, η αρνητική κριτική θα έπρεπε να απευθύνεται σε κάτι που δεν έγινε και όχι σε αυτό που έγινε.

Εξηγώ. Το TVXS είχε ζητήσει μία συνέντευξη από τον Παπανδρέου, όπως και άλλα μέσα. Με δεδομένο ότι ως μέσο είναι αρκετά πιο μπροστά από άλλα σε θέματα διαδραστικότητας, τους ζητήσαμε αντί να κάνουμε πάλι "άλλη μία συνέντευξη" σε έναν δημοσιογράφο, να καλέσουν και bloggers και να γίνει μία πιο ενδιαφέρουσα συνέντευξη-συζήτηση.

Ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν ότι το πρόγραμμα του Παπανδρέου τις τελευταίες εβδομάδες είχε τόσες πολλές απαιτήσεις που πολλά πράγματα οριστικοποιούνταν τελευταία στιγμή. Έτσι, αν και είχαμε πει αρχικά ΟΚ στο TVXS, δεν μπορούσε ούτε να ανακοινωθεί, ούτε και να επικοινωνήσει με bloggers για κάτι που δεν ήξερε ούτε ποια μέρα και ώρα θα γίνει, ούτε σε ποιο μέρος, ούτε καν αν θα γίνει 100%. (Πληροφοριακά, η μέρα άλλαξε τουλάχιστον μία φορά και το τελικό ΟΚ ήρθε ξημερώματα της Τρίτης που μας πέρασε). Φαντάζομαι ότι αυτή η αβεβαιότητα δημιούργησε αρκετά προβλήματα στο TVXS ώστε να προβάλλει και να επικοινωνήσει με bloggers -χωρίς να έχω σαφή εικόνα.

Η επιλογή των bloggers έγινε αποκλειστικά από το TVXS. (Δεν είναι παράλογο όσοι θεωρούν ότι ανήκουν στην κοινότητά του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ρωτήσουν "γιατί αυτός και όχι εγώ". Αλλά από την άλλη, αν αντί για 12 bloggers ήταν 5 γνωστοί δημοσιογράφοι, θα ρωτούσατε το ίδιο; Ή θα ρωτούσατε με πια διαδικασία επιλέχθηκαν; Φαντάζομαι όχι.) Εμείς τους μάθαμε την προηγούμενη μέρα το βράδυ και νομίζω ότι περιλάμβανε ένα πολύ ευρύ φάσμα ανθρώπων. Τις ερωτήσεις, τις ακούσαμε για πρώτη φορά, την ώρα που έγιναν, on camera. Στο πρόγραμμα του Παπανδρέου είχε "κλειστεί" μία ώρα για την συνέντευξη, 13:30-14:30. Τελικά, ο ίδιος, την κράτησε σχεδόν δύο ώρες.

Σε ένα πράγμα που όντως είχαμε παρέμβαση ως ΠΑΣΟΚ ήταν στην τεχνική υποδομή που χρησιμοποιήθηκε, ζητήσαμε να προσφέρουμε επιπλέον βοήθεια ώστε να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τεχνικής άποψης.

Βλέποντας το αποτέλεσμα, χαίρομαι που τολμήσαμε (που τόλμησε ο ίδιος ο Παπανδρέου, δηλαδή) να βγει τελευταία μέρα, σε μία συνέντευξη με άτομα που δεν μπορούσε να γνωρίζει τί θα τον ρωτήσουν, σε μία συζήτηση με τόσο ελεύθερη δομή (και που ακόμη και αυτή, π.χ. σε επίπεδο θεματολογίας, δεν τηρήθηκε τελικά). Συγκρίνετε πόσο προστατευμένο ήταν το περιβάλλον του #askND, με αυτό που περιγράφω.

Επανέρχομαι στην κριτική. Αν λοιπόν πρέπει να γίνει κριτική σε κάτι, θα έπρεπε να είναι όχι στην συνέντευξη που έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στο TVXS και πώς ήταν αυτή οργανωμένη, αλλά στο ότι δεν έγινε σε μία άλλη συζήτηση, που θα έπρεπε να έχουμε οργανώσει ως Επιτροπή Διαδικτύου, με bloggers. Αυτή η κριτική θα ήταν λογική -δικαιολογίες υπάρχουν, αλλά η κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

Προσωπικά, απόλαυσα την συζήτηση. Νομίζω ότι οι περισσότεροι από όσους την παρακολουθήσουν, θα συμφωνήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: