2009-10-09

η ελληνική κυβέρνηση στο internet (πού είναι;)

Πολλοί, αν όχι όλοι, θα έχετε δει ότι από την Κυριακή το βράδυ το www.primeminister.gr δεν λειτουργεί.

Από την άλλη, όσοι παρακολουθούσαν το ΠΑΣΟΚ μέσα από το διαδίκτυο, είχαν συνηθίσει σε διάφορες πρακτικές και υπηρεσίες που θεωρούσαν (και πολύ σωστά!) ότι θα υπάρχουν και σε κυβερνητικό επίπεδο, σε μία κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου: "που είναι η ζωντανή μετάδοση του Υπουργικού Συμβουλίου;", "που είναι τα links για τα Προεδρικά Διατάγματα;", είναι ερωτήσεις που είδα να διατυπώνονται σε διάφορα σημεία στο internet.

Χωρίς να έχω καμία σχετική αρμοδιότητα, απλά βλέποντας τα πράγματα από λίγο πιο κοντά, θα ήθελα να ζητήσω μία μικρή πίστωση χρόνου. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να μπουν στην θέση τους για να μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί που θέλουμε και εκεί που στο κάτω-κάτω υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας "έτσι κάνουμε προεκλογικά, έτσι θα κυβερνήσουμε".

Υπάρχουν πολύ βασικά θέματα που δεν έχουν λυθεί, αν και βρισκόμαστε στο τέλος του 2009, θέματα που μπορεί να μοιάζουν αστεία, αλλά αν θέλουμε να είναι μόνιμες λύσεις για την Ελληνική Κυβέρνηση, θα πρέπει να μελετηθούν και να γίνουν σωστά. Π.χ. από τα domain names των υπουργείων και των υπηρεσιών, μέχρι τις πλατφόρμες που θα χρησιμοποιηθούν, μέχρι ίσως νομικά θέματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν σχετικά με την προστασία των δεδομένων (και αυτά μπορεί να είναι ακόμη και τα logs των web servers).

Και όλα αυτά, πρέπει να γίνουν από μία κυβέρνηση που μόλις προχθές όρκισε υπουργούς και που βέβαια, εκτός από την ιντερνετική παρουσία της κυβέρνησης έχουν να ασχοληθούν με 1.000.000 εξίσου πιεστικά θέματα και παράλληλα να προσπαθούν να τα λύσουν όλα αυτά με τρόπο διαφανή (που συχνά σημαίνει λιγότερο ευέλικτο), αφού η αξιοπιστία των πολιτικών και της δημόσιας διοίκησης είχε χτυπήσει πάτο.

Θεωρώ ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δοθούν κάποιες λύσεις σχετικά με την παρουσία την Ελληνικής Κυβέρνησης στο internet -ίσως όχι οι οριστικές ή οι πιο μελετημένες, αλλά από την άλλη, δεν γίνεται το κεντρικό site της να έχει την εικόνα που έχει το primeminister.gr αυτή την στιγμή -και δεν είναι μόνο αυτό. Προσωπικά, αυτές θα τις θεωρήσω απλά δείγμα του προς τα που πηγαίνουμε. Και παράλληλα, με γρήγορους ρυθμούς (νομίζω ότι οι κινήσεις του Παπανδρέου έδειξαν ότι δεν θέλει να χάσει ούτε λεπτό, σε κανένα θέμα) θα αρχίσουν να μπαίνουν οι βάσεις για να γίνουν τα πράγματα σωστά, όπως θα έπρεπε να είναι σε ένα σύγχρονο κράτος.

Επαναλαμβάνω, όλα τα παραπάνω μην τα λάβετε ως επίσημη ενημέρωση. Δεν είναι. Η θέση μου είναι στο web team του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει (και δεν πρέπει να έχει!) καμία αρμοδιότητα στην κυβέρνηση. Ίσως οι εκτιμήσεις αυτές να απέχουν από την πραγματικότητα σε πολλά σημεία. Είναι όμως η αίσθηση που έχω, από διάφορες συζητήσεις και πληροφορίες που έχουν φτάσει στα αφτιά μου.

Οι προσδοκίες που έχει δημιουργήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ειδικά σε θέματα που σχετίζονται με Internet, είναι πολύ ψηλές. Αυτό είναι καλό και αυτές οι προσδοκίες πρέπει να παραμείνουν το μέτρο με το οποίο οι πολίτες κρίνουν το έργο της κυβέρνησής του. Απλά, δεν γίνεται να λυθούν όλα από την πρώτη βδομάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: