2009-10-09

ανοίγοντας τις κλειστές διαδικασίες

Ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι βιάζεται να αλλάξει τα "κακώς κείμενα", να φέρει κάτι νέο στην δημόσια διοίκηση.

Ίσως η πιο εντυπωσιακή κίνηση, μετά την ανοικτή πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ήταν η υλοποίηση της δέσμευσής του ότι το δημόσιο "θα στελεχωθεί με τους άξιους": είδαμε χθες να ανεβαίνει στο διαδίκτυο η Πρόσκληση για την πλήρωση των θέσεων των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της Κυβέρνησης και των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών.

Μετά την πρώτη θετική εντύπωση, άρχισε η κριτική. (Την πιο τεκμηριωμένη και σοβαρή, νομίζω θα την βρείτε στον stefan.)

Μπορεί η υλοποίηση της ιδέας να μην πετύχει και να έγινε όντως βιαστικά. Θεωρώ όμως ότι ως πολίτες θα βγούμε κερδισμένοι, είμαστε ήδη κερδισμένοι.

Είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες μαθαίνουμε ποιες είναι τέλος πάντων αυτές οι θέσεις Γραμματέων, Γενικών Γραμματέων ή όπως λέγονται. Μάθαμε πόσες είναι. Αποτελούν αντικείμενο συζήτησης. Οι τελικές επιλογές, θα αποτελέσουν, σίγουρα, αντικείμενο κριτικής. Μέσα από την συζήτηση ίσως απομυθοποιούμε και εμείς ως πολίτες κάποια πράγματα που σε μία συζήτηση περί αξιοκρατικής επιλογής στελεχών θα ήταν ταμπού [*].

Αν η λύση στην επιλογή προσωπικού ήταν πάντα το να βάλει κάποιος σε μία φόρμουλα διάφορα νουμεράκια και να επιλέξει τον ενδιαφερόμενο με το μεγαλύτερο σκορ, πιστέψτε με, θα το έκαναν όλες οι εταιρείες του κόσμου και δεν θα είχαν συνεντεύξεις, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού κ.λ.

Από την άλλη, αυτό που συνέβαινε μέχρι χθες, με τους Υπουργούς ή τους Πρωθυπουργούς (κάθε κυβέρνηση είχε άλλα χούγια) να χρησιμοποιούν τις θέσεις αυτές περισσότερο ή λιγότερο συχνά για να "τακτοποιήσουν" τους "δικούς τους", χωρίς να αισθάνονται ότι χρειάζεται να λογοδοτήσουν κάπου, ήταν απαράδεκτο και δημιούργησε ένα συσσωρευμένο έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.

Νομίζω ότι με την απόφαση που πήρε η σημερινή κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα (που εύχομαι να είναι το καλύτερο δυνατό!), άνοιξε μία σημαντική συζήτηση, έβαλε τις επιλογές προσώπων που θα γίνουν στο μικροσκόπιο των πολιτών που ενδιαφέρονται, και, το σημαντικότερο, θεσμοθέτησε ένα νέο κεκτημένο.

Ίσως να μην μοιάζει τόσο σημαντικό, ίσως οι τεχνικές λεπτομέρειες υλοποίησης και οι αδυναμίες του εγχειρήματος να το επισκιάσουν σήμερα. Είμαι σίγουρος όμως ότι 6 μήνες ή ένα χρόνο αργότερα θα αναγνωρίζουμε ότι έγινε ένα τεράστιο βήμα στην σωστή κατεύθυνση.

--
[*] π.χ. προσωπικά, το έγραψα και αλλού, θεωρώ ότι οι Γενικοί Γραμματείς έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό να κάνουν πολιτικό έργο και πρέπει να επιλέγονται και με πολιτικά κριτήρια: δεν μπορείς να βάλεις σε μία τέτοια θέση κάποιον που έχει π.χ. τελείως διαφορετική αντίληψη για το περιβάλλον ή τα πνευματικά δικαιώματα ή την παιδεία ή την δημόσια τάξη από τον υπουργό, όσα τυπικά προσόντα και αν έχει. Αντίθετα, υπάρχουν άλλες θέσεις, στις οποίες το μόνο που χρειάζεται είναι να κατέχεις το αντικείμενο και να είσαι καλός manager -εκεί προφανώς τα τυπικά προσόντα είναι το κύριο κριτήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: