2009-09-19

γιατί είναι κακό να θέλω καλύτερους όρους;

Όλα δείχνουν ότι τις επόμενες μέρες η πολιτική αντιπαράθεση θα ξεφύγει από τα όρια που (τουλάχιστον κάποιοι) θα θέλαμε να κινείται. Όχι για κάποιο μεταφυσικό λόγο, πολύ απλά γιατί η ΝΔ βρίσκεται στριμωγμένη και ο Καραμανλής θα πρέπει να είναι ο διαχειριστής μίας από τις μεγαλύτερες ήττες του κόμματός του. Συνεπώς δεν έχει να χάσει και πολλά: αν με οποιονδήποτε τρόπο πετύχει να μην υπάρχει αυτοδυναμία στις 5/10, κερδισμένος θα είναι.

Από την άλλη, στο ΠΑΣΟΚ, οι πιο απαισιόδοξοι θα ήθελαν, αν γινόταν, να γίνουν εκλογές αύριο αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία μεγάλη και μη αναστρέψιμη διαφορά υπέρ του. Οι πιο αισιόδοξο, θα παρακαλούσαν να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ μία εκστρατεία που ως τώρα δείχνει να αποδίδει (ήπιοι τόνοι, σεβασμός στον χώρο, πολιτικά θέματα στο επίκεντρο, όπως η οικονομία και η ασφάλεια, στα οποία ο Καραμανλής έχει αποδειχθεί επανειλημμένως κατώτερος των περιστάσεων) -και να ελπίζουν ότι η διαφορά των δύο κομμάτων θα εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη στις δύο βδομάδες που απομένουν ως τις εκλογές.

Θέλω να πω, το ότι η ΝΔ αποφάσισε να οξύνει το κλίμα ήταν κάτι αναμενόμενο, το ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ξεκινούσε κάτι τέτοιο, εξίσου αναμενόμενο, ακόμη και για τους πιο κυνικούς.

Αυτό που με προβληματίζει είναι το θέμα που επέλεξε ο Καραμανλής για να επιτεθεί στον Παπανδρέου. Πρόκειται για την παρακάτω δήλωση του Παπανδρέου για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης:



OK. Ο Παπανδρέου λέει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί μία συμφωνία. Θα περίμενα να διαμαρτυρηθούν π.χ. οι Βούλγαροι ή οι Ρώσοι. Θα περίμενα να ξεσηκωθούν οι εταιρείες και τα συμφέροντα που εμπλέκονται στην κατασκευή και εκμετάλλευσή του.

Αλλά ο σημερινός Πρωθυπουργός; Γιατί;

Και γιατί το κάνει με όρους παραπολιτικής ("βρώμικα" σποτάκια) και όχι πολιτικής; (Θα μπορούσε να παρουσιάσει τους όρους, να δείξει πόσο καλή συμφωνία έχει υπογράψει, να αναλύσει γιατί δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη..)

Είναι παράλογο το να παρουσιάζεται ως έγκλημα η επαναδιαπραγμάτευση. Ίσως δεν το έχει καταλάβει, ούτε σήμερα, ο κ. Καραμανλής, αλλά υπάρχουν πολλές πληγές που αφήνουν (ελπίζω) οι κυβερνήσεις του πίσω τους.

Προσωπικά, ελπίζω να έχουμε σύντομα την δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτούμε το πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον -και ελπίζω να πετύχουμε καλύτερους όρους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: