2009-04-28

δημοσιοποίηση του προσχέδιου του προϋπολογισμού του ΠΑΣΟΚ

Σήμερα, όταν έφτασα στο γραφείο βρήκα μία ευχάριστη έκπληξη. Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος είχε ζητήσει νωρίτερα να δημοσιεύσουμε στο pasok.gr το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του ΠΑΣΟΚ για το 2009.

ΟΚ, αυτό από μόνο του δεν είναι τόοοοσο σημαντικό. Το προσχέδιο είναι αυτό που λέει: μία εκτίμηση των εσόδων και των δαπανών του ΠΑΣΟΚ για το 2009. Επιπλέον, το προσχέδιο αυτό θα συζητηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο και στην συνέχεια θα εγκριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο.

Είναι όμως, νομίζω, σημαντικό για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι διότι είδα επιτέλους τον προϋπολογισμό ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος. Από που προέρχονται τα έσοδά του; Πόσα είναι τα έξοδά του; Πώς κατανέμονται; Ακόμη και αν ο τελικός προϋπολογισμός είναι διαφοροποιημένος, έχω επιτέλους μία εικόνα.

Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι το πρώτο βήμα είναι πάντα το πιο δύσκολο. Και ταυτόχρονα δημιουργεί προσδοκίες. Θεωρώ αδύνατο τώρα που έχει δημοσιοποιηθεί το προσχέδιο, να μην δημοσιευθεί ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός. Και το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τον αντίστοιχο απολογισμό σε ένα χρόνο. Και τότε θα μπορούμε να συγκρίνουμε και να ελέγξουμε. Και να ζητήσουμε μεγαλύτερη ανάλυση. Και ελπίζω ότι θα υπάρχει πίεση και σε άλλα κόμματα να κάνουν το ίδιο, ίσως και καλύτερα. Και τελικά, να φτάσουμε σε ένα σημείο που οι πολίτες να γνωρίζουμε πόσα χρήματα ξοδεύουν τα κόμματα και τί κάνουν με αυτά τα χρήματα.

Είπα, η δημοσιοποίηση του προσχέδιου δεν είναι από μόνη της το σημαντικότερο πράγμα. Αλλά μπορεί να προκαλέσει σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της διαφάνειας και της λογοδοσίας στα οικονομικά των κομμάτων.

Ένα το πρώτο βήμα που κάποιος αποφάσισε επιτέλους να κάνει -πολύ σημαντικό βήμα, κατά την γνώμη μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: