2008-12-11

όλα ήταν ΟΚ το Σάββατο το πρωί;

Συντηρητισμός ή κονσερβατισμός (γαλλ.conservatisme) ονομάζεται η επιφυλακτική και συντηρητική αντιμετώπιση νέων θεσμών, αρχών και αξιών της κοινωνίας, σε ατομική και ομαδική βάση. Γενικά, σημαίνει την επιφυλακτική έως αρνητική στάση απέναντι σε οποιονδήποτε νεωτερισμό. Ο συντηρητισμός είναι υπέρμαχος της προάσπισης αυτών που είναι ήδη δεδομένα, αφομοιωμένα και δεν δημιουργούν κινδύνους και κραδασμούς στο κατεστημένο, και κυρίως δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Ο συντηρισμός λειτουργεί ως προσωπική στάση ζωής, παρόμοια με τον πουριτανισμό, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. πηγή wikipedia

Η ελληνική κοινωνία έζησε ένα γερό σοκ τις τελευταίες μέρες. Όλοι μας, κάναμε τις αναλύσεις μας, για τα πώς και τα γιατί. Κάποιες από αυτές είναι πιο εύστοχες, κάποιες λιγότερο, αλλά νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι τα προβλήματα δεν ξεκίνησαν το Σάββατο το απόγευμα. Υπήρχε κάτι πολύ στραβό, ακόμη και το Σάββατο το πρωί, πριν τον θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου.

Διαβάζω τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Καραμανλής. Δεν τα κρίνω αν είναι καλά ή κακά, ούτε θα εκφράσω τώρα την αμφιβολία μου για το πώς θα υλοποιηθούν.

Θέλω μόνο να σας επιστήσω την προσοχή στο ουσιαστικό νόημά τους: περιορίζονται στο να γίνουν πάλι τα πράγματα όπως ήταν το Σάββατο το πρωί.

Δεν ήταν ωραία η κοινωνία μας το Σάββατο το πρωί, απλά μερικοί από εμάς δεν βλέπαμε την ασχήμια σε όλη της την έκταση. Στόχος μας δεν πρέπει να είναι να γυρίσουμε στο ίδιο σημείο -να ξαναγίνουν τα μαγαζιά, να επιστρέψει η εμπορική κίνηση στο κέντρο, να μην χάσουν τις δουλειές τους όσοι είχαν. Δεν φτάνει αυτό.

Αν απλά επιστρέψουμε στο Σάββατο το πρωί, η αστυνομία θα συνεχίσει να λειτουργεί λάθος, η δικαιοσύνη θα συνεχίσει να είναι αναξιόπιστη, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση, οι μαθητές θα συνεχίσουν να μην έχουν διεξόδους να εκφραστούν και να δημιουργήσουν, οι αλλοδαποί θα επιστρέψουν ζουν στα γκέτο των πόλεών μας, οι άνεργοι θα συνεχίσουν να μην έχουν δουλειά, η κοινωνία μας να είναι από τις πιο απαισιόδοξες στην Ευρώπη.

Δυστυχώς ο πρωθυπουργός, περιορίστηκε για μία ακόμη φορά στην ανακοίνωση μέτρων που θα συντηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση. Μερικές φορές υποψιάζομαι ότι αν μπορούσε, θα πάγωνε τον χρόνο στην μέρα που ανέλαβε πρωθυπουργός το 2004.

Μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα μπρος, παρακαλώ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: