2008-12-10

παρουσία κομμάτων στις διαμαρτυρίες;

Σήμερα στην συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κάναμε πάλι με φίλους την γνωστή συζήτηση: "να έχουν τα κόμματα παρουσία σε παρόμοιες εκδηλώσεις;"

Πολλοί λένε, "όχι, δεν θέλουμε να καπελώνουν τα κόμματα τις εκδηλώσεις".

Διαφωνώ. Προσωπικά επικροτώ π.χ. την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην σημερινή εκδήλωση -εννοώ με τις σημαίες και τα πανώ τους. Εγώ θέλω την παρουσία των κομμάτων στις εκδηλώσεις αυτές. Αν/όταν αφήνουν οι πολίτες να τις καπελώνουν ή αν τα ΜΜΕ το κάνουν παρουσιάζοντας επιλεκτικές εικόνες, είναι άλλο θέμα -ας επικεντρωθούμε εκεί.

Θέλω τα πολιτικά κόμματα να συμμετέχουν σε όποιες εκδηλώσεις θεωρούν ότι πρέπει να στηρίξουν. Πρέπει να ξέρουμε ως πολίτες ποιες στηρίζουν και ποιες όχι. Και τα πολιτικά κόμματα είναι κατάκτηση της Δημοκρατίας -αν δεν μας αρέσουν τα υπάρχοντα ας αναδείξουμε άλλα. [*] Αλλά με το να τα αποκλείουμε από τις (μικρές ή μεγάλες) δημόσιες δράσεις, δεν βλέπω τί κερδίζουμε.

Δεν καταλαβαίνω και την λογική ότι "πάνε να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη". Αυτό δεν θέλουμε; Δεν θέλουμε, όταν υποστηρίζουμε ή διεκδικούμε κάτι, κάποιο ή κάποια κόμματα να το εκφράζουν; Δεν πρέπει τα κόμματα να ανταγωνίζονται για την ψήφο μας; Κατηγορούμε την "πολιτική της επικοινωνίας" και από την άλλη ασκούμε κριτική συχνά μόνο με βάση την εικόνα.

--
[*] Δεν καταλαβαίνω αυτούς που μηδενίζουν και εξισώνουν όλα τα κόμματα. Δεν είναι όλα ίδια, ούτε έχουν τους ίδιους ανθρώπους, ούτε έχουν τις ίδιες πολιτικές. Υπάρχουν ικανοί και ανίκανοι πολιτικοί σε όλα, έντιμοι και ανέντιμοι, υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές. Όσοι δεν θέλετε κανένα από όλα, τί προτείνετε; Αναρχία; Δικτατορία;

Ο μηδενισμός είναι η πιο εύκολη τοποθέτηση. Είναι και ασφαλής, είναι και λίγο της μόδας (κάτι σε "αμφισβητώ το σύστημα").

Προτιμώ να στηρίζω ένα κόμμα και να το λέω. Ξέρω ότι (όπως δείχνουν τα πράγματα) πιθανότατα το κόμμα αυτό θα είναι στην εξουσία στις επόμενες εκλογές. Και είμαι σίγουρος, ότι θα κάνει διάφορα πράγματα λάθος, για τα οποία θα μου ζητάτε να απολογηθώ -"εσύ δεν έλεγες..." Αυτό είναι για εμένα ένα πολύ σοβαρό κίνητρο να προσπαθήσω να "σπρώχνω" τα πράγματα προς την κατεύθυνση που θεωρώ σωστή. Και νομίζω ότι, στον μικρό και ασήμαντο βαθμό που έχει βαρύτητα το τί κάνω εγώ, αυτό είναι καλό για όλους. Και ξέρω ότι όπως και να είναι, την κριτική δεν θα την γλιτώσω. Αλλά δεν βλέπω άλλο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: