2008-12-04

Ιδέες για την Ηλεία


Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία. Οι πληγές που άφησαν πίσω τους είναι βαθιές: ανθρώπινο πόνο, οικονομικές ζημιές, καταστροφή υποδομών, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου έχει αναλάβει την πρωτοβουλία "Ιδέες για την Ηλεία", i4i.gr, στο πλαίσιο της οποίας οργανώνεται διαγωνισμός για τις καλύτερες ιδέες που θα "μετατρέψουν την περιοχή σε σύμβολο και πρότυπο για όλη την Ελλάδα".

Ο Διαγωνισμός Ιδεών και Προτάσεων είναι μια ανοιχτή διαδικασία, που σχετίζεται με ολοκληρωμένες, συνεκτικές και κυρίως καινοτόμες προσεγγίσεις. Βασίζεται, δηλαδή, στην αναγνώριση του κατανεμημένου χαρακτήρα της τεχνογνωσίας και στη συνέργεια επιστημονικών ειδικοτήτων. Συνεπώς ενθαρρύνει την ανοικτή συνεργασία όσων οργανισμών, φυσικών και νομικών προσώπων επιθυμούν να λάβουν μέρος σε αυτόν. (από το σχετικό δελτίο τύπου)


Θεωρώ ότι είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία, για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι είναι πιθανό να προκύψουν ιδέες και προτάσεις που οι τυπικοί διαγωνισμοί του Δημοσίου αποκλείουν. Ο δεύτερος είναι ότι πιστεύω πώς παρόμοιες προσπάθειες απαιτούν γενικότερη συμμετοχή για να πετύχουν -η μέθοδος "το Υπουργείο εκπόνησε την μελέτη", ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις, αποτελεί συχνά έργο "κάποιων άλλων" και όχι των πολιτών που σκοπεύει να βοηθήσει.

Ελπίζω η συμμετοχές και η έκβαση της πρωτοβουλίας να επιβεβαιώσουν τους διοργανωτές της...

Δεν υπάρχουν σχόλια: