2008-11-13

τράπεζες, επιτόκια... λύσεις;

Καλά, κάποια στιγμή η κυβέρνηση θα ψηφίσει κάποιο νομοσχέδιο που θα έχει κάποιες "λύσεις" ώστε να αντιμετωπιστούν κάποιες επιπτώσεις της κρίσης στις τράπεζες (και ελπίζω και στους καταναλωτές, δανειολήπτες κ.λ.).

Όμως, η ίδια κυβέρνηση που (μέχρι πρόσφατα) έδειχνε διατεθειμένη να αφήσει την τύχη της οικονομίας αποκλειστικά στην "ελεύθερη αγορά", έχει ξεχάσει ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα. Πού είναι όλες αυτές οι απλές κινήσεις που θα μπορούσαν να πληροφορήσουν καλύτερα τους ενδιαφερόμενους, δημιουργόντας ανταγωνισμό; Ο "καθηγητής" κ. Αλογοσκούφης τουλάχιστον θα έπρεπε να ξέρει ότι για να λειτουργήσει καλά μία αγορά, απαιτείται πολλή, αξιόπιστη και ελεύθερα διακινούμενη πληροφορία.

Θα περίμενα να έχω δει από τον Σεπτέμβριο (τουλάχιστον!) το site του Υπ. Οικονομικών που:
- θα αναφέρει καθημερινά τα επιτόκια στεγαστικών, καρτών κ.λ. ανά τράπεζα.
- θα έχει μικρές αναλύσεις των τραπεζικών προϊόντων από κάποιο ειδικό.
- θα έχει ανά τράπεζα όλους τους όρους για τραπεζικά προϊόντα όπως κάρτες, καταναλωτικά δάνεια κ.λ.
- ακόμη και μικρό video ανά εβδομάδα, που να μπορούν να μεταδώσουν αυτούσιο τα κανάλια και σχετικό δελτίο τύπου.

Αρνούνται οι τράπεζες να συμμορφωθούν σε αυτά; Π.χ. δεν δέχονται να δημοσιεύονται οι πλήρεις όροι των καρτών τους; Έχουν όρους που δυσκολεύουν την εύκολη μετακίνηση των δανείων από την μία τράπεζα στην άλλη; Άμεση νομοθετική ρύθμιση του θέματος -η Βουλή θα την ψήφιζε ομόφωνα φαντάζομαι.

Μετά, κοιτάμε και το θέμα ενίσχυσης των τραπεζών, ποιες και πόσα χρειάζονται για να στηριχθούν ή να δώσουν καλύτερους όρους στους καταναλωτές ή πόσα χρήματα χρειάζονται (και αν χρειάζονται) για να μπορέσουν να ακολουθήσουν μία πολιτική αντιμετώπισης της ύφεσης (πάγωμα χρεών κ.λ.), όπως αυτή θα οριστεί από το κράτος, χωρίς να πέσουν έξω.

Με το φτωχό μου μυαλό, αυτές θα περίμενα να είναι οι κινήσεις ενός υπουργού οικονομικών και μίας κυβέρνησης που στηρίζει και κατανοεί την ελεύθερη αγορά και δεν διαχειρίζεται απλά τις business και τα deals του Δημοσίου. Βλέπω μόνο επικοινωνιακούς πολέμους και νομοσχέδια που αλλάζουν ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύεις οτι είναι απλά πρόβλημα πληροφορίας? Αν δηλαδή μια κρατική υπηρεσία καταφέρει να βγάζει τακτικά αυτό το δελτίο (εξαιρετικά δύσκολο), η τραπεζική αγορά θα γίνει ανταγωνιστική? Χλωμό το βλέπω. Τα ίδια ακούσαμε με το ευρώ οπου μας λέγαν πως η απλοποίηση των ενδοευρωπαικών συναλλαγών θα βοηθούσε στην κίνηση των κεφαλαίων, θα καταργούσε κάθε προμήθεια κτλ κτλ. Κολοκύθια. Δοκίμασε να στείλεις χρήματα σε λογαριασμό στη Γαλλία από Ελλάδα και να δείς ποσες φορες θα σε χρεώσουν τεράστια ποσά, για το απλό πάτημα ενός κουμπιού, και πόσο χρόνο θα κάνει να σταλλούν τα χρήματα. Οι τράπεζες είναι ο καρκίνος του σύγχρονου καπιταλισμού. Το πώς θα πάψουν να λειτουργούν έτσι είναι όμως τρομερά δύσκολο πρόβλημα η λύση του οποίου αντιστοιχεί σε καμιά 10αριά Νόμπελ οικονομικών. Αυτή τη στιγμή καμία κυβέρνηση αλλά και κανένα πολιτικό κόμμα δεν πιστεύω οτι έχει πραγματική λύση.

Ανώνυμος είπε...

"η ίδια κυβέρνηση που (μέχρι πρόσφατα) έδειχνε διατεθειμένη να αφήσει την τύχη της οικονομίας αποκλειστικά στην "ελεύθερη αγορά""

Ωπ, πότε συνέβη αυτό και το έχασα?

Σχετικά με το θέμα της έλλειψης πληροφόρησης, δεν σου φαίνεται ότι υπάρχει επιχειρηματική ευκαιρία σε αυτό; ;-)

Ανώνυμος είπε...

Μπα, πρόλαβε άλλος:
http://www.moneyexpert.gr/gr/creditcard

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια (μπορεί και περισσότερο, αλλά εγώ τότε τα είχα βρει πρώτη φορά).
http://www.bankofgreece.gr/epopteia/InterestRates.asp