2008-10-29

όλοι λένε μία θεωρία, για την κρίση, θα πω και την δικιά μου :-)

Προσπαθώ να καταλάβω και εγώ σε τί οφείλεται η οικονομική κρίση.

Διαβάζω πολλούς που λένε ότι τα αίτια είναι βαθύτερα, ότι ο καπιταλισμός έφτασε στο τέλος του κ.λ. Υποψιάζομαι ότι ελάχιστοι από αυτούς που λένε παρόμοια πράγματα έχουν ένα σαφή ορισμό του "καπιταλισμού", ακόμη πιο λίγοι έχουν μία καλή εικόνα του τρόπου που λειτουργεί σήμερα η οικονομία και σχεδόν κανένας δεν συμφωνεί με κανένα άλλο. Οπότε, αφήνω στην άκρη τους ορισμούς για τους πιο ειδικούς.

Θα προσθέσω λοιπόν και την δική μου θεωρία -τουλάχιστον εγώ έχω επίγνωση της άγνοιάς μου :-)

Έχω την εντύπωση ότι αυτό που αντικατοπτρίζει η σημερινή κρίση είναι η μειωμένη αξία του κεφαλαίου και της γης στην παραγωγή πλούτου. Αν έχω καταλάβει σωστά, η κρίση προήλθε από το γεγονός ότι διάφοροι οργανισμοί επένδυαν (τελικά) σε γη και σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Επένδυαν σε "γη" και "κεφάλαιο" θεωρώντας ότι η αξία τους θα συνεχίζει να αυξάνει. Και κάποια στιγμή φάνηκε ότι αυτή η εκτίμησή τους δεν ήταν σωστή, παρασύροντας τα πάντα.

Η δική μου θεωρία λέει λοιπόν ότι ο λόγος που έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους είναι ότι στην παραγωγή πλούτου το κεφάλαιο και η γη παίζουν όλο και μικρότερο ρόλο -η αξία τους μειώνεται. Αντίθετα, η "γνώση" και η "πληροφορία" με τις διάφορες μορφές τους (εκπαίδευση, μόρφωση, πρόσβαση σε πληροφορίες, τεχνογνωσία, αισθητική, κ.λ.) παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην παραγωγή πλούτου. [*]

Αν στέκει αυτό που λέω, τότε υπάρχουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Θα περιμένω όμως πρώτα τα σχόλια των πιο ειδικών από εμένα στα οικονομικά :-)

---
[*] Ίσως βέβαια, αυτά να μην είναι τόσο προφανή στην Ελλάδα, που είμαστε αρκετά πίσω, αλλά δεν ισχυρίστηκε κανείς ότι η διεθνής κρίση ξεκίνησε από την Ελλάδα. Μιλάμε κυρίως για τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του Δυτικού κόσμου.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν και ζητάς σχόλιο μόνο από ειδικούς περί τα οικονομικά (κάτι που δεν είμαι), ας πω τη μαλακία μου :-)

Δε νομίζω ότι η κρίση έχει να κάνει πρωτίστως με τα οικονομικά, αλλά με το πως αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία μας και το πως παίρνουμε αποφάσεις για την οργάνωση της - και στο οικονομικό πεδίο, αλλά και σε όλα τα άλλα.

http://www.nytimes.com/2008/10/28/opinion/28brooks.html?_r=1&src=tp&oref=slogin

So perhaps this will be the moment when we alter our view of decision-making. Perhaps this will be the moment when we shift our focus from step three, rational calculation, to step one, perception.

Ανώνυμος είπε...

Κατά την άποψη μου, αυτό καθ' αυτό το φαινόμενο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι σχετικά απλό στην αιτιολόγηση του: Η ανθρώπινη απληστία, έμφυτη στο "είδος" των τραπεζιτών, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες και ατελείς ικανότητες ελέγχου από την πλευρά της κοινωνίας των πολιτών, έδωσε το περιθώριο στους πρώτους να εκτελέσουν ένα σενάριο μεταφοράς πλούτου, από την κοινωνία στο συγκεκριμμένο "είδος" (οι οικονομίες κατέρρευσαν, οι τραπεζίτες - και όχι οι τράπεζες - πλούτησαν..). Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και το 1999 με άλλο σενάριο.
Όμως το πιο ενδιαφέρον είναι άλλο!...
Ας αλλάξουμε οπτική γωνία και ας παρομοιάσουμε την παγκόσμια κοινότητα με τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν πάρουμε ως βάση την θεωρία του Δαρβίνου και παρατηρήσουμε την εξέλιξη ολόκληρου του ανθρώπινου είδους, θα διαπιστώσουμε μια συνεχή διαδικασία κυτταρικής προσαρμογής και εξέλιξης. Μια προσαρμογή που συνέβαινε και συμβαίνει ως ανταπόκριση σε απανωτά κύματα εξωτερικών αλλαγών, (κακουχίες περιβάλλοντος), και εσωτερικών αλλαγών (ασθένειες). Σε όλα αυτά το ανθρώπινο είδος κατάφερε σταδιακά να προσαρμοστεί, αναπτύσσοντας μια ανώτερη ατομική αλλά κυρίως "συλλογική ευφυΐα" στα "κύτταρα" του. Τα κύτταρα του έγιναν πιο έξυπνα για να αντιμετωπίζουν τις εξωτερικές και εσωτερικές "κακουχίες", αλλά κυρίως ο ανθρώπινος οργανισμός - ως σύνολο - κατάφερε να αποκτήσει νέες ικανότητες, απείρως ανώτερες από τους προγόνους των προηγούμενων γενεών. Δυνατότητες αντίληψης, αξιολόγησης, επικοινωνίας, δράσης, ομαδικότητας, κοινωνικότητας, κλπ.
Αν λοιπόν "κοιτάξουμε" τον κόσμο από αυτή την οπτική γωνία, ποια φαίνονται να είναι τα "Μέσα" με τα οποία το ανθρώπινο είδος εξελίσσει αυτή την στιγμή την συλλογική του ευφυΐα και ταυτόχρονα χτίζει τα αντισώματα για την συγκεκριμένη ή και αντίστοιχες παγκόσμιες οικονομικές ασθένειες. Το έχει κάνει ήδη αναπτύσσοντας αντισώματα για ασθένειες τύπου .com bubble και άλλες. Αλλά αυτή την συγκεκριμένη ασθένεια δεν την είχε ξανασυναντήσει.
Το ενδιαφέρον λοιπόν είναι, ποιο το κλειδί για την επιτάχυνση της "συλλογικής προσαρμογής" στα Νέα Δεδομένα;... (μήπως κάτι που ξεκινάει από "Νέα..."
Και επειδή η ταχύτητα ή και επιτάχυνση προσαρμογής είναι απολύτως κρίσιμα μεγέθη ως προς την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, σε παραπέμπω στο τελευταίο μου άρθρο: http://ub0.cc/7m/1
Τα σχόλια σου;...

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Δεν καταλαβαίνω τί θέλεις να πεις Φώτη. Και κάνεις μερικές παραδοχές, "τα κύτταρα έγιναν πιο έξυπνα" που δεν ισχύουν.

Ανώνυμος είπε...

ΟΚ τα λέμε και από κοντά. Ελπίζω άλλοι αναγνώστες να έπιασαν το νόημα. Πάντως αν το ξαναδιαβάσεις θα δεις ότι είναι ευθυγραμμισμένο και με την δική σου θεωρία...
ΣΣ. Τα κύτταρα έγιναν πιο έξυπνα νομοτελειακά, μια και η παγκόσμια γνώση διπλασιάζεται κάθε δυο χρόνια...