2008-10-27

πολιτική και ΜΜΕ

Διαβάζω το άρθρο του Κύρτσου. Πέρα από την προσωπική ιστορία του (δεν με νοιάζει και πολύ), ξεχωρίζω μερικές φράσεις που δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο την διαπλοκή πολιτικής εξουσίας, επιχειρηματικής εξουσίας και ΜΜΕ. Προσωπικά, έχω μιλήσει πολλές φορές για "πόλεμο από ΜΜΕ". Μπορεί να έχω δίκιο, μπορεί να έχω άδικο. Μία κατάσταση που περιγράφεται έτσι από κάποιον που είναι από μέσα, απέχει πολύ από τον να είναι υγιής:

Το παιχνίδι ήταν πάντα στημένο, με διαπλεκόμενη επιρροή ή δημόσιο χρήμα και με όρους που θυμίζουν τα ΜΜΕ στη Ρωσία των ολιγαρχών, χωρίς φυσικά τις δολοφονίες δημοσιογράφων. Ο Ρουσόπουλος ήταν το παιδί της διαπλοκής και το πολιτικό δημιούργημα του Κώστα Καραμανλή.
...
Με το πέρασμα του χρόνου και με άφθονο δημόσιο χρήμα ο υπουργός Επικρατείας δημιούργησε το δικό του σύστημα επικοινωνιακής και πολιτικής υποστήριξης.
...
Ο Γεώργιος Μπόμπολας, ισχυρός μέτοχος του Mega, που δεν είχε εναντιωθεί δημόσια στη διαπλεκόμενη προώθηση Ρουσόπουλου, ήταν από τους πρώτους που κήρυξαν τον πόλεμο στον Θόδωρο Ρουσόπουλο. Το δεύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας της άσκησης επιρροής από τη σύζυγο του κ. Ρουσόπουλου, γνωστή δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα. Η κ. Ζαχαρέα αξιοποίησε την πολιτική επιρροή του συζύγου της για να επιταχύνει την επαγγελματική της άνοδο, να εξασφαλίσει αστρονομικές αμοιβές και να στήσει ένα «ρουσοπουλικό» σύστημα στους τηλεοπτικούς σταθμούς με τους οποίους συνεργάστηκε.
...
Η σύγκρουσή μου με τον κ. Ρουσόπουλο στη φάση της πολιτικής του ανόδου είχε τα γνωστά αρνητικά για μένα αποτελέσματα. Βρέθηκα εκτός «Ελεύθερου Τύπου» και καταδικάστηκα σε τηλεοπτικό αποκλεισμό από το Mega, το Star και αργότερα από την κρατική τηλεόραση.
...
Διαπίστωσα ότι υπήρξαν δυο παρασκηνιακές παρεμβάσεις σε βάρος μου. Η μία από το Μέγαρο Μαξίμου και το σύστημα Ρουσόπουλου και η άλλη από τη Ντόρα Μπακογιάννη. Η τελευταία τα είχε δώσει όλα και για να αποτρέψει, το καλοκαίρι του 2006, την εξαγορά του «Ελεύθερου Τύπου» από γνωστό εφοπλιστή που θα μου ανέθετε τη διεύθυνση και τον εκσυγχρονισμό του. Η κ. Μπακογιάννη παρενέβη τότε υπέρ των Μαρινάκη (κουμπάρος της), Δαλακούρα (ο γνωστός εφοπλιστής και… διοικητής του Αγίου Όρους) και Μουνδρέα.
...
Από την άνοιξη του 2007 μέχρι το Δεκέμβριο του 2007 ο Alpha έζησε απίθανες στιγμές ρουσοπουλικής κατάπτωσης. Τον διηύθυναν αυτοί που σήμερα χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης «εξαπτέρυγα του Ρουσόπουλου», ενώ το παιχνίδι ήταν 100% στημένο από το Μαξίμου. Σχολιαστές προσποιούνταν με λάθος τρόπο τους υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ, η επιλογή των ειδήσεων γινόταν με βασικό κριτήριο να μην ενοχληθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι μόνες επιθέσεις που δεχόταν η κυβέρνηση είχαν σχέση με την «τιμωρία» υπουργών, βουλευτών και στελεχών που ενοχλούσαν τον κ. Ρουσόπουλο.
...
Ξαφνικά, πήραν μεγάλη διάσταση δικαστικές υποθέσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, ενώ αμφισβητήθηκε ακόμη και το δικαίωμα του βασικού μετόχου του καναλιού να προχωρήσει στην πώληση των 2/3 των μετοχών στο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο RTL. Το σύστημα Ρουσόπουλου διεκδικούσε και ιδιοκτησιακά προνόμια στον Alpha με την κατάλληλη διαχείριση αρνητικής δημοσιότητας


Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά ΜΜΕ. Δεν είναι μόνο το "σύστημα Ρουσόπουλου". Υποψιάζομαι ότι τα ίδια συμβαίνουν στους περισσότερους σταθμούς και εφημερίδες. Ο/Η υπουργός που ευνοεί τον Χ επιχειρηματία, που πιέζει τον Ψ δημοσιογράφο να "παίξει" με τους όρους τους. Και αντίστοιχα οι επιχειρηματίες που εξαργυρώνουν τις υπηρεσίες τους με κρατική διαφήμιση ή προνομιακή μεταχείριση από το κράτος και οι δημοσιογράφοι που "παίζουν" τους ρόλους τους με τα αντίστοιχα ανταλλάγματα.

6 σχόλια:

gpapoul είπε...

το θέμα είναι αν εξυγιαίνεται –έστω κατά κάποιο τρόπο- αυτό το σαθρό σύστημα. εάν αρκούν οι θεσμοί από μόνοι τους –που δεν θα είναι ευάλωτοι σε πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα- ή εάν χρειάζεται μια ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου με συνεχή προσπάθεια μείωσης της επιρροής των μέσων που είναι ευάλωτα σε τέτοιου είδους σχέσεις…
πάντως εάν δεν γίνει κάτι σε μια κατεύθυνση αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία. απλά θα αλλάζουν ρόλους πρόσωπα και καταστάσεις και η διαπλοκή θα παραμένει αλώβητη…

blogger είπε...

Μην αποπροσανατολίζεστε.
Καταρχήν μην ξεχνάτε ποιος πρωτομίλησε για "σύστημα Ρουσόπουλου". Ο Καρατζαφέρης. Ο Νο1 υπερασπιστής του Καραμανλή.
Η προσπάθεια που γίνεται τις τελευταίες ημέρες είναι να φύγει από την πλάτη του Καραμανλή όλη η ευθύνη με την περί δήθεν μιντιακή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Τα ΜΜΕ το μόνο που θέλουν είναι χρήμα, χρήμα, χρήμα. Και αυτό το έδινε η κυβέρνηση Καραμανλή και όχι το "σύστημα Ρουσόπουλου".
Ο Καραμανλής τον είχε δίπλα του 8 χρόνια. Αυτός του έδωσε το πράσινο φως να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

οκ αλλά ρε σεις ψιλοβαρέθηκα να θυματοποιούνται όλοι ξαφνικά και εκ των υστέρων...αρχίζουν και ξεπηδούν σαν τα ραπανάκια..

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που βλέπω πλέον είναι ότι:
1. τίποτα δεν μας εκπλήσει, άρα τίποτα πλέον δεν είναι ικανό να μας κάνει να αντιδράσουμε! Αυτό από μόνο του είναι τραγικό, κυρίως για το πολίτευμα μας που βασίζεται στην συμμετοχή μας!
2. Καλά κρατεί ένα σύστημα Μονοπρόσωπης Εξαπάτησης μας, που έχει πλέον καταλάβει και τις 4 εξουσίες: νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική και την δημοσιογραφία. Πρόκειται για στρατό κατοχής που χρηματοδοτούμε μεσω των φόρων που πληρώνουμε για παιδεία, άμυνα, υγεία, κλπ για να καταλήξουν σε ιδιωτικές τσέπες χωρίς εμείς να εισπράξουμε ποτέ αυτό για το οποίο φορολογηθήκαμε! (βλ. δημόσια έργα, επιχορηγήσεις, Ζαχόπουλο, κρατική διαφήμιση κλπ).

Κι εγώ όπως όλοι μας, περιγράφω μία όψη, αλλά λύση δεν έχει προτείνει κανείς. Ριζική λύση. Κι εδώ είναι που θα βρουν πάτημα διάφοροι εθνοσωτήρες και λοιποί δημαγωγοί για να έρθουν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα, ενώ εμείς θα τα βλέπουμε όλα από τον τηλεοπτικό μας δέκτη, φορώντας ζεστές παντούφλες.

Να τους χαιρόμαστε!

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη πολλά έχουμε να πούμε για το θέμα αυτό αλλά θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Κρόγια. Επειδή θα δούμε δημοσκοπήσεις που θα εμφανίζουν τον Καραμανλή ισχυροποιημένο και απαλλαγμένο από τον Ρουσόπουλο και θα ξαναζήσουμε την λογική του Καραμανλή τεφάλ που δεν κολλά πάνω του τίποτα να μην τρελλαθούμε σε αυτή τη χώρα και να δούμε τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Αυτά που καθαρά περιγράφει ο Κύρτσος στο άρθρο και που εύκολα φαντάζεται κάθε πολίτης με στοιχειώδη κοινή λογική. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. Δεν μας φταίνε οι θεσμοί, η ηθική έκπτωση που ζούμε είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.

constantinos alexacos είπε...

@Ορέστη
Συστημα ημέτερου νταβατζή, να συμπληρώσω...