2008-10-14

από το Κραχ, στην "άνοδο ρεκόρ"

Τις τελευταίες μέρες τα ΜΜΕ μου δίνουν την εντύπωση ότι συμπεριφέρονται ως "παπαγαλάκια" σχετικα με την οικονομική κρίση. Την μία μέρα μας παρουσιάζουν τα πάντα μαύρα: "φυλαχτείτε, έρχεται η δευτέρα παρουσία στην οικονομία"! Την επόμενη, "ευφορία στα χρηματιστήρια"!

Ηρεμήστε. Κρίση υπάρχει. Είναι γεγονός (και πολύ θετικό) ότι πολλά κράτη φρόντισαν να παρέμβουν ώστε να αποφευχθεί ο πανικός. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο παρέμβασης, ποιους πραγματικά προστατεύει κ.λ., αλλά είναι γεγονός ότι μία κατάσταση που ήταν εκρηκτική, φαίνεται να λαμβάνει πιο ελεγχόμενες διαστάσεις.

Αλλά από την άλλη, τα "άνοδος ρεκόρ" και οι πανηγυρισμοί, μπορεί να είναι τυπικά αληθή, είναι όμως και παραπλανητικά. Δεν λύθηκε το πρόβλημα -εκτός και αν το πρόβλημα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν ότι τα κράτη δεν είχαν κρατικοποιήσει τις τράπεζες. Τα (κρατικά) λεφτά που πάνε να καλύψουν τις μαύρες τρύπες, θα λείψουν από αλλού. Η έλλειψη ρευστότητας θα περιορίσει τις επενδύσεις. Μην δίνουμε την εντύπωση ότι το πρόβλημα λύθηκε, ότι από χθες μπήκαμε σε μία περίοδο ευημερίας.

Αυτό που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι δεν θα καταρρεύσουν τα πάντα, ότι θα αποφύγουμε ένα Κραχ. Και να ελπίζουμε ότι οι λύσεις που θα δοθούν θα είναι σε μία κατεύθυνση που όταν βγούμε από την περίοδο κρίσης θα είμαστε καλύτερα από πριν. Και ότι το κόστος της κρίσης θα κατανεμηθεί κοινωνικά δίκαια -για παράδειγμα να το πληρώσουν όχι μόνο οι φορολογούμενοι, αλλά και οι τράπεζες, όχι μόνο οι χαμηλόμισθοι αλλά και οι εύποροι.

Δεν είμαι ειδικός. Αλλά αυτά καταλαβαίνω από τα λίγα που ακούω και διαβάζω. Αν κάνω λάθος, διορθώστε με.

Δεν υπάρχουν σχόλια: