2008-09-24

νεοσυντήρηση και διεθνής οικονομική κρίση

Το άρθρο του Γιώργου Παπανδρέου στον "Κόσμο του Επενδυτή" που αναφέρεται στην διεθνή οικονομική κρίση, έχει αρκετό ενδιαφέρον. Αντιγράφω ένα μέρος του:

Τι προτείνει η νεοσυντήρηση: Μιλά για ελευθερία αλλά υποδαυλίζει την εξάρτηση του πολίτη. Πίσω από το ιδεολόγημα της ελευθερίας των αγορών κρύφτηκαν οι πιο επικίνδυνες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου. Πίσω από το δόγμα της ελεύθερης αγοράς υποκρύπτεται ο ουσιαστικός στόχος της νεοσυντήρησης. Αυτός είναι η με κάθε τρόπο συγκέντρωση κέρδους-πλούτου και εξουσίας.

Και η κυβέρνηση, αυτή των νεοσυντηρητικών των ΗΠΑ, θερίζει τις θύελλες της πολιτικής της. Οι οργανισμοί αυτοί που χθες δογματικά προωθούσαν την λογική της κυριαρχίας της ελεύθερης -ή μάλλον- αχαλίνωτης αγοράς, σήμερα υποκριτικά απαιτούν την διάσωσή τους μέσα από την κρατική πια παρέμβαση.

Τι σημαίνει; Μετανοούν; Υιοθετούν νέες πολιτικές; Κατάλαβαν τα λάθη τους; Πιστεύω πως όχι. Χωρίς αιδώ, αναζητούν την προστασία του κράτους για να προστατεύσουν τα προνόμιά τους. Οι χθεσινοί θιασώτες της άκρατης ελευθερίας των αγορών, γίνονται ακραίοι κρατιστές. Κρατικοποιούν τις ζημιές και τα χρέη, αφού πρώτα έχουν ιδιωτικοποιήσει τα κέρδη.

1 σχόλιο:

gpapoul είπε...

[Κρατικοποιούν τις ζημιές και τα χρέη, αφού πρώτα έχουν ιδιωτικοποιήσει τα κέρδη.]

Σε αυτή τη φράση εμπεριέχεται όλη η ουσία.