Ο Αλογοσκούφης υποχωρεί λέει για τα τεκμήρια. Αυτό είναι πολύ καλό και θετικό. Φοβάμαι όμως ότι είναι ένδειξη ότι πηγαίνουμε σε αυτό που δυστυχώς έχουμε ονομάσει "προεκλογικό προϋπολογισμό". Ένα προϋπολογισμό που προσπαθεί εν όψη εκλογών να "χαϊδέψει" τους πολίτες και που οδηγεί την επόμενη κυβέρνηση (όποια και αν είναι) στην ανάγκη να επιβάλει πολύ σκληρά μέτρα.
Θα μου πείτε, "μα καλά και ο Παπανδρέου δεν μιλούσε για αφορολόγητο, για ελαφρύνσεις κ.λ. στην ΔΕΘ;" Ναι. Αλλά αν και έγινε μία προσπάθεια να παρουσιαστεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ως παροχολογία και λαϊκισμός, δεν ήταν έτσι. Η πρόταση που παρουσίασε ο Παπανδρέου για το φορολογικό ήταν μία πρόταση διαφορετικής κατανομής φόρων που θα επιτρέψει στον κρατικό προϋπολογισμό να έχει χρήματα, αλλά μεταφέρει το βάρος από τα χαμηλά στα υψηλότερα εισοδήματα.
Για παράδειγμα, είπε για φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (που καταργήθηκε από τον Αλογοσκούφη). Είπε για φορολόγηση των κερδών από μερίσματα ως μέρος του εισοδήματος και όχι με το σταθερό 10% όπως γίνεται τώρα. (Που σημαίνει ότι αν έχει κανείς χαμηλό εισόδημα και 500 Ευρώ από κάποια μερίσματα, μπορεί να μην φορολογηθεί και καθόλου για αυτά, αλλά αν έχει 100.000 από μερίσματα θα φορολογηθεί όχι με 10% όπως γίνεται σήμερα, αλλά με πολύ μεγαλύτερο συντελεστή.)
Δεν βλέπω διάθεση από την κυβέρνηση Καραμανλή να αυξήσει τους φόρους στα υψηλά εισοδήματα. Το μόνο που βλέπω είναι μία τάση, σε μία πολύ δύσκολη για αυτή πολιτική συγκυρία, να προσπαθήσει να μειώσει τις αντιδράσεις, για λίγο, με όποιο κόστος. Αν αυτό μας οδηγήσει στην ψήφιση ενός προϋπολογισμού που δεν είναι ρεαλιστικός, το κόστος τελικά θα το πληρώσουμε όλοι μας, με μορφή έκτακτων φόρων ή αύξηση του ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων ή πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους όσο-όσο ή με την επιτήρηση της Ελληνικής Οικονομίας από την ΕΕ. Απλά τα άσχημα θα τα δούμε ίσως μετά τις εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου