2008-09-18

μερικές σκέψεις για την Ολυμπιακή

Άκουσα 2 φορές την συνέντευξη τύπου για την Ολυμπιακή. Με έπιασε απογοήτευση. Προφανώς βρισκόμαστε στην τελευταία πράξη ενός σεναρίου που είχε δρομολογηθεί από το 2004 -αν και η Ολυμπιακές Αερογραμμές ήταν μία εταιρεία χωρίς χρέη, νέα, με δυνατότητα να πάει καλά. [*]

Με έπιασε απογοήτευση γιατί βλέπω δική μας περιουσία να παραχωρείται στους (στον) ανταγωνιστές της. Χωρίς αντάλλαγμα. Απλά παραχωρείται. Και βλέπω ότι οδηγούμαστε σε ένα μονοπώλιο στις αερομεταφορές στην Ελλάδα -εκεί που ήμασταν 20 χρόνια πριν, αλλά ιδιωτικό. Με έπιασε απογοήτευση γιατί ακόμη και αυτή την επιλογή, να ξεπουλήσουμε, την κάνει η κυβέρνηση εν μέσω ύφεσης -θα ξεπουλήσουμε κοψοχρονιάς, ΑΝ βρεθεί αγοραστής.

Μην πει κανείς, "τουλάχιστον δεν θα το πληρώνουμε", τα μονοπώλια κοστίζουν ακόμη και αν είναι ιδιωτικά, μπορεί να σας το διαβεβαιώσει κάθε φιλελεύθερος οικονομολόγος. Μην πει, "η αγορές τα λύνουν αυτά", γιατί βλέπουμε διεθνώς κυβερνήσεις (ακόμη και των ΗΠΑ) να σπεύδουν να σώσουν ιδιωτικές εταιρείες -για να γλυτώσουν τα χειρότερα από την αποσταθεροποίηση των αγορών σε μία πολύ δύσκολη περίοδο.

Μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά πράγματα. Με συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων, με συνεργασίες που θα επέτρεπαν στην Ολυμπιακή να είναι κερδοφόρα, να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης, να είναι εργαλείο για την ανάπτυξη και σύνδεση ακριτικών περιοχών. Προς όφελος και των εργαζομένων. Με συμμετοχή ίσως και των εργαζομένων -να αναλάβουν μερίδιο του ρίσκου.

Όλα αυτά, εκτός και αν γίνουν πολύ γρήγορα εκλογές, θα μείνουν στην σφαίρα της φαντασίας. Φοβάμαι ότι οι αποφάσεις έχουν παρθεί. Και παρόλο που παρουσιάζεται αλλιώς, είναι αποφάσεις εις βάρος μας. Μακάρι να μπορέσουμε να τις αποτρέψουμε. Αλλά είμαι στις μαύρες μου με αυτά που άκουσα.

--
[*] Ξέρω ότι οι αναγνώστες του blog αυτού, ενδιαφέρονται συχνά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο για τον καταλογισμό ευθυνών -εν μέρη σωστά. Θα σας πω πώς το βλέπω εγώ: Πολύ μεγάλο μέρος της ευθύνης για την δραματική κατάσταση της Ολυμπιακής το 2003 είχε το ΠΑΣΟΚ (όχι μόνο, αλλά αυτό ήταν στην κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια μέχρι το 2003). Την (θετική) ευθύνη για την δημιουργία των Ολυμπιακών Αερογραμμών, με μηδέν χρέη, είχε και πάλι το ΠΑΣΟΚ. Την ευθύνη για την διάλυση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, από το 2004 την έχει η Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: