2008-09-15

"όλες οι υπουργικές αποφάσεις στο διαδίκτυο"

Θεωρώ μεγάλη επιτυχία του Παπανδρέου, προσωπική του επιτυχία, ότι πολλοί από εσάς, βλέποντας τον τίτλο του άρθρου είπατε "αυτό το έχουμε ξαναπεί".

Είναι επιτυχία του, γιατί μιλώντας ξανά και ξανά για το θέμα (πρώτη φορά τον άκουσα να το αναφέρει πριν από περίπου 2 χρόνια), κατάφερε να το εντάξει σε αυτά που αρκετοί πολίτες θεωρούμε δεδομένα.

Αυτό που πολλοί φρόντισαν με τον συνηθισμένο, απαξιωτικό, τρόπο να κοροϊδέψουν όταν πρωτοακούστηκε ("ο Γιώργος και το internet", "καλά, έτσι θα λύσουμε το πρόβλημα της διαφθοράς", κ.λ.), απέκτησε σιγά-σιγά κρίσιμη μάζα στην ελληνική κοινωνία. Γινόμαστε όλο και περισσότεροι αυτοί που θεωρούμε δεδομένο ότι ΠΡΕΠΕΙ να μπορούμε να βρούμε τα απαραίτητα στοιχεία για την λειτουργία του κράτους και των λειτουργών του στο Internet. Ότι είναι κάτι αυτονόητο σε μία ευνομούμενη πολιτεία.

Η ιδέα, προφανώς, δεν είναι νέα. Αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφερε να την εντάξει στην ελληνική πολιτική ατζέντα -ακούσαμε τους προηγούμενους μήνες ακόμη και τον υπουργό του "αμαρτωλού" Υπ. Πολιτισμού να το λέει.

Είναι μεγάλη επιτυχία του Γιώργου Παπανδρέου ότι αυτό το κομμάτι της ομιλίας του πέρασε απαρατήρητο, από τους bloggers και όσους ασχολούνται πολύ με το internet, ως κάτι "δεδομένο".

2 σχόλια:

Evangelia είπε...

Στην Ευρώπη δίνεται αυτή τη στιγμή αγώνας για να υπάρξει καταγραφή όλων όσων έρχονται σε επαφή με τα κέντρα λήψης αποφάσεων για να επιρρεάσουν τις αποφάσεις. Εκεί θεωρείται δεδομένο ότι η κάθε διαβούλευση ανεβαίνει στο διαδίκτυο και προσπαθούν για το επόμενο βήμα. Εμείς εδώ κάθε το νέο το καροϊδεύουμε και το απαξιώνουμε. Μπράβο στο Γ. Παπανδρέου. Οι δεσμεύσεις του δείχνουν πολιτικό του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Ακριβώς έτσι είναι Παναγιώτη. Άλλωστε η συγκεκριμένη δέσμευση υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ, απο το πρόγραμμα του 2004.