2008-09-14

και μόνο για αυτό, αξίζει να γίνει Πρωθυπουργός

Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε μία από τις καλύτερες και ουσιαστικότερες ομιλίες του πριν από λίγες ώρες στην 73η ΔΕΘ. Παρουσίασε το σχέδιό του για την Ελλάδα. Απάντησε στην ερώτηση "πού θα βρεθούν τα λεφτά" με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Μία ομιλία που θα συζητηθεί πολύ.

Αλλά σίγουρα, από αυτά που έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν ότι είδαμε μία σπάνια στιγμή για τα ελληνικά δεδομένα: ένα πολιτικό να λέει ότι θα φορολογήσει και την τεράστια εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία.
Και έβδομον, καταργούμε το νόμο της Νέας Δημοκρατίας για τη φορολόγηση στα ακίνητα και επαναφέρουμε τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Και από αυτό δεν εξαιρείται κανείς. Ούτε η εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται οικονομικά, ούτε ουδείς άλλος.

Επιτέλους!!!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατ' αρχήν να δηλώσω ότι εφ' όσον αυτά που είπε τα εννοεί και αν του δοθεί η ευκαιρία, τα κάνει, τότε και εγώ θα πανηγυρίσω.
Αυτό που δεν είπε όμως είναι ότι η κατάργηση της φορολογίας της εκκλησίας, ή τουλάχιστον τα 2 τελευταία βήματά της (1ο Βήμα - φορολογία 4% και 2ο) Βήμα - φορολογία 0%)ήταν από νόμο της κυβέρνησης Σημίτη, ΠΑΣΟΚ αν δεν κάνω λάθος. Όχι ότι δεν βόλεψε, ή δεν ψήφισε η δεξιά.
Οι δυο αυτές, σε πρώτη φάση αντιφατικές δηλώσεις - πράξεις δείχνουν ότι δεν πρέπει να χαιρόμαστε τόσο εύκολα. Αυτό που υπόσχεται κάποιος αρχηγός κόμματος, δεν σημαίνει ότι δεσμεύει τον αυριανό πρωθυπουργό και αντίστροφα αυτό που νομοθετεί ο σημερινός πρωθυπουργός δεν φαίνεται να δεσμεύει τον αυριανό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πότε μια υπόσχεση/πράξη ενός αρχηγού κόμματος θα δεσμεύει την πολιτική του ίδιου κόμματος, άσχετα με την εναλλαγή εξουσίας σ' αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Άσε... Αυτά τα έλεγε και ο μπαμπάς του και είδαμε πόσο τα έκανε...

Ανώνυμος είπε...

Προσοχή στη διατύπωση: «η εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται οικονομικά». Πώς ορίζεται η οικονομική αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας; Σ' αυτη τη διατύπωση και μόνο χτίζεται παραθυράκι από το οποίο χωράει να περάσει ολόκληρο το Άγιο Όρος.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@λ:ηρ: Όταν μιλάμε για εξαγγελίες, προσωπικά μετράω την πρόθεση. Σε αυτή την περίπτωση η πρόθεση δηλώνεται και λέει "η Εκκλησιαστική περιουσία ΔΕΝ είναι στο απυρόβλητο, θα φορολογηθεί".

Την υλοποίηση, την κρίνει κανείς... στην πράξη.

Φαντάζομαι ότι υπάρχουν άπειρες λεπτομέρειες που σχετίζονται με ιδιαιτερότητες της εκκλησιαστικής περιουσίας που δυσκολεύουν ένα καθολικό τρόπο αντιμετώπισης: την προέλευσή της, το είδος της (από πολυκατοικίες μέχρι δάση ή ίσως και ακίνητα σε άλλες χώρες -από το μυαλό μου το βγάζω αυτό- π.χ. Κύπρο ή Τουρκία), ισχύον νομικό πλαίσιο κ.λ.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη του θέματος.

Panos Konstantinidis είπε...

Καλά ναι. Ο Παππανδρέου είναι πολιτικός, και η δουλειά του είναι να μας δουλεύει (όπως όλοι οι πολιτικοί άλλως τε). Αλήθεια υπάρχει άνθρωπος εδώ μέσα που ακόμα πιστεύει σε υποσχέσεις πολιτικών;