2008-08-19

η αλλαγή που μπορεί να φέρει ο Obama

Το ξέρω ότι έχω δώσει πολλές φορές την εντύπωση ότι για κάποιο λόγο δεν πολυσυμπαθώ τον Obama, κάτι που δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Απλά η "Obama-mania" μερικές φορές μου θυμίζει σκηνή από το "The life of Brian".



Αντίθετα, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το σημερινό post του Dave Winer, "ο Obama σημαίνει αλλαγή και ορίστε ο λόγος" στο οποίο αναφέρει (ακολουθεί δική μου, πολύ ελεύθερη μετάφραση):

"Αντί για ένα πρόεδρο-καομπόι, που βασίζεται στο "ένστικτό" του, θα έχουμε ένα πρόεδρο που θα μαθαίνει και θα ξέρει να επιλέγει αυτούς που τον συμβουλεύουν. Αυτή είναι η αλλαγή που θα φέρει ο Obama στην Ουάσινγκτον. Για τα υπόλοιπα, αν νομίζετε ότι ξαφνικά, από την μία μέρα στην άλλη η Ουάσινγκτον θα αρχίσει να λειτουργεί εντελώς διαφορετικά, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αν αυτό θα ήταν επιθυμητό, αλλά δεν θα υπήρχαν και πολλά να πούμε για το αν είναι εφικτό -δεν είναι.
[...]
Και με την ευκαιρία, όταν ο Bush 'συμπεριφέρεται απερίσκεπτα', στην πραγματικότητα μάλλον κάνει αυτό που του έχουν υπαγορεύσει οι εταιρείες πετρελαίου και η αμυντική βιομηχανία."

Ο Winer, στην συνέχεια του άρθρου του αναφέρεται στο πώς ο Obama δεν έχει να λογοδοτήσει στους ίδιους ανθρώπους που λογοδοτεί ο Bush. Ο Bush είναι μέρος και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων πετρελαϊκών και της "αμυντικής" βιομηχανίας. Αντίθετα, θεωρεί ότι ο Obama μπορεί να απαγκιστρώσει σε μεγάλο βαθμό την Ουάσιγκτον από αυτά τα συμφέροντα.

Αυτά είναι και για εμένα τα πιο σημαντικά στοιχεία του Obama. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος, δεν είναι μεσσίας. Αλλά μπορεί να είναι το αντίδοτο στο έλλειμμα δημοκρατίας που φαίνεται να υπάρχει αυτή την στιγμή στις ΗΠΑ, στον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην ανεξέλεγκτη δράση του κρατικού μηχανισμού και των μυστικών υπηρεσιών και την αδιαφάνεια, στην οικονομική πολιτική σε ομοσπονδιακό επίπεδο που είναι προσανατολισμένη στο να ευνοεί το πολύ μεγάλο κεφάλαιο.

Από αυτή την άποψη, οι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές του Obama δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Μπορεί κάποιες να είναι καλές, καλύτερες ή χειρότερες από ό,τι θα ήθελαν υποστηρικτές του όπως ο Winer. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ελπίζουν (και μαζί τους και εγώ, αφού η πολιτική της υπερδύναμης επηρεάζει όλο τον πλανήτη), ότι θα αποκτήσουν και πάλι λόγο στο πώς διαμορφώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: