2008-08-25

DNC08 - Κυριακή, 24/8

Είναι ξημερώματα Δευτέρας εδώ. Η χθεσινή μέρα ήταν αρκετά γεμάτη.

Το πρωί συνάντησα τον John Aravosis και τον Chris Ryan από το americablog.com. Ο John είχε φτάσει τελικά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, αντί για απόγευμα, διότι η United Airlines είχε αλλάξει την πτήση του, Washington-Denver, από 16:00 σε 13:00 χωρίς να ενημερώσει κανένα, τον έβαλαν σε πτήση στις 17:00 που ερχόταν με στάση στο Chicago, εκεί έμειναν μερικές ώρες μέσα στο αεροπλάνο διότι είχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα...

Μου εξήγησαν ότι αν θέλω να δω την πραγματική αμερικάνικη ζωή, πρέπει να πάμε για πρωινό στα Denny's, όπου και πήγαμε -ομελέτες, pan cakes κ.λ., το ένα πιο βλαβερό για την υγεία από το προηγούμενο :-)

Πήραμε ταξί και πήγαμε στην πόλη, το ξενοδοχείο μας είναι σε ένα προάστιο του Denver.

Το Denver είναι μία ωραία πόλη που παρά τους ουρανοξύστες της συνεχίζει να σου δίνει αυτή την αίσθηση του άπλετου χώρου που σου δίνει και η υπόλοιπη περιοχή που είναι μία ατελείωτη πεδιάδα, μέχρι το Rocky Mountain. Έξω από την πόλη, έχεις συχνά την αίσθηση που θα είχες σε ανοικτή θάλασσα, ότι μπορείς να δεις σχεδόν παντού γύρω σου τον ορίζοντα.

IMG_0059

Βέβαια, την πόλη δεν θα την δω σε φυσιολογικούς ρυθμούς, ζει αυτές τις μέρες ένα γιγαντιαίο πανηγύρι. Αφίσες σχετικά με το DNC08 παντού, διάφορα κιόσκια που πουλάνε μπλούζες, κονκάρδες, μοιράζουν φυλλάδια κ.λ. Πολλά των Δημοκρατικών, πολλά από διάφορα groups και οργανώσεις και συνδικάτα που τους υποστηρίζουν.

IMG_0057

IMG_0056

IMG_0058

Και αστυνομία σε όλες τις πιθανές μορφές. Πεζοί, έφιπποι, με ποδήλατα, με μηχανές, με περιπολικά, με βανάκια, με ελικόπτερα, με... στολή robocop :-) Από ό,τι κατάλαβα, οι κάτοικοι της πόλης δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοια παρουσία. Κάτι που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ενώ μοιάζουν "σε θέση μάχης" και περίμενα ότι δεν θα με άφηναν να βγάλω φωτογραφίες, ακόμη και τους πιο τρομακτικούς μπορείς να πας δίπλα τους και να τους τραβήξεις, λες και φωτογραφίζεις τους τσολιάδες στο Σύνταγμα.

IMG_0064

IMG_0077

IMG_0066

Πήγαμε λοιπόν στο ξενοδοχείο όπου λάβαμε τα credentials που θα χρειαστούμε την Δευτέρα (ισχύουν για μία μέρα μόνο, μετά θα πρέπει να παραλάβουμε άλλα). Εκτός από τα credentials μας έδωσαν και μία τσάντα με άπειρα πραγματάκια: από φυλλάδια διάφορων πολιτικών ή ακτιβιστικών ομάδων, μέχρι διαφημιστικό ή sponsored υλικό από διάφορες εταιρείες (από skype μέχρι visa, σοκολάτες και AT&T). Το ίδιο και η τσάντα που ήταν για τα media. Καθίσαμε και ξεκαθαρίσαμε τί θέλουμε και τί όχι, θα ήταν αδύνατο να κουβαλάμε τόσα κιλά επιπλέον όλη την μέρα.

IMG_0048

Μετά περπατήσαμε λίγο στο κέντρο. Αγόρασα και μία prepayed card από την AT&T για να έχω ένα αμερικανικό κινητό και να μην χρησιμοποιώ το ελληνικό νούμερό μου που ακόμη και για SMS κοστίζει σημαντικά, αλλά και για να μπορώ να χρησιμοποιήσω twitter με SMS αυτές τις μέρες. Α, να σημειώσω κάτι που δεν ήξερα, στην Αμερική, χρεώνεσαι και όταν λαμβάνεις ένα SMS, χρεώνουν και την αποστολή και την λήψη!

Καταλήξαμε σε ένα "πάρτι" που οργάνωνε το SEIU σε ένα μπαρ. Γίνονται διάφορα τέτοια, για τα οποία ήξεραν ο Chris και ο John -ευτυχώς, διότι αλλιώς δεν θα είχα ιδέα.

Συνάντησα διάφορους bloggers και γενικά κόσμο που γράφει για εφημερίδες, free papers ή ασχολείται με το internet. Είμαι που είμαι κακός με τα ονόματα, προσθέστε και τα αγγλικά και το αποτέλεσμα είναι να θυμάμαι ελάχιστα. Αλλά όταν άκουσα το όνομα του Jerome Armstrong, του λέω, "αυτό το όνομα το ξέρω". Προφανώς, αφού είναι ιδρυτής του MyDD, αλλά και έχει γράψει μαζί με τον Moulitsas το Crashing the Gate για το οποίο είχα μιλήσει πριν από ένα χρόνο. (Στην φωτογραφία κάτω, ο Jerome Armstrong μαζί με την Jane Hamsher από το FireDogLake)

IMG_0074

Τελικά καταλήξαμε με τον John και τον Chris σε ένα εστιατόριο για βραδινό burger -όπως αποδείχθηκε το εστιατόριο ανήκει σε Έλληνα :-)



Γυρίσαμε κατά τις 22:00 στο ξενοδοχείο, αφού ήμασταν όλοι κουρασμένοι.

Στο CNN που έβαλα να δω στο δωμάτιο, ένα από τα κύρια θέματα ήταν και πάλι η Hillary Clinton. Από ό,τι φαίνεται το θέμα του αν θα στηρίζει ουσιαστικά ή όχι τον Obama, είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα των Δημοκρατικών. Μέχρι ο Obama να ανακοινώσει ότι ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του θα είναι ο Biden (που προσωπικά μου αρέσει, όσο είδα δηλώσεις του), πολλοί θεωρούσαν βέβαιο ότι την θέση αυτή θα την έχει η Hillary. Οι αναλύσεις και συζητήσεις για το θέμα πολλές και όχι μόνο στα media, ήταν κάτι που το άκουσα αρκετές φορές όλη την μέρα. Και δεν είναι μόνο η θέση που παίρνει η ίδια (και μπορεί ίσως να υπάρχει απόσταση στην θέση που ανακοινώνει επίσημα και στην θέση που κρατάει ανεπίσημα), αλλά και το πώς αισθάνονται όσοι την υποστηρίζουν, από απλούς ψηφοφόρους μέχρι υψηλόβαθμα στελέχη των Δημοκρατικών.

Όπως και να έχει, δεν αποκλείεται οι εκλογές να κριθούν σε σημαντικό βαθμό σε αυτό το θέμα, ειδικά στις πολιτείες που "παίζονται" (swinging states) και δεν είναι δεδομένο ότι θα κερδίσει το ένα ή το άλλο κόμμα: Kατά πόσο το στρατόπεδο των Clinton θα συμβάλει στην εκλογή ουσιαστικά ή θα αποτελέσει ένα πρόβλημα και βαρίδι στην καμπάνια του Obama. Μερικοί από τους bloggers που μίλησα εξέφρασαν και το παράπονό τους: "γιατί εμείς οι Δημοκρατικοί έχουμε κάθε φορά τέτοια προβλήματα και οι Ρεπουμπλικάνοι συντάσσονται στρατευμένα πίσω από τον εκάστοτε υποψήφιο; Για αυτό χάνουμε."

Σήμερα ξεκινάει το Συνέδριο. Ελπίζω (και φαντάζομαι) ότι θα έχω πιο ενδιαφέροντα πράγματα να γράψω από δω και πέρα!

update: ρίξτε και μία ματιά στο post του John.

8 σχόλια:

Oneiros είπε...

Ωραία κάλυψη Παναγιώτη, περιμένουμε και τη συνέχεια. Το CNN Int'l θα καλύπτει το συνέδριο με καθημερινές δορυφορικές μεταδόσεις (12-2 το βράδι ώρα Ελλάδας), οπότε μπορεί να πάρουμε κι εμείς μιά γεύση απ' το τι συμβαίνει στο Denver αυτές τις μέρες.
Btw, αυτό που έγραψες για τους αστυνομικούς και τις φωτογραφίες μου θύμισε, σε αντίστιξη, αυτό το περιστατικό.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@Oneiros: αυτό το περιστατικό είχα και εγώ στο μυαλό μου. Βέβαια, δεν ξέρω ποια θα ήταν η κατάσταση αν γινόντουσαν επεισόδια -ας κρατήσουμε μικρό καλάθι.

Από την άλλη, ήταν τόσοι με κινητά και φωτογραφικές, που αν π.χ. ένας αστυνομικός κάνει κάποια "άγρμπη" κίνηση προς ένα φωτογράφο, θα το έχουν γράψει όλοι οι υπόλοιποι :-)

Ανώνυμος είπε...

Καλά να περνάς στα παλιά μου τα λημέρια. Αν βρεις χρόνο πέρασε από το Tattered Cover, ένα παλιό και καλό βιβλιοπωλείο στο Denver. Είναι κοντά (800-1000 μέτρα) από το Pepsi Center.

gtzi είπε...

Φαίνεται πως τα εστιατόρια στην Αμερική ανήκουν by default σε Έλληνες :)

Ανώνυμος είπε...

Μας έβαλες με το post λίγο στο κλίμα, thanks! Είναι σίγουρα μια καταπληκτική εμπειρία, θα περιμένουμε και τα επόμενα posts :)

philos είπε...

Απολαυστικότατο. Περιμένω την συνέχεια!
;)

ps. Και στα κλασσικά αμερικάνικα εστιατόρια να μην πλησιάζεις καν τα λουκάνικα και τα τηγανητά γενικοτερα!

Ανώνυμος είπε...

Περιμένω την συνέχεια μιας και οι Δημοκρατικοί δεν ξέρουν από Linux.

http://gallery1.demconvention.com/

We’re sorry, but the Democratic Convention video web site isn’t compatible with your operating system and/or browser. Please try again on a computer with the following:
Compatible operating systems:
Windows XP SP2, Windows Vista, or a Mac with Tiger (OS 10.4) or Leopard (OS 10.5).
Compatible browsers:
Internet Explorer (version 6 or later), Firefox (version 2), or, if you are on a Mac, Safari (version 3.1) also works

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη,έχουμε "εγκατασταθεί" μαζί σου στο Denver.Ωραίος συνδυασμός προσωπικής ζωντανής αφήγησης και πολιτικού σχολιασμού.
Στέκομαι στη στάση της Hillary και του Bill Clinton. Η περίφημη "Clinton Machine" δείχνει να διεκδικεί την διαρκή ηγεσία στο εσωτερικό των δημοκρατικών.Δεν έχει αποδεχτεί την ήττα της. Ενδεχομένως, θεωρεί οτι η εσω-κομματική νίκη του Ομπαμα είναι εύθραυστη, και επιχειρεί σθεναρά να υπερασπιστεί και να αναδιαπραγματευτεί της πολιτική της επιρροή. Εστω και με το τίμημα της διακινδύνευσης των προοπτικών της εκλογικής επικράτησης του δημοκρατικού κόμματος, ξοδεύοντας τον κρίσιμο πολιτικό χρόνο μέχρι τις εκλογές. Μεχρι στιγμής, έχουν καταφέρει να μετατρέψουν το συνέδριο των δημοκρατικών από ένα εφαλτήριο περαιτέρω ενδυνάμωσης της υποψηφιότητας του Ομπάμα, σε μια ναρκισσιστική προσπάθεια ηγεμονικής τους παρουσίας και επίδειξη δύναμης. Εξαιρετικοι σύμμαχοι στην δυσφημιστική καμπάνια του McCain. Ποιοί αναμετρώνται τελικά; Clintos vs Obama ή Δημοκρατικοί vs Ρεπουμπλικάνων; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Ακόμα και η πολιτική/επικοινωνιακή σύγχυση για τα "αυτονόητα" μπορεί να στοιχίσει.
Καλή συνέχεια