2008-07-26

Ευρωεκλογές; Ποιος νοιάζεται ένα χρόνο πριν;

Βλέπω ειδήσεις. Άντε πάλι συζήτηση για τις Ευρωεκλογές. Ποιος νοιάζεται;

Νομίζει κανείς ότι ο πολίτης ασχολείται με το τί θα γίνει στις Ευρωεκλογές μετά από ένα χρόνο;

Στην καλύτερη, προσπαθεί να οργανώσει και να πάει τις διακοπές του. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Τον απασχολούν οι πυρκαγιές, είτε γιατί βλέπει να καίγονται αγαπημένα μέρη ή η περιουσία του, είτε γιατί συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο την αξία και την σημασία του φυσικού περιβάλλοντος. Κάποιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ανεπάρκειες των νοσοκομείων. Κάποιοι περιμένουν την επιστροφή χρημάτων από την εφορεία, που συχνά το κράτος μεταχειρίζεται όποια απίθανη δικαιολογία μπορεί για να την καθυστερήσει. Σε αυτά θα προστεθούν τα προβλήματα των βρεφονηπιακών σταθμών, από Σεπτέμβριο. Η επιστροφή στις πόλεις θα μας θυμίσει σε πόσο άσχημο και αφιλόξενο περιβάλλον ζούμε, η κίνηση θα μας ταλαιπωρεί και πάλι, η ζέστη θα είναι ανυπόφορη και οι δημόσιες υπηρεσίες θα αρνούνται να μας εξυπηρετήσουν. Οι εποχιακές δουλειές του καλοκαιριού θα τελειώσουν και κάποιοι θα αντιμετωπίσουν την ανεργία. Και πιστωτικές θα έχουν κάνει limit up. Και τα Πανεπιστήμια θα ξεκινήσουν να λειτουργούν με τα γνωστά προβλήματα συν μερικά ακόμη, όπως την διακοπή χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών. Και τόσα άλλα...

Νομίζετε ότι μέσα σε όλα αυτά, απασχολεί κανέναν ποια θα είναι τα ποσοστά των κομμάτων στις Ευρωεκλογές σε ένα χρόνο; Να μιλούσαμε για τις Ευρωεκλογές υπό το πρίσμα των θέσεων τον κομμάτων, θα μπορούσα να το καταλάβω -αν και δυστυχώς ακόμη και αυτό μοιάζει πολυτέλεια στην συγκεκριμένη περίοδο.

Άρα; Πολύ απλά, με τις Ευρωεκλογές ασχολούνται σήμερα όλοι αυτοί που "παίζουν" στο παιχνίδι την εξουσίας. Όλοι αυτοί που το μόνο που τους απασχολεί είναι αν θα κερδίσουν ή θα χάσουν κάτι από αυτές και το πώς θα τις χρησιμοποιήσουν ως τότε για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Ανάμεσά τους, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καναλάρχες και εκδότες.

Αφού αυτό σας απασχολεί, κάντε το πιο διακριτικά. Αυτή την στιγμή, "καρφώνεστε" πολύ άσχημα.


Τουλάχιστον, έτσι νομίζω. Κάνω λάθος;

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι σημασία έχουν οι (Ευρω)εκλογές; Σημασία έχει ότι το Μπατσοκ, ο δικομματισμός, ο καπιταλισμός καταρρέουν. Δεν είμαστε αρκετά αφελείς για να πιστεύουμε ότι η λαική κυριαρχία μπορεί να έρθει με εκλογές, με κοινωνικούς αγώνες θα έρθει. Όπως λέει και το πολυφορεμένο αλλά ουσιαστικότατο τσιτάτο "αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο θα ήταν παράνομες".

Τη συμπαράστασή μου στο αφεντικό σου. "Περασμένα Μεγαλεία διηγώντας τα να κλαις".

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Κακό πράγμα οι εκλογές, ε; Αναπολείς την λαϊκή κυριαρχία της ΕΣΣΔ;

Πέρα από το ότι εγώ δεν φοβάμαι ούτε ντρέπομαι να βάλω το όνομά μου δίπλα σε αυτά που λέω, έχουμε προφανώς διαφορά και στο πολίτευμα που υποστηρίζουμε.

Ανώνυμος είπε...

@ vrypan

>Τουλάχιστον, έτσι νομίζω. Κάνω λάθος;

Και ναι και όχι.

Δεν κάνεις λάθος να λες για την σκληρή καθημερινότητα που θα απασχολεί τον κόσμο και τώρα, και τον Σεπτέμβριο και τον προσεχή Ιούνιο.

Όπως δεν κάνεις λάθος όταν αναρωτιέσαι αν: «απασχολεί κανέναν ποια θα είναι τα ποσοστά των κομμάτων στις Ευρωεκλογές σε ένα χρόνο;».

Όχι μόνο τώρα, αλλά ούτε και τότε τα ποσοστά θα απασχολούν τον κόσμο. Εξάλλου οι ευρωεκλογές έχουν καταντήσει μια μεγάλη δημοσκόπηση για τα κόμματα και μια βαλβίδα εκτόνωσης για τον ψηφοφόρο. «Τιμωρεί» ή εκτονώνεται με την «περιπαικτική» ψήφο του. Αυτά είναι γνωστά.

Δεν τίθεται, λοιπόν, θέμα διαφωνίας στην περιγραφή της κατάστασης. Η διαφωνία έγκειται στο πνεύμα, στην ουσία του κειμένου σου.

Το Ευρ. Κοινοβούλιο είναι σήμερα και πολύ περισσότερο θα είναι στο μέλλον, πολύ πιο καθοριστικό από ό,τι το εθνικό.

Κι ο Έλληνας που κατ' επίφαση λέγεται Ευρωπαίος πολίτης έχει μαύρα μεσάνυχτα για το τι γίνεται εκεί που χτυπά η καρδιά των αποφάσεων και τον αφορά άμεσα επειδή αυτές οι αποφάσεις επηρεάζουν όλη τη σειρά της καθημερινότητάς του όπως την περιγράφεις στο κείμενό σου.

Ο ένας χρόνος είναι πολύ λίγος για να μπορέσει να ενημερωθεί επί της ουσίας και σε βάθος. Κι αν το πολιτικό μας σύστημα δεν ζούσε μέσα στο αυτιστικό σύνδρομο της νοοτροπίας επαρχιακού κομματάρχη θα είχε κάνει τα αδύνατα δυνατά να ενημερώσει σοβαρά και ουσιαστικά τον πολίτη για το τι διακυβεύεται.

Επειδή μακρηγόρησα, κλείνω μόνο με μια φράση που είπε ο Γ.Α.Π. στον Τάσο Παππά στην χθεσινή συνέντευξή του στην «Ε.»:

Χρειάζεται να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι οι αποφάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο τον αφορούν! Άλλο είναι να έχεις συντηρητικό Ευρωκοινοβούλιο και άλλο προοδευτικό και σοσιαλιστικό Ευρωκοινοβούλιο.

Το ΠΑΣΟΚ πάντα διεκδικεί τη νίκη. Ακόμα και όταν το διακύβευμα είναι διαφορετικό.


δολeros

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@δολeros:
Δεν διαφωνώ για την ουσία και αξία των ευρωεκλογών. Δες και το post μου, πριν από μερικές μέρες, http://rec-on.blogspot.com/2008/07/11-symi-symposium_16.html Και με στεναχωρεί ότι δεν μιλάει κανείς για τις διαφορετικές πολιτικές που εκφράζουν τα κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ουσία του post (που προφανώς δεν απέδωσα σωστά) είναι ότι η εκλογολογία σε επίπεδο ποσοστών, αυτή την στιγμή, εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα κάποιων και αφήνει αδιάφορο τον κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

@ vrypan

Το είχα διαβάσει και γι αυτό απόρησα λίγο...

Συμφωνώ αναφανδόν με την διευκρίνηση που κάνεις. Και, ξέρεις πολύ καλά, ό,τι τα συμφέροντα που αδημονούν για… συγκεκριμένα αποτελέσματα βρίσκονται εντός, εκτός και επί ταυτά.

δ. :-)

Ανώνυμος είπε...

Ποιος μίλησε για την ΕΣΣΔ; Δεν συμπαθώ και πολύ το συγκεκριμένο καθεστώς, αλλά η διαφορά μας είναι ότι εγώ κάνω κριτική στην ΕΣΣΔ από προοδευτική σκοπιά.

Αν θεωρείς εσύ δημοκρατία να ψηφίζουμε 300 καραγκιόζηδες κάθε 4 χρόνια και να μην έχουμε ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων πάσο. Και επίσης η "δημοκρατία" δεν μπορεί να είναι μόνο πολίτευμα, πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στις οικονομικές, παραγωγικές σχέσεις. Η αστική δημοκρατία αυτοαναιρείται.

Ανώνυμος είπε...

Άμα κοιτάξει κανείς ποιά ενημερωτικά κέντρα επιμένουν στην ευρωεκλογολογία τότε παίρνει και την απάντησή του για τις όποιες σκοπιμότητες της συγκεκριμένης μπουρδολογίας. Και λέω μπουρδολογία γιατί όπως πολύ σωστά επισημαίνεις Παναγιώτη η κουβέντα δεν αφορά τις όποιες θέσεις των κομμάτων (μακάρι να ήταν έτσι να ξεμπροστιαστούν μερικοί) αλλά δυστυχώς το κουτσομπολιό.