2008-07-19

ο επόμενος αρχηγός της Ν.Δ.;

Θα μου πείτε, τί μπαίνεις σε ξένα χωράφια. Αλλά βλέποντας την κατάσταση στην Ν.Δ. δεν μπορώ να μην το σκεφτώ.

Βλέπω τον Καραμανλή να δέχεται όλη την φθορά από τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται στελέχη της Ν.Δ. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για την κυβέρνηση. Δυσαρέσκεια που συχνά ξεφεύγει από τα όρια της πολιτικής κριτικής (που προσωπικά θεωρώ απόλυτα αποδεκτή) και αγγίζει μερικές φορές την αμφισβήτηση του ήθους.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, δεν έχω δει κανένα να στηρίζει το άλλοτε "καλό χαρτί" της Ν.Δ., τον Καραμανλή. Μήπως αυτό είναι δείγμα ότι οι φιλοδοξίες των (υποτίθεται!) μνηστήρων για την αρχηγεία του κόμματος έχουν αναπτερωθεί;

Όχι ότι και αυτοί δείχνουν σε καλύτερη κατάσταση. Ο Αλογοσκούφης έχει φορτωθεί τα δομημένα ομόλογα, τον ΟΤΕ και τον ΓΕΡΜΑΝΟ. Το όνομα της Μπακογιάννη ακούστηκε στην υπόθεση της SIEMENS, έστω και ξώφαλτσα (και μου κάνει εντύπωση ότι ο Καραμανλής, κατά κάποιο τρόπο, την παρέκαμψε τις τελευταίες μέρες στο θέμα των Σκοπίων). Μόνο ο Αβραμόπουλος δείχνει να έχει κρατηθεί μακρυά από παγίδες -εκτός και αν προκύψει κάτι στο Υπ. Υγείας τους επόμενους μήνες.

Λέτε να δούμε να προβάλουν και νέα πρόσωπα;

Όπως και να έχει, δεν θα μου έκανε εντύπωση κάποιοι να περιμένουν τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου για να κάνουν κινήσεις.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν είναι κατανάγκη ξένα χωράφια... λογικό είναι να ενδιαφερόμαστε και για τους άλλους, πόσο μάλλον όταν είναι στην κυβέρνηση!

Ανώνυμος είπε...

Σιγά τη φθορά. Για κάνα ρουσφετάκι νοιάζεται ο κόσμος και για την ακρίβεια. Οι μίζες ελάχιστη σημασία έχουν.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα.

Χωρίς να διαφωνώ απόλυτα σε αυτά τα οποία αναφέρεις στο ποστ σου νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς να μιλάμε για αντικατάσταση του Καραμανλή. Βεβαίως η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής προσωπικά βρίσκονται στην χειρότερη θέση από τότε που ανέλαβε αλλά δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ανοιχτή αμφισβήτηση του πρωθυπουργού αυτήν την περίοδο. Δεν είναι στο συμφέρον κανενός μέσα στο κυβερνών κόμμα να ανοίξει μια τέτοια εσωκομματική αντιπαράθεση. Μπροστά στις ενδεχόμενες αποκαλύψεις και στις πιθανές εμπλοκές στελεχών της ΝΔ στα σκάνδαλα το κόμμα πρέπει να φανεί ενωμένο (εκτός από μια δύο παραφωνίες που παίζει να υπάρξουν βλέπε Τατούλη) ώστε να καταδικάσουν όλοι μαζί τους "αποδιοπομπαίους τράγους" και να βγουν συνολικά όσο πιο αλώβητοι γίνεται. Κίνηση για αλλαγή στην ηγεσία της ΝΔ ενδέχεται ότι θα υπάρξει μόνο άμα χάσουν τις επόμενες εκλογές οι οποίες δεν νομίζω ότι θα γίνουν σύντομα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη βεβαίως είναι ο σημαντικότερος "μνηστήρας" και μην απορείς που ο Καραμανλής την παρέκαμψε στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων. Είναι απόλυτο λογικό imho. Μπροστά σε όλα αυτά τα σκάνδαλα πρέπει να πάρει πάνω του ένα "εθνικό ζήτημα" στο οποίο μάλιστα οι αναλύσεις λένε ότι μέχρι τώρα το χειρίζεται σχετικά σωστά και να το ανάγει σε μέγιστο θέμα των ημερών. Πιστεύω ότι θα ήταν "δώρο" για τον Καραμανλή να αναδειχτεί το ζήτημα της ΠΓΔΜ στα πρωτοσέλιδα και να μπου τα σκάνδαλα για λίγο στην αφάνεια.

Τα 0,02€ μου :P (απόδειξη δεν έχει είναι μαύρα... :P)

Ανώνυμος είπε...

Κρατήστε το όνομα "Αντώνης Σαμαράς"! Μη μας εκπλήξει αν βρεθεί στην ηγεσία της Ν.Δ.

Panos S. είπε...

Ο Κώστας Καραμανλής όσο αποτυχημένος (και δυστυχώς ανεπαρκής) κι αν μου φαίνεται εμένα προσωπικά ως πρωθυπουργός οφείλω να παραδεχτώ ότι συσπειρώνει τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας και σε μια τελική ευθεία προς τις εκλογές και με το δεδομένο ότι θα είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα (νομίζω ότι αυτό δεν το αμφισβητεί εμμέσως ούτε ο Παπανδρέου όταν ουσιαστικά προεξοφλεί ήττα στις ευρωεκλογές) είναι δυνατό να πετύχει πάλι μια ευρεία νίκη (ακόμα και χωρίς αυτοδυναμία) με τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ ακόμα μεγαλύτερη. Ο Γιώργος Παπανδρέου δυστυχώς δε συσπειρώνει (για να μην πω ότι αποσυσπειρώνει) το ΠΑΣΟΚ, δεν εμπνέει τον κόσμο που κάποτε ψήφισε ΠΑΣΟΚ να το ξαναψηφίσει ενώ (ακόμα χειρότερα για το ΠΑΣΟΚ) έχει πείσει ότι οι επίδοξοι διάδοχοί του δε θα είναι καλύτεροι από αυτόν (όπως ακριβώς κάνει κι ο Καραμανλής ως προς τον Παπανδρέου! Αστείες συμπτώσεις!)... συνεπώς είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ!

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@Panos S.: σε ποιά στοιχεία βασίζεις το γεγονός ότι ο Καραμανλής συσπειρώνει "τον κόσμο της Ν.Δ."; Εγώ βλέπω σταθερή κατακόρυφη πτώση εδώ και μήνες. Είδα επίσης την αποτυχημένη συγκέντρωση στην Ολυμπία.

Αισθάνομαι ότι το μόνο όπλο που έχει πλέον είναι ότι είναι πρωθυπουργός κάτι που διαχρονικά προσθέτει αρκετές μονάδες στις δημοσκοπήσεις.

Panos S. είπε...

Κοίτα στη σελίδα 22 στον παρακάτω σύνδεσμο
http://www.metronanalysis.gr/gr/polls/ziped/pub1280FORUM.pdf (επίσης η σελ. 32 είναι ενδεικτική), διαχρονικά έχω προσέξει σε αυτή την έρευνα ότι όσοι περίπου απαντάνε εμπιστοσύνη σε ΝΔ-Καραμανλής είναι και το ποσοστό του κόμματος που συγκεντρώνει με αναγωγές σε διάφορες έρευνες η ΝΔ.

Κοίτα επίσης και το πιο πρόσφατο βαρόμετρο του Σκάι και της Καθημερινής εδώ:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100058_08/07/2008_276897

Δε μου αρέσει αυτή η πραγματικότητα Παναγιώτη (δε μου αρέσει δηλ. που ο Καραμανλής παραμένει το "δυνατό" χαρτί μιας παντελώς "αδύναμης" να παράξει ακόμα και την παραμικρή πολιτική κυβέρνηση) αλλά δεν μπορώ να την αγνοώ κιόλας!

Φιλικά,
Πάνος

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς να θέλω να σας στεναχωρήσω, η ΝΔ δεν αλλάζει αρχηγό αν δεν υπάρξει εκλογική ήττα (ή μεταπήδηση στην Προεδρία της Δημοκρατίας). Ιστορικά αποδεδειγμένο και ορθολογικό.
Πάντως ο συγκεκριμένος αρχηγός είναι και μικρός, ενώ δεν υπάρχει πουλέν που να ξεχωρίζει ακόμη (ο Ευριπίδης έχει ακόμη πολλές εξετάσεις). Το γκανιάν δίδυμο Ντόρας - Αβραμό μπορεί να βγουν εκτός λόγω ηλικίας, αν η διαδοχή αργήσει - το ίδιο και ο Αντώνης Σαμαράς (τον οποίο μην τον υποτιμάτε, είναι ο μόνος απλός βουλευτής που έχει πανελλαδικό δίκτυο και μιλά με όλα τα στελέχη της ΝΔ). Ο Γιώργος Αλογοσκούφης από την άλλη, παρότι δεν πουλάει και είναι και στη θέση - κατάρα του ΥΠΕΘΟ, έχει κάνει μια πολύ έξυπνη κίνηση: έχει "φτιάξει" προσωπικό μηχανισμό από 30άρηδες, σοβαρά στελέχη της ΟΝΝΕΔ, τους οποίους έχει προωθήσει σε θέσεις ευθύνης (ΓΓ, πρόεδροι ΔΕΚΟ κλπ) και "παίζουν μεγάλη μπάλα". Στα αουτσάϊντερ ή εφεδρείες θα έβαζα τον Παυλόπουλο και τον Σουφλιά (ο οποίος και δεν ακούει και θέλει Προεδρία της Δημοκρατίας).
Από τους νεότερους, αυτοί που φαίνεται να παίζουν (αλλά είναι νωρίς ακόμη, μπορεί να υπάρξουν και άλλοι) είναι ο Ευριπίδης και ο Άρης. Όλα πάντως είναι θέμα timing: πέρυσι τέτοια εποχή οι μισοί στοιχημάτιζαν για Ντόρα, ενώ παλαιότερα ξεχώριζε ο Βουλγαράκης.
Ανάλυση για το ΠΑΣΟΚ θα κάνουμε;