Παίζεται σε ένα κεντρικό δελτίο ειδήσεων κοντά σας. Ο τίτλος του έργου, "Ο Κωστάκης εναντίον των Αμερικανών". Αφού τα χάλια τα εσωτερικά τα βλέπουμε και κρίνουμε, αφού ο Πρωθυπουργός είναι συστηματικά απών ή κρυμμένος κάθε φορά που υπάρχει κρίση (από πυρκαγιές μέχρι σκάνδαλα), φαίνεται ότι το επιτελείο του Μαξίμου κατέληξε εκεί που καταλήγει κάθε αποτυχημένος αρχηγός: στο εθνικό φρόνημα.
Ο Κώστας λέει είναι ο μόνος που τα έβαλε με τους Αμερικανούς. Μετά την "επιτυχία" του βέτο (γιατί εγώ θεωρώ ότι επιτυχία στην διπλωματία είναι να λύνεις τα προβλήματά σου χωρίς να φτάνεις στα άκρα;), τώρα λέει τους πάει κόντρα κάνοντας συμφωνία με την Ρωσία για φυσικό αέριο[1]. Έχουν λέει πέσει οι Αμερικανοί να τον φάνε τον Κωστάκη.
Το έργο παίζεται σε όλα τα δελτία και όχι μόνο.
Δεν με πιστεύετε; Το λέει και η Αυριανή!
(αν δεν θυμάστε, η ίδια εφημερίδα έγραφε για "ξένες μυστικές υπηρεσίες" που κρύβονταν πίσω από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι...)
Καλά, αυτή η κυβέρνηση δεν είναι που φοβάται να πάρει τηλέφωνο "σε ένα νούμερο στις ΗΠΑ" γιατί δεν ξέρει ποιος θα το σηκώσει; Θα μας τρελάνουν;
Αχ, Κώστα, Κώστα... Ποιον κοροϊδεύεις;
--
[1] Εκεί υπάρχει και το άλλο κρυμμένο μήνυμα, με το οποίο θα ασχοληθώ σε άλλο άρθρο, που λέει "για την ακρίβεια φταίει το πετρέλαιο, την αντιμετωπίζουμε φέροντας, σε 10-15 χρόνια, φυσικό αέριο, που υποτίθεται, ότι θα είναι πιο φθηνό.
3 σχόλια:
Το ότι γνωρίζεις «που καταλήγει κάθε αποτυχημένος αρχηγός» θεωρό πως απορρέει από τις προσωπικές σου εμπειρίες με τον ΓΑΠ…
Όσο για τον τρόπο που στηλιτεύεις τις στρατηγικές συμφωνίες που στόχο έχουν την ενεργειακή απεξάρτηση και επάρκεια της Ελλάδας, απλά να σου θυμίσω πως αυτές οι προσπάθειες ενδυναμώνουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Πέραν και έξω από εσωτερικές μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις.
Αν αναλογιστούμε την ανθρωπογεωγραφία της Θράκης, την προπαγάνδα των Σκοπίων και τα περί Τσαμουριάς των Αλβανών είναι εύλογο πως η υλοποίηση των τριών projects [1] Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, [2] Τουρκο-Ελληνο-Ιταλικός (TGI) αγωγός φυσικού αερίου και [3] South Stream ενισχύει σημαντικά την ασφάλεια μας καθώς οποιαδήποτε κρίση στην περιοχή θα έχει παρενέργειες σε όλες τις Ευρωπαϊκές αγορές / νοικοκυρά τα οποία η Ελλάδα θα εξυπηρετεί, σε σημαντικό βαθμό, ως νότια οδός και κράτος διαμετακόμισης. Για να μην αναφερθούμε στις χώρες και τα συμφέροντα που είναι πίσω από κάθε αγωγό…
Όσο για το τι είναι επιτυχία στη διπλωματία δε με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο, διότι το κυριότερο εργαλείο της διπλωματίας δεν είναι ούτε η χρήση του λόγου, ούτε της λογικής. Το βασικό εργαλείο για επιτυχή διαπραγμάτευση είναι η ύπαρξη και η υπενθύμιση της ύπαρξης αποτρεπτικής πολιτικής (όχι όπως στα Ίμια).
Ζητούμενο λοιπών δεν είναι να γνωρίζει ο απέναντί σου πως θεωρείς επιτυχία το να μην φτάσεις στα άκρα. Αλλά ακριβώς το αντίθετο, για να κερδίσεις σε μια διαπραγμάτευση ο απέναντί σου θα πρέπει να σε θεωρεί ισχυρό (ακόμα κι αν δεν είσαι) και να σε θεωρεί ικανό να χρησιμοποιήσεις κάθε μέσο (ακόμα κι αν δεν προτίθεσαι).
Πάντως ο τρόπος που συνδέεις το πετρέλαιο και τις αυξήσεις με τον South Stream μάλλον άτοπος είναι και περισσότερο επικοινωνιακό τρικ μου μοιάζει ώστε να αποπροσανατολίσει, μιας και κανείς -αρμόδιος- δεν προέβαλε τον South Stream ως πανάκεια κατά της ακρίβειας. Παρόλα τα περί νέου ήθους δυστυχώς παρατηρώ πως ακόμα και στην μετά Κουλούρη εποχή οι ντελάληδες επιπέδου λαϊκής διατηρούν ακόμα πάγκους στο ΠΑΣΟΚ…
Please mind the GAP!
@nick: Από όσο θυμάμαι, ο Παπανδρέου στήριξε την Ν.Δ. στο θέμα των Σκοπίων και δεν φρόντισε να βγάλει από κει κάποιο πολιτικό κέρδος.
Συμφωνώ μαζί σου, για τον λαϊκισμό του Κουλούρη (και μπορώ να σου πω ίσως περισσότερα παραδείγματα από όσα θυμάσαι εσύ). Οι βόλτες στις λαϊκές με τις δηλώσεις που τις συνόδευαν, μόνο λαϊκισμός μπορούν να χαρακτηρισθούν.
Επειδή έχεις επιλεκτική μνήμη, να σου θυμίσω ότι το ίδιο έκανε και ο Καραμανλής την ίδια ακριβώς εποχή. Ευτυχώς για εμένα, ο ένας δεν έχει ρόλο την κεντρική πολιτική σκηνή πια. Δυστυχώς ο άλλος έγινε Πρωθυπουργός.
Νομίζω πως από τότε που το ΠΑΣΟΚ επέδειξε υπεύθυνη στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως κάθε κυβερνητικό κόμμα όφειλε, άρχισε να ανακάμπτει και στις δημοσκοπήσεις σταδιακά (κάτι το οποίο δεν αποτελεί τον κύριο λόγο αλλά μάλλον μια σημαντική συνιστώσα).
Ευτυχώς για τον Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία το εκλογικό σώμα δεν μασά από κόλπα επιπέδου «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» ακόμα…
Δημοσίευση σχολίου