2008-05-06

Ακρίβεια και Παρατηρητήριο Τιμών

Και καλά, για την ακρίβεια φταίει το πετρέλαιο.

Συμβάλει βέβαια. Αλλά για την τιμή του πετρελαίου λίγα μπορούμε να κάνουμε -πέρα ίσως από την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρώ που μας επιτρέπει τουλάχιστον να έχουμε ένα ισχυρό νόμισμα που δεν υποτιμάται συνεχώς σε μία δύσκολη διεθνώς οικονομική συγκυρία.

Για αυτό που μπορούμε να κάνουμε κάτι είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η εγχώρια αγορά να λειτουργεί υγιώς. Όπως για παράδειγμα να υπάρχει όσο γίνεται καλύτερη πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων. Σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν η δημιουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών το 2003.

Δυστυχώς, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο smallbusiness.gr, "αντί να ενισχυθεί σταδιακά η λειτουργία του, να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό και να εφοδιαστεί με εξοπλισμό, αποφασίστηκε το 2004 η διακοπή της λειτουργίας του και ο σχεδιασμός του από την αρχή, με την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, προϋπολογισμού 2,4 εκατ. Ευρώ, αχρηστεύοντας παράλληλα όλες τις δαπάνες που είχαν γίνει για το συγκεκριμένο έργο έως τότε."

Αποτέλεσμα; Στην καλύτερη περίπτωση θα λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2008 (παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή). Στο ενδιάμεσο "η αγορά έμεινε χωρίς παρακολούθηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αυτή τη στιγμή τα κατάλληλα στατιστικά στοιχεία που θα έδειχναν τους πυρήνες της ακρίβειας και θα απεκάλυπταν τους κλάδους αυτούς που λειτουργούν κάτω από τον έλεγχο συγκεκριμένων καρτέλ".

Η Ν.Δ. ευαγγελίζεται συχνά τα πλεονεκτήματα "της αγοράς", αλλά στην πράξη διαμορφώνει συστηματικά ένα περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμούν τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ.

1 σχόλιο:

V for Vlamenoi ;) είπε...

Σίγουρα το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ αντιλήφθηκε πως η Ελλάδα έχει συμφέρων να είναι μέλος της Ε.Ε. και πως η νομισματική ολοκλήρωση αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για την εθνική μας οικονομία μόνο ως θετικό μπορεί να θεωρηθεί. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως σε παρόμοια κρίση οι κυβερνήσεις του Ανδρέα τη δεκαετία του 80 υποτίμησαν κατά 30% το εθνικός μας νόμισμα κάνοντας δύο διαδοχικές υποτιμήσεις της τάξης του 15% έκαστη…

Αυτό που απομένει να απαντηθεί είναι αν την περίοδο που λειτούργησε το Παρατηρητήριο Τιμών είχε αποτέλεσμα. Δηλαδή κατά πόσο ανασχέθηκαν οι σοβαρές ανατιμήσεις που επήλθαν λόγο της ελλιπούς προετοιμασίας για την υποδοχή του ευρώ από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ; Ποια η συμβολή του Παρατηρητηρίου Τιμών και που θα βρίσκονταν οι τιμές την περίοδο 2003-2004 εάν δεν είχε θεσμοθετηθεί από το ΠΑΣΟΚ;

Άλλο σημαντικό ερώτημα αποτελεί το αν η Νέα Δημοκρατία εγκαλείται και για το ότι δεν επαναφέρει σε θεσμικό ρόλο τον Κίμωνα Κουλούρη…

vrypan:"Η Ν.Δ. ευαγγελίζεται συχνά τα πλεονεκτήματα "της αγοράς", αλλά στην πράξη διαμορφώνει συστηματικά ένα περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμούν τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ."

Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε ένα γιαπί με προδιαγραφές για μονοκατοικία και οι ΠΑΣΟΚοι ξυπνήσατε και απαιτείτε η Νέα Δημοκρατία να χτίσει ουρανοξύστη χωρίς να γκρεμίσει το γιαπί…