2008-03-24

υποχρεώσεις ραδιοτηλεοπτικών σταθμών

Επειδή στα σχόλια προηγούμενου post μου, ρωτήθηκα σχετικά...

Το κείμενο του νόμου για την Συγκέντρωση και αδειοδότηση Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης και άλλες διατάξεις, αναφέρει στην σελίδα 23:



Προφανώς μπορεί να γίνει μεγάλη συζήτηση για τους "ισχύοντες κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας", αλλά μου ακούγεται παράλογο να αμφισβητήσει κανείς το πρώτο άρθρο του Κώδικα Δεοντολογίας της ΠΟΕΣΥ:
Άρθρο 1

Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.
β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.
γ. Να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και την ακριβή χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων και γραφικών απεικονίσεων ή άλλων παραστάσεων.
δ. Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του.
ε. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει.
στ. Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του πολίτη και του ανθρώπου και να δημοσιεύει ή να μεταδίδει την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση, η οποία θα τον έθετε σε προνομιακή θέση έναντι του θιγομένου.


Αυτά για να ξέρουμε τί έχουμε δικαίωμα να απαιτούμε από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

7 σχόλια:

spiros.- είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω και θα ευχόμουν οι διαφόρων ειδών «δημοσιογράφοι», όπως αυτοί που αναφέρονται στο προηγούμενο post, να αποδείκνυαν με την επαγγελματική τους στάση ότι τηρούν την εν λόγω δεοντολογία.

Ενδιαφέρον έχει να σκεφτούμε ποιά είναι η στάση μας ως πολίτες όταν δεν τηρούνται όλα αυτά: επιζητούμε μια άνωθεν ρύθμιση για την τήρηση των παραπάνω ή επιλέγουμε (εν προκειμένω με την χρήση remote control) κανάλια και δημοσιογράφους με σοβαρότερη αντίληψη για τον εαυτό τους και την δημοσιογραφία;

Κατά την ταπεινή μου άποψη, το πλήκτρο που αλλάζει κανάλι (συνειδητά, όχι ως zapping) & το off button είναι το μόνο και το δυνατότερο όπλο που έχει ο πολίτης για να αμυνθεί σε φαινόμενα όπως αυτό.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν το χρησιμοποιούν (πράγμα που αποδεικνύεται από της μετρήσεις τηλεθέασης) ίσως να είναι μια ένδειξη ότι τελικά έχουμε την δημοσιογραφία που μας αξίζει...

Ελπίζω να μην κούρασα...

ManBlogg είπε...

Παναγιώτη ευχαριστώ για τις παραθέσεις και τους κόμβους. 2 πράγματα εντελώς "στο πόδι" από τη μεριά μου.
Πρώτο, με βάση αυτό το σχέδιο νόμου αλλά κυρίως τα σημεία του κώδικα δεοντολογίας της ΠΟΕΣΥ που παραθέτεις απ'όσο γνωρίζω δεν υπάρχει ούτε ένα κανάλι που, με τον άλφα ή βήτα τρόπο και με βάση τη σκοπιά του εντελώς ανεξάρτητου παρατηρητή, δεν παραβιάζει κατάφορα κάποια ή σχεδόν όλα τα σημεία. Το σύνολο του Ελληνικού τύπου και της δημοσιογραφίας εκτός από πολύ λίγες εξαιρέσεις δρα εντελώς μεροληπτικά, και αντι-επαγγελματικά. Σχεδόν κάθε άρθρο που θα διαβάσω σε ελληνικό μέσο δεν υπάρχει περίπτωση να μην παρουσιάζει τα πράγματα ερμηνευτικά πάντα από την εκάστοτε αντίληψη του αρθρογράφου. Ρεπορτάζ δεν κάνει κανείς. Πραγματικά το μόνο κομμάτι σε ένα δελτίο ειδήσεων (ΑΝΤ1/MEGA/Alpha κλπ) που πλησιάζει στο πώς θα πρέπει να συντάσεται ένα ρεπορτάζ, θεωρώ είναι το αθλητικό δελτίο.
Συνεπώς τα σημεία αυτά έχουν περισσότερο θεωρητική ουσία και λιγότερο πρακτική θα υπέθετα. Αλλιώς το ΕΣΡ ή ο οποιοσδήποτε άλλος φορέας που θα έπρεπε να ελέγχει κατά πόσο εφαρμόζονται οι κώδικες, θα έπρεπε καθημερινά να μοιράζει πρόστιμα και να ανακαλεί άδειες. Προσωπικά δε θα είχα κανένα πρόβλημα το το δω να συμβαίνει..Για την ώρα θα κρατήσω την προσδοκία μου σε χαμηλά επίπεδα. -Ένα από τα μέτρα που θα ήθελα να εφαρμόζονται πάντως θα ήταν η υποχρεωτική δημοσίευση στην 1η σελίδα ενός μέσου διορθωτικής δημοσίευσης για αποδεδειγμένα ανακριβείς ειδήσεις, λίβελους κλπ ύστερα από πρόστιμο και αποζημίωση-

Δεύτερο, η μοναδικότητα της ραδιοτηλεοπτικής συχνότητας, κυρίως με τις ευρυζωνικές υπηρεσίες, τείνει να έχει λιγότερη σημασία απ΄ότι στο παρελθόν. Όποιος θέλει μπορεί να δημοσιεύει γνώμες, μαρτυρίες, ρεπορτάζ. Όπως κάνουμε αυτή τη στιγμή από εδώ.
Είναι ενδιαφέρον αλλά αυτός ήταν ο αρχικός στόχος του μπλογκ που ξεκίνησα. Να καταγράφω ως απλός ακροατής τις ανακρίβειες, τη μεροληπτική κρίση και την αναξιοπιστία των μέσων. Θέλει αρκετή δουλειά και χρόνο αλλά τουλάχιστον βοηθά νομίζω στην δημιουργία πιο συνειδητοποιημένων πολιτών.

Σπύρος Ντόβας είπε...

Μιας και μιλάμε για ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, ας καμαρώσουμε την ωραία μας, ανεπηρέαστη ΕΡΤ:

http://e-roosters.blogspot.com/2008/03/blog-post_606.html

θα επανέλθω και για το θέμα με το οποίο εξεμάνης

Σπύρος Ντόβας είπε...

Λέει:
δ. Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του.

Με βάση και μόνο αυτό, θα έπρεπε να αφαιρεθεί η άδεια εκπομπής από την ΕΡΤ (όχι μόνο την σημερινή - προφανώς και από την ΠΑΣΟΚική ΕΡΤ που καλά θυμόμαστε) και να απελευθερωθούν οι συχνότητες...

Η ευαισθησία των ΠΑΣΟΚων για τέτοια θέματα εκείνο τον καιρό ήταν βέβαια κάπως αμβλυμένη.

Τέλος πάντων, αν εσάς δεν σας παίξανε μια είδηση, τι να πούμε και μεις οι υποδέλοιποι...

Πιο παλιά εξοργιζόμουν, τώρα πια χαμογελώ με συγκατάβαση, και λίγη χαιρεκακία. Η TV είναι ένα θνήσκον μέσο.

dalhia είπε...

Έπρεπε να περάσουν 4 ολάκερα χρόνια για να καταλάβει ο πολύς κόσμος τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Πρώτα στα ΜΜΕ για να βγάζει μια αστραφτερή εικόνα προς τα έξω, μετά για να σπιλώνει τους αντιπάλους της και τέλος για να ποδηγετεί την κοινή γνώμη.

Είναι κρίμα. Ένα έθνος σε κρίση, ένα κράτος υπό διάλυση.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@Σπύρος Ντόβας:

"Η ευαισθησία των ΠΑΣΟΚων για τέτοια θέματα εκείνο τον καιρό ήταν βέβαια κάπως αμβλυμένη."

Ναι. Όχι πια.

Σπύρος Ντόβας είπε...

θαύμα, θαύμα!

νταξ, περίμενε να δούμε τι θα γίνει όταν (και αν) κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ

μέχρι τότε, λέω, κράτα και μικρό καλάθι.