2008-03-22

αυτό ΔΕΝ είναι δημοσιογραφία.

Έγραψα πριν από μερικές ώρες ότι μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό δεν ψηφίστηκε σήμερα.


Ανεξάρτητα από το αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε πολιτικά, θέλω να επισημάνω τον περίεργο ρόλο που παίζουν κάποια ΜΜΕ. Οι κυρίες και οι κύριοι που βλέπετε στην φωτογραφία ΔΕΝ κάνουν δημοσιογραφία. Δεν ξέρω πώς ονομάζεται αυτό που κάνουν, ίσως πολιτικό κουτσομπολιό, ίσως κάτι άλλο, αλλά δημοσιογραφία ΔΕΝ είναι.

Παρακολούθησα όλη την συζήτηση που έγινε στην Βουλή την Παρασκευή. Μετά την (πάρα πολύ ενδιαφέρουσα) προ ημερησίας διατάξεως, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, συζήτηση για τα δικαιώματα της νεολαίας στην μόρφωση και τον πολιτισμό, έφτασε ή ώρα για να ψηφιστεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Τότε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τον λόγο και εξήγησε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, το νομοσχέδιο δεν μπορεί να ψηφιστεί σήμερα. Ακολούθησε έντονη συζήτηση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Πάνο Παναγιωτόπουλο να λέει τις γνωστές του εξυπνάδες, τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εξηγεί από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ότι το θέμα έχει και συνταγματική διάσταση, τους εκπροσώπους όλων τον κομμάτων της αντιπολίτευσης να συμφωνούν και την Ν.Δ. να αναγκάζεται (αφού δεν είχε αρκετούς βουλευτές εκέινη την στιγμή στην αίθουσα) να υποχωρήσει σε κάτι που θεωρώ σημαντική πολιτική ήττα.

Τί μετέδωσε το MEGA από όλα αυτά; Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Α!

Για το MEGA το θέμα έχει ως εξής: ο Αλαβάνος πρότεινε δημοφήφισμα και αφού το νομοσχέδιο τελικά δεν θα ψηφιστεί πριν την Τετάρτη, ίσως να έχουμε εξελίξεις. Αυτό είναι πολιτικό ρεπορτάζ; Σίγουρα όχι.

Οφείλεται σε άγνοια; Σε δημοσιογραφική ανικανότητα; Σε προώθηση συγκεκριμένης ατζέντας; Δεν ξέρω. Αλλά επειδή αισθάνομαι ότι, κάθε φορά που γκρινιάζω για τον ύποπτο ρόλο κάποιων ΜΜΕ, κάποιοι με αντιμετωπίζουν σαν τον τρελό του χωριού, ορίστε τα δύο video. Όποιος έχει όρεξη, ας τα δει και ας μου πει.

- η συζήτηση στην Βουλή
- οι ειδήσεις του MEGA

Σταματάω εδώ το post, γιατί θα γράψω βαριά πράγματα.

9 σχόλια:

spallantzas είπε...

Γραψε παναγιώτη , γραψε! Κι άργησες κιόλας!

αντωνης είπε...

δεν ιδρωνει το αυτι τους, αλλά εμεις πρεπει να τα γραφουμε
:)

spiros.- είπε...

Τα κανάλια είναι Α.Ε. με βασικότερη πηγή εσόδων την πώληση διαφημιστικού χρόνου ο οποίος τιμολογείται με βάση την θεαματικότητα. Οι 6 τύποι που βρίσκονται στην φωτογραφία προφανώς και δεν κάνουν δημοσιογραφία. Προσφέρουν το θέαμα εκείνο που θα κρατήσει τους θεατές περισσότερη ώρα στο κανάλι. Νομίζω ότι με τέτοιους όρους πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Τώρα για πολιτικές σκοπιμότητες, δεν ξέρω... Δεν το αποκλείω αλλά νομίζω πως πρωτεύον είναι το θέαμα.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@spiros:
Εδώ κάνεις λάθος. Τα κανάλια είναι όντως Α.Ε. με στόχο το κέρδος. Αλλά χρησιμοποιούν ένα σπάνιο κοινό αγαθό που είναι οι συχνότητες και που το κράτος τους παραχώρησε υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Μεταξύ άλλων, είναι υποχρεωμένα από τον νόμο να ακολουθούν την δημοσιογραφική δεοντολογία.

ManBlogg είπε...

Συγνώμη αλλά υπάρχει κανάλι που κάνει "δημοσιογραφία" στην Ελλάδα; Αν ναι θα ήθελα πολύ να ξέρω για ποιο πρόκειται. Πολύ σωστά λες ότι στο Mega κάνουν κουτσομπολιό κάκιστης μορφής. Υπάρχει δελτίο που γίνεται δημοσιογραφία;
Από τον τύπο τουλάχιστον η μόνη εφημερίδα από αυτές που γνωρίζω ότι έχουν παρουσία online που πλησιάζει στο τι είναι η δημοσιογραφία είναι η Καθημερινή και εν μέρη το Βήμα της Κυριακής.
Όλα τ'άλλα μου φέρνουν για πολιτικά παραμάγαζα, με ανθρώπους που έχουν προηγούμενα με τη λογική, το συντακτικό και τη γραμματική.

ManBlogg είπε...

...όπου πολιτικά εννοούσα κομματικά.

Ανώνυμος είπε...

πεστα χρυσοστομε!
καιρο το ήθελα αυτό. έπρεπε καποιος να τα πει για τον περίεργο ρόλο των μμε και κυρίως του μεγάλου καναλιού. μπράβο παναγιώτη που εχεις το θάρρος να τα λές έξω απ τα δόντια.
οι λαμπράκηδες είχαν πάντα πρόβλημα με τους παπανδρέηδες...
σου θυμήζω το 65, το 89 και τώρα.
είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία καναλιού απ το πασοκ. θυμάσαι πόσο λυτρωτικός ήταν ο λόγος του βαγγέλη του γιαννόπουλου το 90 απο ένα μικρό κανάλι τότε?
φίλε μπράβο για το θάρρος σου να τα βάλεις με όλη την αλητεία της δημοσιογραφίας.
jey

Divaynne είπε...

Θα αρχίσω να προτιμώ το καλλιτεχνικο..δελτίο του star Μου φαίνεται...

ManBlogg είπε...

Εκτός των άλλων , αυτό που λες πάντως και στο podcast σου όσον αφορά τις συχνότητες και τις προϋποθέσεις για όσους παίρνουν κομμάτι από αυτές, μου φαίνεται λίγο παράξενο. Έχεις πουθενά link με τους όρους αυτούς; Από ό,τι ξέρω, υπάρχουν ένα σωρό κανάλια που ούτε καν "δημοσιογραφικό" χαρακτήρα έχουν. Επίσης μου φαίνεται δύσκολο, ακόμα και να ισχύει κάτι τέτοιο, να ελεγχθεί το κατά πόσο ακολουθεί κάποιος "δημοσιογραφική δεοντολογία" εκτός και αν αυτό είναι κάτι πολύ αυστηρά ορισμένο.