2008-02-10

νέος αρχηγός του ΣΥΝ

Να συγχαρώ τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΝ. Προσωπικά θα περιμένω να δω σημαντικές αλλαγές.

Αναλαμβάνει την ηγεσία του ΣΥΝ με πολύ ευνοικούς όρους. Καταρχήν, ως νέο πρόσωπο έχει το πλεονέκτημα ότι εμφανίζεται ως κάτι νέο σε όσους θεωρούν ότι η λύση στο τέλμα που βρισκόμαστε είναι "νέα πρόσωπα". Δεύτερον έχει το πλεονέκτημα να μην βρίσκεται στην Βουλή όπου η απειρία του ίσως να τον έφερνε σε δύσκολη θέση -εκεί την άχαρη δουλειά του καταγγελτικού λόγου θα συνεχίσει να την κάνει ο Αλαβάνος.

Καταλαβαίνω ότι ο ΣΥΝ δεν είναι κόμμα που θα ασκήσει κυβερνητική πολιτική (και από τις δηλώσεις των στελεχών του καταλαβαίνω ότι δεν τους ενδιαφέρει κάτι τέτοιο). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι νέοι άνθρωποι όπως ο Τσίπρας δεν μπορούν να φέρουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, όπως για παράδειγμα στον τρόπο οργάνωσης του ίδιου τους του κόμματος. Θα ήταν πολύ θετικό να δούμε να γίνεται ο ΣΥΝ ένα πιο ανοικτό κόμμα, με ανοικτές διαδικασίες στις οποίες να μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι πολίτες.

Ελπίζω οι (απαξιωτικές) αναφορές που έκανε πριν από λίγο καιρό στην ανοικτή διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ να ήταν απλά κομματικός ελιγμός και να μην τα πιστεύει και ότι θα δούμε παρόμοια πράγματα να υλοποιούνται και στον ΣΥΝ. Μεγαλύτερη συμμετοχή στην πολιτική μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για όλους μας.

7 σχόλια:

Unknown είπε...

Δεν ήταν απαξιωτικές αναφορές... :) Με το όνομα τους τα είπε. Έκανε η διαδικασία έναν υπεραργχηγό πάνω από τα κομματικά όργανα που εξέλεξε ο ίδιος ο ΛΑΟΣ; ΝΑΙ ή ΌΧΙ. Λευκή επιταγή στην ουσία στον ΓΑΠ. Που είναι αυτός ο κόσμος τώρα; Συμμετέχει;
Επίσης σε παρακαλώ ή βάλε wordpress ή βγάλε το word verification. Είναι αρκετά ενοχλητικό :)!

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη συμφωνώ με την τοποθέτηση σου. Σημειώνω απλά ότι είναι προφανές ότι ο ΣΥΝ θα συνεχίσει να ακουλουθεί "το κοντόφθαλμο όραμα είσπραξης ψήφων από το ΠΑΣΟΚ" πράγμα που έχει πολύ σωστά επισημάνει μεταξύ άλλων και ο Λεωνίδας Κύρκος. Με αυτό το γνώμονα η φθορά του ΠΑΣΟΚ βολεύει τους πάντες ενώ η φθορά της ΝΔ μόνο το ΠΑΣΟΚ...

Στέλιος είπε...

@Panagiotis: εγώ θεωρώ ότι ο Τσίπρας φέρεται σα νεοκομμουνιστής. Δεν βλέπετε που προσπαθεί να ανταγωνιστεί το ΚΚΕ? Πιοιες οι θέσεις του για ΕΕ, για Ενωμένη Ευρώπη? Μου φαντάζει σαν τη Βουγιουκλάκη στο "Η κόρη μου η σοσιαλίστρια"! Είπε ότι ο Παπανδρέου δεν μπορεί να μιλά για Αριστερά! Ναι ε? Και μπορεί να μιλά για Αριστερά ο Αλαβάνος που από το 1981 ήταν ευρωβουλευτής και έχει σπίτι στις Βρυξέλλες!

Στέλιος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Στέλιος είπε...

@karpidis: νομίζω αγαπητέ ότι δεν βλέπετε την καμπούρα του ΣΥΡΙΖΑ και βλέπετε των άλλων! Μιλάτε για "υπεραρχηγό" και "δακτυλίδια" όταν ο ίδιος ο Τσίπρας πήρε το δακτυλίδι από τον Αλαβάνο...

Unknown είπε...

σ.μ. Το καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς θα στο επέστρεφα σε εσένα. Καταρχήν δεν ξέρεις ποιος είμαι. Για το δακτυλίδι στο Συν τα έχω πει και ήμουν ο πρώτος που το έγραψα πριν από οποιοδήποτε άλλον (Ο Αλέκος Αλαβάνος δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος) Επίσης αν ήξερες το blog μου θα ήξερες πως δεν είμαι ΣΥΝ. Όμως εσύ είσαι σίγουρα ΠΑΣΟΚ και μάλιστα από αυτούς που κάνουν το pasokhaters χρήσιμο group στο facebook! Ο Τσίπρας τα είπε με το όνομα τους όπως τα είχε πει νωρίτερα η Αλέκα, ακόμα και πριν τις βουλευτικές εκλογές. Αυτό δε σημαίνει πως ο Τσίπρας πως και ο ίδιος δεν ευνοήθηκε.

Θανασης Δεληγιαννης είπε...

Μισό λεπτό γιατί εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Ο Αλαβάνος δεν είναι μεν πρόεδρος ΑΛΛΑ παραμένει επικεφαλής "για όσο χρειαστεί" της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και άρα συνεχίζει να είναι ουσιαστικός ρυθμιστής των εξελίξεων. Δεν πήγε στο σπίτι του να συγγράψει τα απομνημονεύματά του.

Αν είχαμε εκλογές π.χ. στο debate θα πήγαινε και πάλι ο Αλέκος Sr.

Επίσης όταν συζητάμε για τέτοιου είδους "διαδοχές" είναι δύσκολο να πιστέψω ότι έγιναν δίχως ανταλλάγματα. Μπορεί και να προτιμώ ένα έντιμο - χωρίς χυδαιότητες - "μαλλιοτράβηγμα" διαφόρων υποψηφίων μέσα σε μία ανοιχτή διαδικασία εκλογής (Obama/Hillary) παρά αυτό.