2008-02-04

ΜΕΤΡΟ και η ευθύνη των συνδικαλιστών

Έχω γράψει και άλλες φορές για την μεγάλη ευθύνη που έχουν οι συνδικαλιστές για την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής. Πριν από από λίγους μήνες με αφορμή την απεργία των δημοσιογράφων για το ασφαλιστικό έγραψα:
Να σας στηρίξουμε ως πολίτες, εργαζόμενοι, bloggers κ.λ. στα (πραγματικά) δίκαια αιτήματά σας. Να σας στηρίξουμε, γιατί σκεφτόμαστε και το δικό μας συμφέρον, γιατί υπολογίζουμε ότι αύριο θα είναι η σειρά μας.

Αλλά φροντίστε και εσείς να βελτιώσετε την εικόνα που έχουμε για εσάς. Φροντίστε η επόμενη απεργία σας να είναι για την ποιότητα της τηλεόρασης και των ειδήσεων. Για τις πιέσεις από τους εργοδότες σας να εξυπηρετήσετε με την "πένα" σας τα συμφέροντά τους. Για τις απαράδεκτες πρακτικές συναδέλφων σας που δεν σέβονται τον ανθρώπινο πόνο, τα δικαιώματα των πολιτών, που βαφτίζουν ένοχους πριν αποφασίσουν τα δικαστήρια, που σπάνια προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τιμή κάποιου που έθιξαν άδικα, που βγάζουν στην φόρα προσωπικά δεδομένα.

Τότε θα σας στηρίζουμε και από βαθιά εκτίμηση στον κλάδο σας.


Κάποιοι μου είπαν τότε ότι "όλοι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ίδιοι" κ.λ. Σωστό. Αλλά μερικές εβδομάδες μετά είδαμε το συνδικαλιστικό του όργανο να δίνει κάλυμμα στην γελοιοποίηση του δημοσιογραφικού απορρήτου και να παρακολουθεί σιωπηλά παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων από συναδέλφους τους. Μπορεί να μην είναι της ώρας, αλλά φοβάμαι ότι τα αποτελέσματα αυτής της συμπεριφοράς θα τα βρουν μπροστά τους, την επόμενη φορά που θα διεκδικήσουν κάτι.

Μία άλλη ιστορία εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες: η μεταμεσονύκτια λειτουργία του ΜΕΤΡΟ. Για μία ακόμη φορά οι συνδικαλιστές αδυνατούν να παρουσιάσουν τα προβλήματά τους και όχι μόνο κλωτσάνε μία μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουν μία ευρύτερη κοινωνική συμμαχία για να τα πετύχουν, αλλά καταφέρνουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την κοινωνία.

Διαβάζω στα σχόλια του άρθρου στο G700:
Είδα σήμερα το πρωί στην Πρώτη Γραμμή της ΝΕΤ ένα βολεμένο συνδικαλιστή να προσπαθεί να δικαιολογήσει τον φασισμό λέγοντας τα ακόλουθα απαράδεκτα:
"σιγά που θέλουν και μετρό για να πάνε στα μπαράκια! εκεί που ξοδεύουν 200 ευρώ θα ξοδέψουν ακόμη 10 για ταξί!"
Μα είναι δυνατόν; Πολίτες, χωρίς κανένα άλλο αίτημα πέρα από το ότι θέλουν να λειτουργεί η πόλη τους καλύτερα ετοιμάζονται να "κατέβουν στον δρόμο", να "αφήσουν τον καναπέ" και να κάνουν κατάληψη σε σταθμό του Μετρό το Σάββατο το βράδυ. Και αντί οι συνδικαλιστές να φροντίσουν να τους έχουν με το μέρος τους, τους χλευάζουν!

Θα περίμενα, οι συνδικαλιστές του Μετρό να βγουν και να πουν, "ξέρετε, με την κατάσταση που υπάρχει είναι αδύνατο να λειτουργήσει το Μετρό μετά τις 12. Ελάτε μαζί μας, να ζητήσουμε τα Α, Β, Γ, ώστε να λυθούν τα προβλήματά μας και να μπορούμε να παρέχουμε σε εσάς, τους πολίτες, τις υπηρεσίες που δίκαια ζητάτε".

Δεν είναι αργά. Περιμένω το σωματείο των εργαζομένων στο Μετρό να είναι μαζί μας το Σάββατο το βράδυ, 24:00-02:00 στην κατάληψη του σταθμού του Συντάγματος. Να έχουν τυπώσει ένα φυλλάδιο με τα προβλήματά τους και τις θέσεις τους, με το τί χρειάζεται να γίνει ώστε να λειτουργεί το Μετρό (αν γίνεται και όλο) το βράδυ. Με διάθεση να απαντήσουν στα ερωτήματα που έχουμε, μπροστά στις ερασιτεχνικές κάμερες που θα έχουμε πολλοί από εμάς μαζί μας.

Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τους κατοίκους της Αθήνας και για τους εργαζόμενους στο Μετρό. Ας την αξιοποιήσουμε για το κοινό μας συμφέρον.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη μαζί σου. Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ. Εγώ είμαι μέσα.

gpapoul είπε...

Ας μαζέψουν όμως και κάποιοι τις "χτυπητές" υβριστικές εκφράσεις, περί βολεμένων κλπ, γιατί απ'έξω από το χορό, όλοι μας, πολλά τραγούδια ξέρουμε. Και φυσικά όλοι είμαστε πιο δουλευταράδες από τους "βολεμένους" διπλανούς μας. Κι ας αναφερόμαστε στους εργαζομένους της υγιέστερης -ίσως- δημόσιας επιχείρησης.

G700 είπε...

Το βολεμένοι αναφέρεται στα σωματεία και όχι τους εργαζόμενους. Άλλωστε η πρακτική των τελευταίων τριάντα χρόνων δείχνει ότι πάρα πολλές φορές οι συνδικαλιστές δουλεύουν για την ΠΑΡΤΗ τους και όχι για το κοινό καλό.
Σε κάθε περίπτωση πριν τη διαμαρτυρία θα κατέβει το βολεμένοι ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΕΤΡΟ - ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

G700 είπε...

ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ Γ700 ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΗ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ

gpapoul είπε...

Είμαι κι εγώ από αυτούς που δεν διαθέτουν και την καλύτερη άποψη από τους Έλληνες συνδικαλιστές του δημοσίου. Όταν όμως φτάνουμε σε ακραία φρασεολογία, παράγεται ένας ισοπεδωτισμός, για εκατοντάδες εργαζόμενους που κάνουν μέχρι σήμερα αρκετά καλά τη δουλειά τους αλλά και ένα ακόμα επιχείρημα σε δυνάμεις που παριστάνουν ότι νοιάζονται για τις δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ στην ουσία έχουν αποδείξει (Ολυμπιακή, ΟΣΕ, Λεωφορεία κλπ) ότι στόχος τους είναι οι κρατικές bussines και η ψηφοθηρία.
Γι' αυτό πιστεύω ότι η ουσία βρίσκεται στο κείμενο του Παναγιώτη, να κατέβουν δηλαδή και οι εργαζόμενοι στη διαμαρτυρία των επιβατών, με τα δικά τους αιτήματα και να μην αρκεστούν στην εκπροσώπηση του συνδικάτου,
όπως επίσης ότι το νέο σύνθημα μας ενώνει όλους. Αρκεί βέβαια να γίνει κανονικά η πιλοτική εφαρμογή και όχι ...έτσι όπως μας έχει συνηθίσει αυτή η κυβέρνηση να εφαρμόζει τις διάφορες εμπνεύσεις-μεταρρυθμίσεις της.

acaliptos είπε...

Γιατί να μην εφαρμοστεί και στον προαστιακό το πιλοτικό ωράριο?
Ναι στην 24ωρη λειτουργία όλων των μέσων σταθερής τροχιάς(εκτός 2-3 ημερών για συντήρηση)
Ναι σε προσλήψεις προσωπικού η' έστω σε πληρωμή υπερωριών.
επιβατης προαστιακου

Trifon Triantafillidis είπε...

Αλήθεια πως θα φαινόταν στους κυρίους του μετρό αν πηγαίναν στην ταβέρνα και τους έλεγαν ότι το αργότερο που μπορούν να καθίσουν είναι μέχρι τις 11.30 γιατί το σωματείο σερβιτόρων έχει κανονίσει ότι τα μέλη του πρέπει να μην δουλεύουν μετά τις 12.00;

Εκτός αν προτείνουν και οι ταβέρνες να κλείνουν στις 11.30, και όλα τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαράκια και τα ταξί. Αυτοί γιατί όχι; Αυτοί που δουλεύουν εκεί είναι εργαζόμενοι άλλης κατηγορίας; Για αυτούς πως ανεχόμαστε να δουλεύουν μετά τις 12.00;