2008-01-04

Πόσο κοστίζει αυτό το site κ. Νικήτα Κακλαμάνη;

Το έργο είναι "Ανάπτυξη και Λειτουργία Διαδικτυακής Πύλης (Portal) του Δήμου Αθηναίων" και αναφέρεται ότι έχει τελειώσει (βλ. εδώ).

Αν μιλάμε για το cityofathens.gr, νομίζω ότι έχουμε τους πιο ακριβοπληρωμένους developers στον κόσμο, γιατί ο προϋπολογισμός του έργου είναι... 942.105,58€

Σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ για αυτό το site;;; Είμαστε με τα καλά μας;

(από το magicasland.com)

26 σχόλια:

Matrix είπε...

Καλησπέρα και Καλή Χρονιά!

Ακόμα μισό site δηλαδη και θα χτιζόταν ένα υπερσύγχρονο σχολείο!!!!

Και άλλα πόσα τέτοια θα γίνονται και δεν πέρνουμε είδηση...

Christoph είπε...

Δηλαδή εγώ είμαι κορόιδο που έφτιαξα site για την ΠΑΣΠ σε drupal τζαπέ;;;
Πάντως, πέρα από την πλάκα καλό θα είναι να ψάξουμε πώς ανατέθηκε η κατασκευή του site στη συγκεκριμένη εταιρία επειδή η πραγματική αξία του "κεντρικού σημείου διαδικτυακής πληροφόρησης του Δήμου Αθηναίων για την επικοινωνία των πολιτών και των υπηρεσιών, την ενημέρωση και πληροφόρηση για θέματα της πόλης, την εξυπηρέτηση πολιτών και των επιχειρήσεων" είναι αντικειμενικότατα κάτω από 50.000€...

blogger είπε...

Ενημερωτικά σας κάνω γνωστό το ότι:

Ο Δήμος Τοπείρου www.topeiros.grμαζί με τον Δήμο Αθηναίων είχαν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάμεσα σε 50 καλύτερες προς μελέτη ιστοσελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης (το 2002 αν θυμάμαι καλά).

Η αναγνώριση της ιστοσελίδας του Δήμου Τοπείρου συνεχίστηκε και από το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ της Κοινωνίας της Πληροφορίας ως "Βέλτιστη Πρακτική" στην έκθεσή του τον Απρίλιο του 2007.

Η ιστοσελίδα του Δήμου Τοπείρου είναι κατασκευασμένη με Joomla...

Κόστος;
Σύνδεση και hosting στην otenet...

A! Στα έξοδα συντήρησης μπορείτε να βάλετε τις 1-2 ώρες την εβδομάδα που "κλέβω" από την δουλειά μου...

Μόλις φέτος καταφέραμε ως Δήμος να μπούμε σε ένα πρόγραμμα για να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα, αξίας περίπου 40.000 ευρώ. Ακόμη δεν ξεκίνησε η υλοποίησή του.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα αυτό από εδώ

Τη συλλογή, επιμέλεια και διαχείριση των πληροφοριακών πόρων που σχετίζονται με το εσωτερικό περιβάλλον του Δήμου, τις λειτουργίες του, τη πολιτική της διοίκησης, τις δραστηριότητες και τις κατηγορίες θεμάτων που αφορούν τους πολίτες και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας.

Μου κάνει σαν να δημιούργησαν ή ένωσαν όλο τον δήμο αθηναίων και την μηχανοργάνωση με το site. Αυτό το κομμάτι λέει ότι δεν πρόκειται απλά για ένα site.. το παραδοτέο θα τα δείξει όλα.

Τα λεφτά είναι πολλά αλλά δεν ξέρουμε που πήγαν... αν το μάθουμε μετά μπορούμε να τα χώσουμε άνετα αλλά όχι από τώρα.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@titanas: αν και το ίδιο το site του Δ.Α. λέει ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί, αν πράγματι υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί 750.000+ (για εμένα τόση είναι η διαφορά σε σχέση με το κόστος του site στην αγορά), θα είμαι ο πρώτος που θα γράψει σχετικά.

Ανώνυμος είπε...

@vrypan: Για μένα δεν τίθεται θέμα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για να γράψεις εσύ πρώτος σε περίπτωση λανθασμένη κρίσης.

Αυτό που λέω είναι το εξής απλό: Ας μας πουν τι έκαναν και πήραν το σχεδόν 1 εκατομμύριο και μετά μπορούμε να εκφράσουμε γνώμη.

Τα παραδοτέα είναι κάτι που το δημόσιο αγαπάει τρελά και μάλιστα αν δεν τους αρέσουν τραγικά μικρές λεπτομέρειες όπως το format γραφής πχ το ζητάνε ξανά και ξανά. Αυτά τα χαρτιά κάπου πρέπει να υπάρχουν διάολε. Αυτά πρέπει να δούμε και μετά τα ρίξουμε πέτρες!!!

Για την ιστορία έχω στείλει μήνυμα στον CEO της enteleia με link στο blog της magica, ρωτώντας τι έχει συμβεί. Μόλις και αν λάβω απάντηση θα ενημερώσω.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@titanas: δεν το έγραψα σαν ΠΑΣΟΚ. Σαν blogger, αν κατηγορώ κάποιον άδικα, θα φροντίσω να το διορθώσω.

Ανώνυμος είπε...

@vrypan: My bad, το σκέφτηκα έτσι επειδή είμαστε στο rec(on)

blogger είπε...

@titanas είναι πολύ εύκολο.
Παίρνεις τηλ. την Δευτέρα πρωί-πρωί στο Δήμο Αθηναίων και ζητάς την αναλυτική προκήρυξη του έργου.
Εκεί μέσα αναφέρονται όλα.

Δείτε εδώ μια συζήτηση που ξεκίνησε πριν από 2 μήνες για το porta του Δήμου Αθηναίων...

Ανώνυμος είπε...

Έμαθα λεπτομέρειες και το νούμερο που αναφέρεται δεν έχει καμία, καμία σχέση με αυτό που πήρε η εταιρεία για να φτιάξει το site. Δεν ξέρω όμως γιατί το press release αφήνει να φανεί ότι το 1 εκ. πήγε απλά σε αυτούς. Αυτό έχει ενδιαφέρον!

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@titanas: εμένα με νοιάζει ποιός τα έδωσε (και για ποιά εργασία).

Ανώνυμος είπε...

@vrypan: Αν ισχύει αυτό που λέει ο krogias μπορούμε να δούμε την προκύρηξη αλλά εμένα με νοιάζουν τα παραδοτέα. Εκεί φαίνονται όλα.

Ανώνυμος είπε...

Το site εμένα μου φαίνεται καλαίσθητο μεν, φτωχό δε (δεν είναι μεταφρασμένο στα Αγγλικά, είμαστε σοβαροί;).

Για το κόστος (αν ισχύει) ότι και να πω είναι λίγο. Με το 1/20 θα δεχόμουν να γράψω εξαρχής το CMS σε λάμδα λογισμό.

CybeRNerO είπε...

Μα σε Open Source ρε παιδιά???
Χάθηκε μια proprietary πλατφόρμα?
Μάλλον ο κ. Δήμαρχος δεν ακούει τις συμβουλές του "ομόσταυλου" του, κ Υπουργού Οικονομίας.
Κάτι για OSS και ζημιογόνα για την οικονομία είχε πει θυμάμαι?Κάτι τέτοιο.Εσείς θα τα ξέρετε καλύτερα αυτά... :D :D :D
Παραθέτω link για όσους δεν το έπιασαν: http://vrypan.org/lfxw

Τελικά αυτό το πράγμα να κλείνουν μεγάλες συμφωνίες στον τομέα της Πληροφορικής (βλέπε Microsoft-Gates-Πορτογαλία-Αλογοσκούφης-Ελληνικό Δημόσιο @ http://urlb.org/lfxx ) με υπέρογκα ποσά και ανύπαρκτες (αναλογικά με το κόστος) υπηρεσίες, είναι trend της ΝΔ no doubt και μάλιστα με copyright (όχι αυτό το παλιο-CC ε! :D)...

Ανώνυμος είπε...

hint 1: Το www.cityofathens.gr *δεν* είναι ένα τελειωμένο site, όπως μπορεί να δει κάποιος που ψάχνει την αγγλική έκδοση.

hint 2: Το πρόγραμμα αυτό της κοινωνίας της πληροφορίας αναφέρεται σε ένα *τελειωμένο* project 24 μηνών.

hint 3: Το προηγούμενο site του δήμου Αθηναίων *δεν* ήταν σε drupal
αλλά σε vignette

P.S. Αλλά φυσικά κανείς δεν θα παραπονιόταν αν *και* το νέο site ήταν σε vignette καθώς όλοι καταλαβαίνουν ότι για closed source CMS πρέπει να τα χώσεις, όσο κακό και αν είναι το site, ενώ για το drupalaki θα ήταν σκάνδαλο :>

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Δεν έχεις δίκιο, εγώ θεωρώ σκάνδαλο το να χρησιμοποιείται vignette για ένα τέτοιο έργο. Διάβασε σε παρακαλώ το update, εδώ.

Όπως και να το κάνεις, τα λεφτά είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ για ένα τέτοιο έργο.

Ανώνυμος είπε...

Οπότε *υπήρχε* κάποιο σκάνδαλο, αλλά δεν είναι το συγκεκριμένο. Νόμιζα ότι ήμουν κατανοητός, ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση, *δεν* μπορεί να αναφέρεται στο συγκεκριμένο site, καθώς αυτό δεν είναι ολοκληρωμένο. (βέβαια μπορεί και αυτό να έχει προυπολογισμό ένα μύριο, ποιος ξέρει...)
Ξέρω πάντως ότι αυτή τη στιγμή ο δήμος ψάχνει προσφορές για την μετάφραση 4000 χιλιάδων σελίδων...

konstantinos chouvardas είπε...

Ερώτηση : επιτρέπεται στην κεντρική σελίδα να μην λέει οτι είναι φτιαγμένο με το drupal - open source?
Εκτός απο αντιδεοντολογικό μήπως παραβιάζει και τους όρους χρήσης του;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ απορώ με τα κανάλια … Δεν έχουν πάρει είδηση σχετικά με το ΘΕΜΑ ή απλά το συγκαλύπτουν .
Γιατί 1,00,000 € για μια ιστοσελίδα … δεν είναι απλά “ένα κλεψιματάκι”, είναι σκάνδαλο.
Μας κλέβουν κανονικά και με το νόμο !!!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ απορώ με τα κανάλια … Δεν έχουν πάρει είδηση σχετικά με το ΘΕΜΑ ή απλά το συγκαλύπτουν .
Γιατί 1,00,000 € για μια ιστοσελίδα … δεν είναι απλά “ένα κλεψιματάκι”, είναι σκάνδαλο.
Μας κλέβουν κανονικά και με το νόμο !!!

Ανώνυμος είπε...

απάντηση Δήμου Αθηναίων

DAKIS είπε...

Φάγανε από το site...
Φάγανε από τα links...
Φάγανε....
Φάγανε....
Φάγανε....

Ανώνυμος είπε...

Θα έπρεπε να προσέξετε λίγο παραπάνω τις ανακοινώσεις. Το 1Μ € αναφέρετε στο παλαιό site, και όχι στο τωρινό που όπως σωστά αναφέρει και η ανακοίνωση του δήμου κόστισε μόνο 45.000 και βασίζεται σε open source λογισμικό.
Δεν ξέρω ποιος το ξεκίνησε, αλλά είναι καθαρό δείγμα ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ.
Το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης αποφάσισε να αντικαταστήσει ένα site το οποίο είχε κοστίσει τόσο πολύ, και κάτω από ποιες νομικές διαδικασίες έγινε η δημοπράτηση του νέου site.

Ανώνυμος είπε...

Είδα με χαρά την αισθητική βελτίωση του portal του Δήμου Αθηναίων (www.cityofathens.gr), αλλά, όπως προκύπτει από διαδικτυακές συζητήσεις των τελευταίων ημερών, προκύπτει σχετική σπατάλη δημόσιου χρήματος και έλλειψη αποδοτικότητας του σχεδιασμού του Δήμου Αθηναίων.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να δημιουργήσει διαδικτυακή πύλη (portal) έλαβε, ως τελικός δικαιούχος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας (Ε.Π. ΚτΠ), το ποσό των 942.105,58 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 19%), στα πλαίσια του μέτρου «2.2. - Ηλεκτρονική κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση του πολίτη”. Το έργο αυτό στόχευε «στη δημιουργία κεντρικού σημείου διαδικτυακής πληροφόρησης του Δήμου Αθηναίων για την επικοινωνία των πολιτών και των υπηρεσιών, την ενημέρωση και πληροφόρηση για θέματα της πόλης, την εξυπηρέτηση πολιτών και των επιχειρήσεων.». Το έργο σύμφωνα με το Δήμο Αθηναίων έχει ολοκληρωθεί (http://www.cityofathens.gr/katoikoi/koinonia-tis-pliroforias#2).

Δυστυχώς για το Δήμο Αθηναίων σε αυτή τη χώρα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη αγορά. Μια διαδικτυακή πύλη σαν αυτή του Δήμου Αθηναίων μπορεί να κοστίσει από 50.000 ως 150.000 ευρώ ή ίσως και ακόμη λιγότερα, διότι είναι βασισμένη σε πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού. Σαφώς πάντως κοστίζει λιγότερα των 800 χιλ. ευρώ καθαρής αξίας που προϋπολογίστηκαν. Είναι παντελώς παράλογο ο δημόσιος τομέας στη χώρα μας να ξοδεύει πακτωλό χρημάτων για έργα που ο ιδιωτικός τομέας (και μάλιστα οι μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας) διεκπεραιώνει με κόστος λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Οι υπηρεσίες του Δήμου ακολούθησαν άραγε τις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων; Προκειμένου να αποδείξει ο Δήμαρχος Αθηναίων το νομότυπο της διαδικασίας θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα ολόκληρο το φάκελο του διαγωνισμού, περιλαμβανομένων όλων των προσφορών, για να βγάλουν οι πολίτες τα συμπεράσματά τους.

Μετά το θόρυβο που έκαναν διάφορα blogs, ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση όπου διευκρινίζει ότι η επιχορήγηση αυτή που έλαβε αφορά έργο της διετία 2004-2006, για δημιουργία διαδικτυακής πύλης ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, πάνω σε εμπορική πλατφόρμα λογισμικού που παρέδωσε η εταιρεία SINGULAR LOGIC και όχι σε πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού. Επίσης διευκρινίζει ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου αποφάσισε τη μετάβαση σε άλλη τεχνολογία (άρα πετάξαμε το 1 εκ. ευρώ που ξόδεψε η προηγούμενη διοίκηση) και για αυτό έχει αναθέσει το έργο σε θυγατρική εταιρεία του Δήμου.

Παρά το ότι η ανακοίνωση φαίνεται με πρώτη ανάγνωση να απαντά στα σχόλια που ακουστήκαν, διαφεύγει στο Δήμο της Αθήνας ότι είναι ΝΠΔΔ και η ευθύνη είναι διαχρονική και όχι προσωπική. Ακόμη και αν το συγκεκριμένο portal ήταν άλλης διοίκησης, απολογείται η σημερινή, λόγω συνέχειας (αν και πολύ αμφιβάλλω ότι έχουν τέτοιες ευαισθησίες οι δημοτικοί άρχοντες της Αθήνας - διαχρονικά). Ακόμη και αν το συγκεκριμένο portal δεν έγινε με ανοικτό λογισμικό, περιμένουμε τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού και των παραδοτέων, για να δούμε επιτέλους γιατί ξοδέψανε τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα χρήματά μας. Σημειώνουμε ότι και τα χρήματα της ΕΕ, δικά μας είναι, διότι πληρώνουμε κιόλας, δεν εισπράττουμε μόνο…

Αν ξαναδιαβάσουμε την ανακοίνωση του Δήμου της Αθήνας δημιουργούνται όμως περισσότερες απορίες. Έστω ότι ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων έπρεπε να γίνει ένα portal Δήμου. Γιατί η σύμβαση υπογράφηκε στις 5 Αυγούστου 2004 με διάρκεια μέχρι το 2006; Έστω ότι η ανάπτυξη δεν έγινε σε πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού. Δεν θα μπορούσε να γίνει; Δε θα μπορούσε το κόστος να είναι υποπολλαπλάσιο; Αυτά αφορούν όντως την προηγούμενη διοίκηση (η οποία – Ντόρα Μπακογιάννη – αν θέλει μπορεί να απαντήσει), αλλά εδώ εγκαλείται ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο ως Νομικά Πρόσωπα και όχι η ηγεσία του Δήμου ως φυσικό πρόσωπο. Απάντηση θα πάρουμε; Έγινε έλεγχος των παραδοτέων; Ποια ήταν αυτά; Ποιες ήταν οι άλλες προσφορές του διαγωνισμού; Η ΚτΠ (Κοινωνία της Πληροφορίας) έχει ελέγξει το έργο; Η ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης) έχει ελέγξει την ΚτΠ; Το ΥΠΟΙΚ-ΥΠΕΘΟ ελέγχει τη νομιμότητα των διαγωνισμών που επιχορηγεί; Η τωρινή ηγεσία του Δήμου θεωρεί το κόστος που εκείνη αποφάσισε (2 φορές εντός 2007, από 45.000 ευρώ) για την ανανέωση του portal λογικό; Πόσες αναθέσεις τέτοιου είδους σκοπεύει να κάνει φέτος και τα επόμενα χρόνια; Αν η Δημοτική Επιχείρηση που ανέλαβε το έργο της συντήρησης το δίνει σε υπεργολάβους – εταιρείες (όπως ανακοινώνει η εταιρεία ΕΝΤΕΛΕΙΑ), γιατί ο Δήμος δεν κάνει κανονικά διαγωνισμό και το δίνει απ’ ευθείας στη θυγατρική του ΔΑΕΜ; Αν το έργο της νέας Διοίκησης παραδόθηκε την 5η Νοεμβρίου 2007 από τον υπεργολάβο στη ΔΑΕΜ και από εκεί στο Δήμο, πώς αποφάσισε τόσο γρήγορα (28 Νοεμβρίου) το Δημοτικό Συμβούλιο την ανανέωση της ανάθεσης έργου στη ΔΑΕΜ; Ποια διαδικασία αξιολόγησης ακολουθήθηκε; Για πόσα θέματα μπορεί ο Δήμος Αθηναίων να μας αποδείξει ότι αποφασίζει μέσα σε 23 ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλλον μας μπερδέψατε κύριοι…

Είναι παράλογο για εργασίες που μπορούν να γίνουν με ελάχιστο κόστος, το Δημόσιο και οι ΟΤΑ να ξοδεύουν πακτωλό χρημάτων που δεν τους ανήκει. Αν ανατρέξουμε στη σχετική λίστα του ΕΠ Κοινωνία της Πληροφορίας θα δούμε δεκάδες δήμους της χώρας να έχουν επιχορηγηθεί με ποσά από 250.000 ευρώ ως 1 εκατομμύριο. Επειδή το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 75% και από Εθνικούς Πόρους κατά 25%, αναμένω την παρέμβαση των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων μετά την καταγγελία. Αναμένω ιδιαίτερα την παρέμβαση του κρατιστή – ελέω τροπολογίας ΟΤΕ – Υπουργού κ. Αλογοσκούφη, ως επιβλέποντα το ΕΠ Κοινωνία της Πληροφορίας.

Σχετικά με αυτό το θέμα, όλοι μας νομίζω γνωρίζουμε τη συνήθεια των εκλεγμένων αρχόντων της χώρας, που έχουν καλομάθει σε αδιαφανείς συνθήκες διαγωνισμών προμηθειών, να αλλάζουν τις ιστοσελίδες των φορέων που αναλαμβάνουν αμέσως μόλις οριστούν ή εκλεγούν σε αυτή τη θέση. Πάνω σε αυτό, η Φιλελεύθερη Συμμαχία έχει προτείνει ένα πλέγμα μέτρων που θα αποτρέπει τέτοια φαινόμενα: τη συνολική μετάβαση σε πλατφόρμες ανοικτού λογισμικού, την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου ανάθεσης των έργων πληροφορικής, τη Δημιουργία Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου σε κάθε Υπουργείο, τη δημιουργία Κεντρικής Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων και την επέκταση των ελέγχων του Ελεγκτικού Συνεδρίου πέραν της νομιμότητας-κανονικότητας των δαπανών. Νομίζω ότι οι λύσεις υπάρχουν. Τα κόμματα εξουσίας αναλαμβάνουν το κόστος να μην εφαρμόζουν προτάσεις διαφάνειας, λογοδοσίας, ελέγχου και αποτελεσματικότητας, προκειμένου να εξυπηρετούν τα παρασιτικά συμφέροντα που τα στηρίζουν.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα δημοσιεύθηκε στη στήλη ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΩΔΙΕΣ (η μόνη που ασχολείται εβδομαδιαία με θέματα του Δήμου Αθηναίων αποκλειστικά) στην εφημερίδα το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής στις 13/1/2008. Η ίδια εφημερίδα είχε βγάλει 3 διαφορετικά ρεπορτάζ το 2004 για το κόστος και τις διαδικασίες του portal

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήμος Αθηναίων συμπλήρωσε προηγούμενη ανακοίνωσή του με το ακόλουθο κείμενο. Ακούω ότι συζητήθηκε το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο και τσακωνόντουσαν για κανά 2ωρο…

Θεωρώ ότι αφού οι φίλοι bloggers που ασχολήθηκαν με το θέμα την περίοδο 4-10 Ιανουαρίου «έκοψαν ταχύτητα» μετά την πρώτη απάντηση, η συνέχεια του θέματος «πιστώνεται» σε όσους εξακολουθούμε να γράφουμε για αυτό.

Το συμπληρωματικό κείμενο της ανακοίνωσης: http://www.cityofathens.gr/enimerosi-anakoinosi-gia-portal-toy-dimoy-athinaion-0

Όσον αφορά τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη δαπάνη δημιουργίας της διαδικτυακής πύλης, θα ήταν χρήσιμο να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες παρατηρήσεις:

Το portal σχεδιάστηκε κατά τρόπο τέτοιο ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μιας πόλης που φιλοξένησε ένα επικοινωνιακά κορυφαίο γεγονός όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Με το ποσό αυτό καλύφθηκαν τα παρακάτω:

* Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός portal ικανού να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πόλης των Αθηνών και μάλιστα κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων.
* Η φιλοξενία του portal σε μηχανήματα του αναδόχου για περισσότερο από 2,5 χρόνια τόσο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου τέθηκαν πολύ υψηλές προδιαγραφές επισκεψιμότητας, όσο και στη συνέχεια με επίσης υψηλές προδιαγραφές (όχι όμως επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων).
* Τεχνική υποστήριξη του portal και ανάπτυξή του με νέες εφαρμογές και συνεχή ανανέωση του περιεχομένου για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα δυόμισι χρόνια.

Όσον αφορά στη διαδικασία κατακύρωσης του έργου:

* Διενεργήθηκε διεθνής διαγωνισμός. Του διαγωνισμού προηγήθηκε πολύμηνη διαβούλευση στην οποία κάθε ενδιαφερόμενος είχε δικαίωμα να καταθέσει για την προκήρυξη, τον προϋπολογισμό κλπ ενδεχόμενες ενστάσεις. Δεν τέθηκε από κανέναν και σε κανένα χρονικό σημείο της διαβούλευσης θέμα ύψους προϋπολογισμού.
* Το διαγωνισμό επόπτευσε διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία και ομόφωνα κατέληξε σε όλες τις αποφάσεις.
* Ο διαγωνισμός κατέληξε τελικά στην αποδοχή της προσφοράς εκείνης η οποία ήταν όχι μόνο αυτή που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία, αλλά και εκείνη με τη χαμηλότερη τιμή.
* Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι μεγαλύτερες ελληνικές και διεθνείς εταιρείες του κλάδου (έξι) και μάλιστα με τη μορφή κοινοπραξιών.
* Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έγινε δεκτό χωρίς καμιά ένσταση ή προσφυγή.
* Η υλοποίηση του έργου έλαβε χώρα κανονικά, πάντοτε υπό την επίβλεψη διαπαραταξιακής επιτροπής.
* Η διαδικασία στο σύνολό της εγκρίθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία ανέλαβε άλλωστε και τη χρηματοδότηση του έργου.