2007-09-27

η Νέα Ζηλανδία χρησιμοποιεί wiki για νομοσχέδιο

Το BBC αναφέρει ότι η διαβούλευση για την αναθεώρηση ενός νόμου για την αστυνόμευση θα γίνει και με την χρήση ενός wiki. Το τελικό κείμενο που θα προκύψει θα δοθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το 2008, που θα το λάβει υπόψιν της στην σύνταξη του νέου νόμου.

Αντιγράφω από το παραπάνω άρθρο αυτό που είναι κατά την γνώμη μου η ουσία παρόμοιων προσπαθειών:

"Launching a wiki version of a statute is a novel move, but one we hope will yield a range of views from people interested in having a direct say on the shape of a new Policing Act," Supt McCardle said.

Μ' αρέσει -πολύ.

πηγή: cosmix.org

2007-09-26

Συνεδρίαση στην κοινοβουλευτική ομάδα ΠΑΣΟΚ

Τα πριν τα έγραψα εδώ. Για τα μετά, γράφει ο Πάνος.

ΓΑΠ: "δεν έβαλα το μαχαίρι βαθιά"

Από την σημερινή ομιλία του Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ:

Δώσαμε μια μεγάλη μάχη. Δεν κατορθώσαμε να την κερδίσουμε. Στη μάχη αυτή, όλοι μας έχουμε συμμετοχή, ρόλο και ευθύνες. Και πρώτος απ' όλους εγώ.

Πρώτος απ' όλους εγώ, διότι δεν έβαλα το μαχαίρι βαθιά. Γιατί η ανανέωση δεν προχώρησε, όπως έπρεπε, όσο και όπου χρειαζόταν. Θεωρήσαμε, και εγώ πρωτίστως, ότι μια ανασύνταξη και ενωτική πορεία θα ήταν αρκετή, για να πείσει για το νέο ΠΑΣΟΚ.

Αποδέχτηκα, πολλές φορές, να στρογγυλοποιούμε τις θέσεις μας ή να προσφεύγουμε σε μέσους όρους. Να αγνοήσω δημόσιες διαφοροποιήσεις. Διαφοροποιήσεις, που υπονόμευαν την εικόνα της ενότητας του Κινήματός μας.

Ποτέ δεν εξετάσαμε ουσιαστικά τα κοινωνικά και πολιτικά αίτια, που μας οδήγησαν να αποξενωθούμε από τον κόσμο, που μας στήριζε διαχρονικά. Διότι, μετά την ήττα του 2004, διάλεξα να μην συγκρουστούμε μετωπικά με πρακτικές, αντιλήψεις και πρόσωπα, που εκπροσωπούσαν αρνητικές πλευρές της πολιτικής μας.

Με ένα ΠΑΣΟΚ, που είχε αφομοιωθεί από τον κυβερνητισμό και είχε ταυτιστεί με τον κρατισμό. Με ένα ΠΑΣΟΚ, που είχε απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές μας αρχές, από τον κοινωνικό κορμό, που είχε εξαρχής ταχθεί να εκφράσει.

Επειδή θέλησα να προχωρήσουμε σε βελούδινες αλλαγές, που θα συνιστούσαν μια θετική υπέρβαση, χωρίς αναταράξεις. Θέλησα να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις αναζήτησης των ελάχιστων κοινών παρονομαστών, μεταξύ όλων των συντρόφων και συναδέλφων, που είχαν συνεισφέρει ουσιαστικά στην ιστορία και το κυβερνητικό έργο του ΠΑΣΟΚ.

Έκανα, όμως, λάθος. Γιατί, από τους ελάχιστους κοινούς παρονομαστές, δεν εξάγονται μείζονες πολιτικές δυναμικές.


Τα παραπάνω με εκφράζουν απόλυτα. Τα bold δικά μου.

Το πλήρες κείμενο εδώ.

άλλο χαρτιά υγείας και άλλο πολιτική

Γενικά θεωρώ τις δημοσκοπήσεις καταπληκτικό εργαλείο. Έχοντας περάσει και αρκετά χρόνια στην διαφήμιση, είμαι από αυτούς που λένε ότι πρέπει να μετράς. Να μετράς τα πάντα. Να μετράς πόσοι είδαν την διαφήμισή σου, σε ποιούς άρεσε. Να ρωτήσεις τους καταναλωτές αν μεταξύ δύο ίδιων χαρτιών υγείας θα αγόραζαν αυτό που είναι σε ροζουλί ή γαλαζουλί περιτύλιγμα -α, οι γυνάικες προτιμούν το ροζ, άνδρες το γαλάζιο, αλλά επειδή κυρίως στο supermarket πηγαίνουν οι γυναίκες, να το κάνουμε ροζ.

Δυστυχώς, υπάρχει μία αντίληψη που έχει επικρατήσει σε μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου (που βρίσκεται κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα). Η αντίληψη ότι ο μόνος στόχος είναι η κατάκτηση της εξουσίας και το μέσο για αυτό είναι να εκφράσουν "αυτό που πιστεύει ο κόσμος". Βασίζονται στις δημοσκοπήσεις για να δούν τί λέει η πλειοψηφία και ανάλογα να μιλήσουν ή να πράξουν.

Εγώ δεν θέλω πολιτικούς που να εκφράζουν τον μέσο όρο. Θέλω πολιτικούς που να έχουν θέσεις και να τις υπερασπίζονται. Να πιστεύουν σε μία θέση και να προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι έχουν δίκιο.

Η Δημοκρατία - ο Τόνυ Μπέν στο Sicko του Michael Moore

2007-09-25

Παπανδρέου vs Βενιζέλος (διαβούλευση)

Συνεχίζω το "συγκριτικό" μέσα από το δικό μου, δικτυακό πρίσμα. Νομίζω ότι ο τρόπος που ο καθένας του επέλεξε για να διεξάγει τον διάλογο πάνω στις θέσεις του [1], δείχνει μία διαφορετική αντίληψη που έχουν για την διαβούλευση.

Έχω αναφερθεί πολλές φορές [2] σε αυτό το blog στο http://dialogos.pasok.gr/ ένα site που ήταν από τις πρωτοβουλίες που στήριξε 100% ο Παπανδρέου. Στο site αυτό υπήρχε το προσχέδιο του Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και μπορούσε όποιος ήθελε να σχολιάζει ελεύθερα και να βλέπει τίς θέσεις και τα σχόλια των άλλων.

Αντίθετα, ο Βενιζέλος προτίμησε ένα "κλειστό" μοντέλο στο οποίο μόνο όσοι διέθεταν username και password [3] μπορούσαν να δουν τις θέσεις -δεν ξέρω αν υπήρχε η δυνατότητα σχολιασμού, κάποιος που είχε πρόσβαση τους προηγούμενους μήνες θα μπορούσε να μας πληροφορήσει ίσως. (Τις τελευταίες μέρες, το evenizelosdialogues.gr είναι πλέον διαθέσιμο χωρίς password).

Αλλά, πέρα από αυτό, νομίζω ότι οι δύο προσεγγίσεις δείχνουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την διαβούλευση: από την μία ένα ανοικτό μοντέλο στο οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει και από την άλλη ένα κλειστό στο οποίο κάποιος εγκρίνει τους συμμετέχοντες.

--
[1] Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι μου "χτυπάει" πολύ άσχημα το ότι ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δημιουργούσε τις δικές του θέσεις όταν το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να συνθέσει το Πρόγραμμα και ότι αν και ο Βενιζέλος είχε έντονη δραστηριότητα στο blog του, ποτέ δεν έκανε ούτε μία αναφορά στο dialogos.pasok.gr (παρά τα σχόλια των επισκεπτών του).
[2] π.χ. εδώ και εδώ
[3] η σελίδα όπως έχει αρχειοθετηθεί από το archive.org στις 29/3/2007.

2007-09-24

ΣΚΑΙ YouTube + εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ


Ο ΣΚΑΙ δείχνει να συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε με τα προεκλογικά youtube debates. Διαβάζω στην σελίδα του στο YouTube:
Θέλουμε τα δικά σας video - σχόλια για το εκλογικό αποτέλεσμα και την διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Ανεβάστε τα στο www.youtube.com/skaidebate και θα προβάλλονται στα δελτία ειδήσεων.


Με δεδομένο ότι τα ερωτήματα που έθεσαν οι χρήστες προεκλογικά ήταν πολύ πιο ουσιαστικά και δύσκολα από αυτά που έθεταν οι δημοσιογράφοι, περιμένω με ενδιαφέρον να δω πώς θα ανταποκριθούν οι χρήστες του Internet σε αυτή την νέα πρόσκληση και να ακούσω τα σχόλια.

Παπανδρέου vs Βενιζέλος (Outlook 2003)

Προσπαθώντας να αφήσω στην άκρη τον πόλεμο εντυπώσεων και να μπούμε στην ουσία ξεκινάω να συγκρίνω τις θέσεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς Παπανδρέου και Βενιζέλος.

Ξεκινάω από την "υπόθεση Outlook 2003".

Στις 25 Οκτώβρη 2003 άνοιξε η εικαστική έκθεση Outlook. Στις 10 Δεκέμβρη, μετά από παρέμβαση του Γ.Καρατζαφέρη, ο τότε Υπ. Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε την απομάκρυνση του έργου του Βέλγου καλλιτέχνη Thierry de Cordier με τίτλο "Asperges Me" («Πότισέ με») και την τοποθέτησή του σε ειδικό χώρο. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε η πλήρης απόσυρση του έργου, καθώς αυτό χαρακτηρίστηκε ως υβριστικό και προσβλητικό. [1]

Τότε ο Παπανδρέου, αν και ήταν και αυτός υπουργός (Εξωτερικών) στην κυβέρνηση, είχε κατακρίνει δημόσια την απομάκρυνση του έργου. [2]

Θεωρώ ότι το περιστατικό δείχνει τις διαφορετικές αντιλήψεις που έχουν οι δύο για θέματα ελευθερίας λόγου και τέχνης [3] με τον Βενιζέλο να έχει μία πιο συντηρητική προσέγγιση.

--
[1] το Istros Forum έχει περισσότερες λεπτομέρειες.
[2] η μόνη on-line πηγή που βρήκα να το αναφέρει είναι αυτή η σελίδα της Ελευθεροτυπίας.
[3] Απαγορεύεται η λογοκρισία; του Γιώργου Σαρηγιαννίδη.

Να σοβαρευτούμε;

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου, "Λάσπη στη Wikipedia: Η μάχη των ονομάτων!" [1]

Όχι γιατί έσπευσε να διορθώσει το λάθος -τί πιο φυσιολογικό από το να θέλει να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Ούτε ότι δείχνει να μην καταλαβαίνει πώς δουλεύει η Wikipedia και πόσο συχνά διορθώνονται άρθρα -ένας άνθρωπος που κατά κάποιο τρόπο εκπροσωπεί το ακαδημαϊκό κατεστημένο στην χώρα μας, δύσκολα συμφιλιώνεται με μία πηγή, όπως η Wikipedia, που δεν βασίζεται στην "αυθεντία", αλλά στην συλλογική γνώση και της οποίας η δύναμη δεν είναι το αλάθητο, αλλά η ταχύτητα με την οποία διορθώνονται τα λάθη.

Αλλά για τον τρόπο που αντέδρασε.

Καταρχήν δείχνει να θεωρεί ότι η (ΨΕΥΔΗΣ) φήμη πώς κάποτε το επίθετό του ήταν "Τούρκογλου" είναι "προσπάθεια να τον σπιλώσουν". Ω, τί ντροπή! Ω, τί λάσπη! Μήπως θα έπρεπε εγώ να αλλάξω το δικό μου που παραπέμπει για κάποιους στον Ομέρ Βρυώνη;

Δεύτερον, ποιός φυσιολογικός άνθρωπος, πόσο μάλλον ένας επίδοξος "ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης", θα έκανε τόσο μεγάλο θέμα μία τόσο ασήμαντη φήμη αντί να βγάλει απλά μία ανακοίνωση που να λέει ότι "η φήμη που κυκλοφορεί και μάλιστα κάποιοι φρόντισαν να περιλάβουν στην Wikipedia, δεν ευσταθεί";

Για εμένα είναι προφανές γιατί τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει πολλές διορθώσεις στο λήμμα που αναφέρεται στο όνομα του κ. Βενιζέλου: είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Και δεν με ξενίζουν οι αλλεπάλληλες αλλαγές που έχουν σκοπό να οξύνουν ή να αμβλύνουν τις αναφορές στο διαβόητο θέμα απόσυρσης ενός έργου από την έκθεση Outlook, το 2003 -φαίνεται ότι η Wikipedia, όπως έχει συμβεί πολλές φορές και στο εξωτερικό, είναι ένας ακόμη χώρος στον οποίο διαδραματίζεται το συγκεκριμένο πολιτικό παιχνίδι.

Αλλά... "γκεμπελική μέθοδος";;; Αν αρχίσουμε να δεχόμαστε την ύπαρξη "οργανωμένων σχεδίων" χωρίς να χρειάζεται να τα αποδείξουμε, τότε κάποιοι θα πουν ότι δεν ήταν τυχαίο πώς μετά από μήνες που κανείς δεν ασχολούνταν με το συγκεκριμένο λήμμα, ξαφνικά, στις 14/9/2007 γίνεται ριζική διόρθωση και προστίθεται το πλήρες βιογραφικό του κ. Βενιζέλου[2].

Να σοβαρευτούμε;

UPDATE, 26/9/2007: επειδή βαρέθηκα να συζητάω για ένα θέμα που ακριβώς έλεγα ότι μου είναι αδιάφορο και θεωρώ ασόβαρο, έκλεισα τα comments σε αυτό το άρθρο.
--
[1] να μην πώ για τα δήθεν σοβαρά μέσα που διέθεσαν σήμερα πολλαπλάσιο χρόνο στο θέμα αυτό από τις δηλώσεις Νίμιτς για το άλλο, προφανώς λιγότερο σημαντικό, "θέμα ονομασίας", αυτό των Σκοπίων.
[2] αναφέρομαι στο λήμμα στην ελληνική Wikipedia. Το περιεχόμενό του στις 13/9/2007 και στις 14/9/2007

2007-09-19

γιατί βιαστικές διαδικασίες;

Η διαδικασία είναι στην πολιτική πιο σημαντική και από το αποτέλεσμα. Σημασία δεν έχει μόνο να ψηφίσεις -μεγαλύτερη σημασία έχει να ακούσεις, να μιλήσεις, να αποφασίσεις.

Όσο με ενόχλησε η προκήρυξη των πρόσφατων εκλογών σε περίοδο που δεν μπορούσε να γίνει ουσιαστικός πολιτικός διάλογος, άλλο τόσο με ενοχλούν όλοι αυτοί που θέλουν να γίνουν συνοπτικές διαδικασίες για την επανεκλογή ή εκλογή Προέδρου.

Στο κάτω-κάτω, είναι πιο σημαντική η συζήτηση για το τί φταίει και πώς μπορεί να διορθωθεί παρά για το ποιος είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θα μου πεις, ο καθένας με τις προτεραιότητές του -μερικούς το δεύτερο τους απασχολεί περισσότερο από το πρώτο.

γράφτηκαν αλλού

- Γιώργος Α Παπανδρέου VS Ευάγγελος Βενιζέλος

2007-09-18

ο ρόλος του Αρχηγού;

Είναι ο ρόλος του Αρχηγού να εκφράζει τον μέσο όρο ή το μέλλον;

Δεν είναι εύκολη η απάντηση! Η δική μου είναι "εξαρτάται με το αν είμαστε ευχαριστημένοι με το παρόν" -και δεν είμαι καθόλου.

Έχω ακούσει πολλές κριτικές για τον Παπανδρέου, αλλά ποτέ δεν άκουσα ότι είναι ο μέσος όρος. Αντίθετα, πολλοί λένε "καλός είναι, αλλά για μία άλλη πιο προοδευμένη χώρα".

γράφτηκαν αλλού

- Η μαγική εικόνα του ΠΑΣΟΚ και η στάση των πολιτών

- New Deal και ανένδοτος για την γενιά της ανατροπής

το ανοικτό κόμμα

Ακούω διάφορες φωνές που ξαφνικά εμφανίζονται και λένε ότι στην εκλογή προέδρου δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν οι "περιπλανόμενοι φίλοι του ΠΑΣΟΚ". Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα ασύλληπτο άλμα το 2004 ανοίγοντας την διαδικασία και επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να συμμετέχει στην εκλογή προέδρου -έγινε ανοικτό κόμμα.

Σε μία κοινωνία που ζητάει την δυνατότητα να γίνονται πιο εύκολα δημοψηφίσματα, που δείχνει μία τάση προς μικρότερα κόμματα και πολυφωνία, που διεκδικεί μέρος της εξουσίας και το δικαίωμα να έχει λόγο στις επιλογές, κάποιοι προτείνουν την επιστροφή σε πιο κλειστούς μηχανισμούς.

Διακρίνω μία διαμάχη πολιτικών αντιλήψεων που εύχομαι να μην εκφραστεί (έμμεσα ή άμεσα) από κανένα από τους υποψήφιους.

2007-09-17

Το μέλλον του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή το μέλλον της κεντροαριστεράς;

Πολύ καλό άρθρο από τον Clandestino που με βρίσκει 100% σύμφωνο.

χάσαμε!

Χάσαμε. Το 38.12 % είναι πολύ μικρό ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ, ειδικά όταν έχει απέναντί του μία τόσο αποτυχημένη (κατά την γνώμη μου) ΝΔ στην κυβέρνηση. Στεναχωρήθηκα, πίστευα ότι αυτή ήταν μία ευκαιρία να γίνουν μεγάλα πράγματα.

Οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης, στην πλειοψηφία τους, έπεσαν να φάνε τον Παπανδρέου. Τους έδωσαν τροφή και αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Λες και φταίει αυτός που μόνος του σχεδόν έδωσε τον προεκλογικό αγώνα, με ελάχιστα προβεβλημένα στελέχη να στέκονται στο ύψος του. Η δική μου θεωρία είναι ότι οι αρτηριοσκληρωτικοί μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ ήταν το πρόβλημα του ΓΑΠ και όχι το αντίστροφο.

Έχω ξαναπεί, ότι αν ασχολούμαι έστω και ξώφαλτσα με την πολιτική είναι γιατί με εμπνέει ο Παπανδρέου. Ξέρω ότι υπάρχουν κι άλλοι που σκέφτονται έτσι, με κάποιους έχουμε ήδη ανταλλάξει τηλεφωνήματα, SMS, emails. Το σκέφτηκα ξανά και ξανά. Ίσως τελικά αυτή η ήττα να είναι η μεγάλη ευκαιρία να γλυτώσει το ΠΑΣΟΚ από τα πρόσωπα και τους μηχανισμούς που το κρατάνε δέσμιο. Αν δεν τα καταφέρει, εγώ δεν έχω καμία όρεξη να συνεχίσω να ασχολούμαι -γεια σας, είχε ενδιαφέρον που σας γνώρισα, πάω να κάνω κάτι που να μου αρέσει περισσότερο.

Όσοι σκέφτεστε έτσι όπως εγώ, ελάτε να εκφράσουμε αυτό το διαφορετικό και να στηρίξουμε τον Γιώργο. Σκεφτείτε πώς μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε, πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε όλους αυτούς που έχουν τις ίδιες ιδέες και φιλοσοφία με μας αλλά έχουν φροντίσει -ίσως σοφά- να κρατηθούν μακρυά.

Πέφτω για ύπνο τώρα -ξημέρωσε. Τα λέμε αύριο, με πιο καθαρό μυαλό.

2007-09-15

απολαυστικό

Έβλεπα το πρωί ένα ντοκυμαντέρ στο 902 (TV) σχετικά με την ναυτιλία. Καταπληκτικό, πολύ ενδιαφέρον και από μία οπτική γωνία που αν και με βρίσκει αντίθετο, με συναρπάζει με τον ρομαντισμό της. Αυτός ο ρομαντισμός που συναντάει κανείς διαβάζοντας για παράδειγμα "Τα βατόμουρα της Σιβηρίας", την νοσταλγία για ένα παρελθόν σκληρό αλλά αγαπημένο. Ίσως να είναι και κατάλοιπο μίας στρατευμένης τέχνης, επαναλαμβάνω όμως ότι εμένα με γοητεύει αφάνταστα!

Όλα αυτά, μέχρι να ακούσω την τελευταία τόσο-ΚΚΕ-ατάκα που αναφέρονταν στο ότι κάποια στιγμή, όλα τα πλοία έχοντας ξεπεράσει κάποιο όριο ηλικίας πηγαίνουν για καταστροφή:
(υποβλητική, μελοδραματική φωνή) "είναι η ώρα που ο καπιταλιστής της Δύσης στέλνει το καράβι να πεθάνει σε μία κόλαση φωτιάς και θανάτου"

Μου έφτιαξε την μέρα!

Γιατί οι στυγνοί καπιταλιστές δεν έχουν την ίδια γλαφυρότητα; Θα λάτρευα να ακούσω το ίδιο ντοκυμαντέρ (από άλλη οπτική γωνία) να ξεκινάει:
Είναι η στιγμή της Δημιουργίας. Η στιγμή που ο εφοπλιστής θυσιάζει με πόνο ένα μέρος της ύπαρξής του, ένα μέρος του πολύτιμου κεφαλαίου του, για να δώσει Ζωή στο όραμά του. Ένα νέο πλοίο γεννιέται...

2007-09-14

Οι απαντήσεις των κομμάτων (πλήν Ν.Δ.) στην Greenpeace

Η Greenpeace έκανε αυτό που θα έπρεπε να κάνει κάθε οργάνωση ή σύλλογος: ζήτησε από τα κόμματα να απαντήσουν σε 10 ερωτήσεις σχετικά με το περιβάλλον.

Οι απαντήσεις δείχνουν αυτό που είχα πει και παλιότερα, ότι και η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα πολιτικό. Μπορεί όλοι να συμφωνούμε ότι πρέπει να το προστατέψουμε, αλλά το πώς το κάνουμε, ποιοί πληρώνουν το κόστος και ποιοι επωφελούνται είναι θέμα πολιτικό.

Ενδιαφέρον έχει και το ότι σε αντίθεση με ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. δεν απάντησε καν!

2007-09-13

η αστυνομία έχει ξεφύγει τελείως;

Ο άνθρωπος έβγαζε φωτογραφίες σε ένα δημόσιο χώρο, δημόσιους υπαλλήλους να κάνουν την δουλειά τους.

Μόνο που αν αυτοί είναι αστυνομικοί, μπορούν να σε χτυπήσουν και να σε συλλάβουν. Το έχουν χάσει τελείως; Οι πόλεις δεν είναι στρατόπεδα όπου "απαγορεύεται η φωτογράφιση"! Αν συνεχίσουμε έτσι, θα χρειάζεσαι άδεια για να έχεις φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα...

UPDATE, 15/9/2007: ο Αστέρης έχει ένα εκτενές άρθρο για το θέμα με αρκετά σχετικά links.

2007-09-12

rec-on-vidcast -- 06

Εντυπώσεις και σκέψεις από την εκδήλωση των Εθελοντών στην Θεσσαλονίκη.

ανοικτή δικτυακή συνέντευξη Παπανδρέου



Από την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται ερωτήσεις σε ανοικτή διαδικτυακή συνέντευξη που συνδιοργανώνεται από το in.gr, ΤΑ ΝΕΑ και το pathfinder με τη συμμετοχή bloggers και χρηστών του διαδικτύου.

Υποβάλετε τις ερωτήσεις σας στο wikipolitics.gr.

(όσοι γκρινιάζετε ότι "οι πολιτικοί δεν μιλάνε για αυτά που μας ενδιαφέρουν"... ορίστε μία καλή ευκαιρία)

2007-09-09

rec-on-vidcast -- 05



Μερικές σκέψεις και παρατηρήσεις για τις πολιτικές συγκεντρώσεις.

2007-09-08

εμπρός, με τις κάμερες στα χέρια

Αυτές τις μέρες είμαι στον δρόμο (τώρα είμαι στην Λάρισα, το βράδυ Θεσσαλονίκη και συνεχίζουμε). Σε ένα γρήγορο zapping στις ειδήσεις χθές το βράδυ, είδα μίσο από ένα ρεπορτάζ που έλεγε ότι η αστυνομία, οι καταστηματάρχες κ.λ. ετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν πιθανά επεισόδια στην Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες.

Δεν ξέρω αν έχουν πραγματική βάση όλα αυτά ή απλά κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο κλίμα. Και ξέρω ότι αν γίνει κάτι, μετά θα αρχίσει η γνωστή διαμάχη, "ήταν οι κουκουλοφόροι", "ήταν η αστυνομία", "οι κουκουλοφόροι είναι προβοκάτορες" κ.λ. κ.λ.

Να προτείνω την δική μου λύση για την περιφρούρηση της αλήθειας, αλλά ίσως και της τάξης: όσοι θα συμμετέχετε σε διαδηλώσεις, εκδηλώσεις κ.λ., φροντίστε να έχετε μαζί σας την φωτογραφική σας κάμερα ή ακόμη καλύτερα μία βιντεοκάμερα -ή έστω, να έχετε το κινητό σας που μπορεί να πάρει φωτογραφίες ή βίντεο έτοιμο. Έτσι, αν γίνει κάτι θα μάθουμε όλοι (ή έστω έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες) τί πραγματικά έγινε. Η ιδανική εξέλιξη είναι όσοι προκαλούν τα κατακριτέα φαινόμενα που έχουμε δεί στο παρελθόν, γνωρίζοντας ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να αποκαλυφθούν, να μην τολμήσουν κάν.

Φαντάζομαι ότι αυτό που προτείνω, μπορεί να ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη συζήτηση για προσωπικά δεδομένα, ατομικά δικαιώματα κ.λ. Δεν είμαι σίγουρος οτι έχω δίκιο -κάθε αντίλογος είναι ευπρόσδεκτος.

2007-09-06

social media στον προεκλογικό αγώνα

Χθές ένας από τους εθελοντές διαδικτύου του ΠΑΣΟΚ έστειλε ένα mail που έλεγε μεταξύ των άλλων:

Δεν προλαβαίνουμε τα video πλέον! [...] Τόση οργή... τόση αγανάκτηση [...], μόνο με αυτό τον δημιουργικό τρόπο μπορούν να εκφραστούν!


και παραθέτει μία λίστα από τα καλύτερα ελληνικά πολιτικά video που έχει βρεί στο youtube, γύρω στα 100!

Είναι εντυπωσιακό. Ταυτόχρονα το φαινόμενο προσφέρεται για μελέτη. Ενδιαφέρον έχει και η ερμηνεία που δίνουν διάφοροι. Παρακολούθησα τουλάχιστον δύο στελέχη της Ν.Δ. (Χατζηδάκη στην τηλεόραση και Πολύδωρα σε συνέντευξή του στον Ταχυδρόμο) να αναφέρονται ενοχλημένοι στο φαινόμενο, υπονοώντας ότι είναι κάτι ενορχηστρωμένο. Θα ήμουν πολύ περίφανος από επαγγελματική άποψη αν ήταν έτσι, αλλά προφανώς (για όποιον έχει σχέση με τα social media) δεν είναι.

Οι χρήστες του Internet αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την δύναμη που έχουν. Το ότι μπορούν να σχολιάσουν με τον δικό τους τρόπο και να ακουστούν από άλλους. Μερικές φορές υπάρχει και μία ματαιοδοξία, "γιατί το video του άλλου έκανε 10.000 views και το δικό μου 500;". Πράγματα που απλά θα λέγανε στους 5-10 φίλους τους με τους οποίους συζητάνε, έχουν την δυνατότητα να τα συζητήσουν με όλο τον κόσμο. Θέλουν να πουν την γνώμη τους για κάτι σημαντικό (για ό,τι αυτοί θεωρούν σημαντικό, αδιαφορώντας για την ιεράρχηση των κομμάτων ή των ΜΜΕ) και επιτέλους έχουν την δυνατότητα να την πουν δημόσια, όχι μόνο στους γνωστούς και φίλους!

Νομίζω ότι όταν μετά από λίγο καιρό θα κοιτάμε προς τα πίσω, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών, θα συμφωνούμε όλοι ότι το 2007 είναι το έτος που και στην Ελλάδα, χάρη στο internet, πολίτες έξω από τους "μηχανισμούς" (κόμματα, ΜΜΕ κ.λ.) διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στην πολιτική σκηνή. Αυτό και μόνο είναι ένα σημαντικό κέρδος.

2007-09-04

rec-on-vidcast -- 03

το video το ετοίμασα χθές, Δευτέρα, το πρωί, αλλά λίγο το ταξίδι στο Ηράκλειο (Κρήτη) και πίσω, λίγο κάποια τεχνικά προβλήματα με το blogger.com χθες το βράδυ, δεν κατάφερα να το ανεβάσω πιο πρίν...

2007-09-03

re-public left/right

Στο πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα left/right του re-public που έχει στόχο την ουσιαστική προεκλογική συζήτηση σε πολιτικά θέματα, φιλοξενείται το άρθρο μου κοινωνική λογοδοσία για ένα νέο μοντέλο κράτους. Ελπίζω, σε πείσμα όσων προτιμάνε η προεκλογική περίοδος να αναλωθεί σε κραυγές σε τηλεοπτικά παράθυρα, να συμμετέχετε και εσείς είτε με σχόλια ή ακόμη καλύτερα, με άρθρα.

2007-09-01

συνάντηση Martin Schulz και Γιώργου Παπανδρέου

Χθές, ο Γιώργος Παπανδρέου συνάντησε τον Martin Schulz (προέδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και έκαναν κοινές δηλώσεις με θέμα την υποστήριξη και οικονομική στήριξη τόσο για για τους πληγέντες απο τις φωτιές όσο και για τις περιοχές χτυπήθηκαν σκληρά από τις πυρκαγιές.

Εδώ μπορείτε να δείτε το video των δηλώσεων που έκαναν από κοινού.

rec-on-vidcast -- 02

Πώς και γιατί ασχολούμαι με τις εκλογές. Γιατί με θυμώνει ο χρόνος που διάλεξαν να βάλουν τις εκλογές.