2007-12-07

λύσεις μέσα από σύνθεση και διάλογο

Συμφωνώ με τον j95, ο εύκολος εντυπωσιασμός δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις.

Πρέπει να σταματήσει αυτή η δήθεν αριστερή αντίληψη ότι "πάντα ο εργοδότης πίνει το αίμα του εργαζόμενου". Ειδικά στην Ελλάδα που έχουμε τόσες πολλές μικρές επιχειρήσεις των 2-3 ατόμων στις οποίες συχνά ο εργοδότης δεν είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τον εργαζόμενο.

Δεν μπορούμε να ζητούμε καινοτομία και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα να θεωρούμε ανήθικο εξ ορισμού όποιον προσπαθεί να φτιάξει την δική του επιχείρηση. Όπως βέβαια, δεν μπορούμε και να επιβραβεύουμε όσους καταφέρνουν να βγάλουν κέρδη σε βάρος του συνόλου, καταπατώντας εργασιακά δικαιώματα ή απασχολώντας ανασφάλιστους.

Ουσιαστικές λύσεις μπορούν να προκύψουν μόνο μέσα από σύνθεση, συμμετοχή και ρεαλισμό. Προσοχή σε όσους υπονομεύουν τον διάλογο, είτε με την αυταρχικότητά τους ή με την πίστη τους ότι η σύγκρουση είναι αυτοσκοπός.

2 σχόλια:

Matrix είπε...

Καλημέρα.

Έχεις δίκιο, με την υποσημείωση ότι πρέπει να προσέχουμε και το διάλογο, γιατί καμιά φορά (πολύ συχνά) τώρα τελευταία είναι προσχηματικός και γίνεται μόνο για την προβολή από τα δελτία.

Και βέβαια στη στη διαδικασία της σύνθεσης να ακούμε όλους τους εμπλεκόμενους και όχι μόνο επιστήμονες και ειδικούς...

Elli είπε...

Καλησπέρα,

Να γίνεται σύνθεση και διάλογος αλλά έχοντας επιστημονικές μελέτες πρώτιστα και έπειτα τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων που γνωρίζουν τον παλμό της κοινωνίας. Σήμερα δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα από αυτά. Και ο εργοδότης συνεχίζει να πίνει το αίμα του εργάτη όσο μεγάλη ή μικρή κι αν είναι η επιχείρηση. Η κυβέρνηση αυτή δυστυχώς είναι ανίδεη και απρόθυμη για ουσιαστικές τομές και αλλαγές και για στοιχέιώδη διάλογο ή σύνθεση