2007-11-05

Συνέντευξη Παπανδρέου σε blogs

Την προηγούμενη εβδομάδα μία ομάδα από (εταιρόκλητα, θα έλεγα, ως προς τις πολιτικές προσεγγίσεις τους) blogs έστειλαν ένα email στον Παπανδρέου ζητώντας του μία "διαδυκτιακή συνέντευξη". Η συνένετευξη θα είναι "ασύγχρονη" με την έννοια ότι τα blogs θα αναρτήσουν τα video με τις ερωτήσεις τους και ο Παπανδρέου θα απαντήσει με την σειρά του με video που θα δημοσιευθεί στο internet.

Τα blogs είναι:

g700.blogspot.com
krogias.blogspot.com
www.neolaia.gr
www.politikoblog.gr
sandbox.cs.uchicago.edu/blog_el/
sotiris-koukios.blogspot.com
www.ophilos.eu
www.221.gr

Μου ανατέθηκε να στείλω την απάντηση, την οποία και παραθέτω ωστε να έχετε εικόνα για τις λεπτομέρειες. (Απευθύνεται στον Στέφανο Παπανώτα που έστειλε εκ μέρους των υπολοίπων το email για την συνέντευξη)

Αγαπητέ Στέφανε,

Η διαδικτυακή συνέντευξη που προτείνετε είναι μια πρόταση που δείχνει ένα ακόμη τρόπο με τον όποιο οι πολίτες μπορούν αν συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το Internet.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αποδέχεται την πρόσκλησή σας με μεγάλη χαρά και περιμένει με ενδιαφέρον τις ερωτήσεις σας.

Ως προς τα διαδικαστικά:
- Σε παρακαλώ να συγκεντρώσετε τις ερωτήσεις σε μορφή video και να μου στείλεις τα URL τους μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, 8/11. (φαντάζομαι σε κάποια υπηρεσία όπως το YouTube)
- Θα σας ενημερώσω με email για την διεύθυνση στην οποία θα αναρτηθεί το video με τις απαντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου στα ερωτήματά σας, μόλις αυτό ετοιμαστεί. Με βάση το πρόγραμμά του, πιστεύω ότι θα είναι έτοιμο το Σάββατο 10/11, το μεσημέρι.
- Καταλαβαίνω ότι θα υπάρχουν δεκάδες ερωτήματα που εσείς και οι αναγνώστες των blog σας θα θέλατε να θέσετε. Με δεδομένο το ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα των ημερών αυτών, θα σας παρακαλέσω να περιοριστείτε σε 16 συνολικά.

Αν χρειαστείτε κάποια διευκρίνιση ή βοήθεια είμαι στην διάθεσή σας.

Εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου,

Παναγιώτης Βρυώνης.


Θα ήθελα να προσθέσω και μερικές δικές μου σκέψεις:

Είναι προφανές ότι θα μπορούσαν να συμετέχουν πολλά περισσότερα blogs και να γίνουν πολλές περισσότερες ερωτήσεις και είναι εξίσου προφανές ότι δεν θα ήταν εφικτό να απαντηθούν 100δες ερωτήσεις [*] και ούτε θα είχε νόημα να ξανααπαντηθούν τα ίδια πράγματα που έχουν απαντηθεί πολλές φορές τις τελευταίες μέρες (ο Παπανδρέου τις τελευταίες εβδομάδες έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις σε πάρα πολλά μέσα).

Περιμένω να δω αν η διαδικασία αυτή θα "ανοίξει" μέσα από τα ίδια τα blogs ακόμη περισσότερο, π.χ. συγκεντρώνοντας ερωτήσεις από τους αναγνώστες τους για να επιλέξουν αυτές που θα θέσουν. Αν πετύχει κάτι τέτοιο νομίζω ότι θα ήταν ένα ενδιαφέρον format για πολιτικές συνεντεύξεις ή ακόμη και debates στο μέλλον.

UPDATE: θα βάζω εδώ τα σχετικά links από τα blogs που συμμετέχουν, ώστε να διευκολύνω.
- Ρωτήστε τον Γιώργο Παπανδρέου (politikoblog.gr)
- Εσείς τι θα ρωτούσατε τον ΓΑΠ? (www.ophilos.eu)
- Ρωτήστε τον Γιώργο Παπανδρέου… (neolaia.gr)
- Ερωτήματα στον Παπανδρέου, και εκπλήξεις... (221.gr)
- Playlist ερωτημάτων προς τον Γ. Παπανδρέου (krogias.blogspot.com)

--
[*] Την τελευταία φορά που έγινε μία παρόμοια διαδικασία, υπήρχαν πάνω από 1.000 ερωτήσεις που βέβαια ήταν αδύνατο να απαντηθούν όλες, ακόμη και γραπτά, πόσο μάλλον τώρα που οι απαντήσεις θα είναι με video.

8 σχόλια:

philos είπε...

Και εγω κάτι τέτοιο σκέφτομαι να κάνω Παναγιώτη. Έχω ήδη σκεφτεί ένα ερώτημα εγώ, και σκέφτομαι να αναζητήσω από τους αναγνώστες μου να σκεφτούν ένα ερώτημα που θα θέλανε να υποβάλλουν και να ψηφίσουν μεταξύ περισσότέρων του ενός και το οποίο αν οι ίδιοι ντρέπονται ή δεν έχουν τα μέσα να το ανεβάσουν, να αναλάβω ερώ την ερώτηση.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@philos: Ε, ναι, έτσι θα είχε μεγαλύτερο νόημα. Αν απλά αντικαθιστούμε τα γνωστά πανελ που βλέπουμε στην τηλεόραση με ένα άλλο (ΟΚ, ίσως διαφορετικό) η μόνη διαφορά θα είναι αν π.χ. ο philos κάνει καλύτερες ερωτήσεις από τον Χατζηνικολάου.

Αν όμως, σε παρόμοιες διαδικασίες, καταλήξουμε να έχουμε ολόκληρα blogs (με τους αρθρογράφους, τους σχολιαστές και τους αναγνώστες τους), αντί για πρόσωπα, τότε μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικό από πολλές απόψεις.

Και τώρα που το σκέφτομαι, πραγματικά απορώ γιατί δεν κάνουν τό ίδιο και οι δημοσιογράφοι μέσα από τις εφημερίδες τους. Γιατί δεν ρωτάνε τον κόσμο "θα κάνω τότε μία συνέντευξη στον Χ, τί θα θέλατε να τον ρωτήσω;" Φαντάζομαι ότι απλά, κάτι τέτοιο είναι έξω από τον τρόπο που σκέφτονται.

Ανώνυμος είπε...

Τόσο η τηλεόραση όσο και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ κάνουν αυτό ακριβώς που λες.. τώρα που το σκέφτομαι ξανά, μάλλον είναι το μοναδικό [διορθώστε με] μεγάλο κανάλι / σταμθός που δίνει λόγο στους πολίτες?!

disclaimer: δουλεύω στον ΣΚΑΙ 100,3

Κοινότητα Εκάλης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κοινότητα Εκάλης είπε...

Μία ερώτηση στο πρόεδρο.

"Σήμερα χιλιάδες νέοι πτυχιούχοι εργάζονται για 700-900 ευρω και συχνά υπο απράδεκτες εργασιακές συνθήκες. Τι προτεινεται για να μην γίνει η Ελλάδα το sweatshop της Ε.Ε.. Έχουμε τα κότσια να πάμε στην ΑΒΓ πολυεθνική που δουλεύουν οι εργαζόμενοι 9 το πρωι με 9 το βράδυ ή όχι και να κάνει το κράτος τα δέοντα για να προστατέψει τους Ελληνες εργαζόμενους; Ως τώρα κανεις δεν έχει τα κότσια να το κάνει και να τα βάλει με αυτές τις εταιρείες"

Φιλικά

Blogger και μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@POLITICS AND FREE THINKING:

Αγαπητέ φίλε, εγώ δεν συμμετέχω στην συνέντευξη. Θα πρέπει να επισκευθείς κάποιο από τα blogs που αναφέρω παραπάνω και να προτείνεις την ερώτησή σου.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

cheers

Ανώνυμος είπε...

"Την τελευταία φορά που έγινε μία παρόμοια διαδικασία, υπήρχαν πάνω από 1.000 ερωτήσεις που βέβαια ήταν αδύνατο να απαντηθούν όλες"

Και για τους παρατηρητικούς, οι "ανεπιθύμητες" ερωτήσεις, ακόμη και για μείζονα θέματα, είχαν θαφτεί από το πρώτο λεπτό.