2007-11-29

οι επιτροπές δεν φτάνουν

από το 221.gr:
Αν θέλουμε να αλλάξουμε την “ατζέντα” και το “παράδειγμα”, αν θέλουμε πιο ανοικτό κόμμα, μεγαλύτερη συμμετοχή, οι επιτροπές μόνες τους δε φτάνουν. Πέφτουν στο δάσος σα δέντρο και δεν τις ακούει κανείς,εκτός από πέντ’έξι υλοτόμους που τυχαίνει να είναι κοντά.
διαβάστε το υπόλοιπο.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς να μου εξηγήσεις την έννοια "ανοικτό κόμμα" ή να με κατευθύνεις σε κάποιο κείμενο που το κάνει;

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@irda: όπως το έχω εγώ στο μυαλό μου, ένα κόμμα (αλλά και οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός) είναι τόσο πιο ανοικτό όσο λιγότερα εμπόδια σου βάζει στην συμμετοχή στην λειτουργία του.

Για παράδειγμα, ένα κόμμα που επιτρέπει να ψηφίζουν για τον πρόεδρό του, όχι μόνο τα μέλη του, αλλά και άλλοι πολίτες, είναι *πιο* ανοικτό από ένα που δεν δίνει αυτή την δυνατότητα.

Τα εμπόδια (ή ο πήχης, ανάλογα με το πώς το βλέπεις) συχνά δεν είναι μόνο θεσμικά. Πολλές φορές νοοτροπίες ή συγκυρίες (π.χ. συγκεκριμένα πρόσωπα) μπορεί να κάνουν ένα οργανισμό πιο ανοικτό ή πιο κλειστό.

Νομίζω ότι ένα κατανοητό παράδειγμα είναι αυτό που λέμε "ανοικτές" και "κλειστές" (συγκριτικά) κοινωνίες. Υπάρχουν κοινωνίες στις οποίες φέρνουν πολλά εμπόδια σε οποιονδήποτε είναι "ξένος" (όπου ξένος, μπορεί να είσαι λόγο χρώματος, μόρφωσης, προφοράς, καταγωγής, διαφορετικού τρόπου ντυσίματος ή γιατί το επίθετό σου δεν είναι ένα από την περιοχή). Τα εμπόδια αυτά δεν είναι απαραίτητα νομικά. Μπορεί απλά να μην σε κάνει παρέα κανείς ή να μην σου δίνει δουλειά ή ακόμη και όταν σου δίνει να μην σε εμπιστεύεται. Αντίθετα υπάρχουν άλλες κοινωνίες που, ακόμη και με τους ίδιους νόμους, είναι πολύ πιο ανοικτές. Και βέβαια, υπάρχουν άλλες που έχουν φροντίσει να θεσμοθετήσουν την "ανοικτότητά" τους.

Ελπίζω να βοήθησα.

alzap είπε...

Παναγιώτη σου εύχομαι απο την καρδιά μου καλή δουλειά, καλή επιτυχία.

dudivie είπε...

eipa se χασαμ..

Γιώργος Οικονόμου είπε...

Γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι τιμή για την παγκόσμια και ελληνική κοινότητα των bloggers .

Που ένα κόμμα τους δίνει φωνή λόγω με τους εκπροσώπους τους να συμμετέχουν στην κεντρική οργανωτική επιτροπή συνεδρίου για το επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ .

Η bloggers είναι ένα μέρος της κοινωνίας και σαφώς ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό πρέπει να αφουγκράζεται την κοινωνία και να αντιπροσωπεύει της περισσότερες τάσεις και τα ρεύματα.