2007-09-24

Παπανδρέου vs Βενιζέλος (Outlook 2003)

Προσπαθώντας να αφήσω στην άκρη τον πόλεμο εντυπώσεων και να μπούμε στην ουσία ξεκινάω να συγκρίνω τις θέσεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς Παπανδρέου και Βενιζέλος.

Ξεκινάω από την "υπόθεση Outlook 2003".

Στις 25 Οκτώβρη 2003 άνοιξε η εικαστική έκθεση Outlook. Στις 10 Δεκέμβρη, μετά από παρέμβαση του Γ.Καρατζαφέρη, ο τότε Υπ. Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε την απομάκρυνση του έργου του Βέλγου καλλιτέχνη Thierry de Cordier με τίτλο "Asperges Me" («Πότισέ με») και την τοποθέτησή του σε ειδικό χώρο. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε η πλήρης απόσυρση του έργου, καθώς αυτό χαρακτηρίστηκε ως υβριστικό και προσβλητικό. [1]

Τότε ο Παπανδρέου, αν και ήταν και αυτός υπουργός (Εξωτερικών) στην κυβέρνηση, είχε κατακρίνει δημόσια την απομάκρυνση του έργου. [2]

Θεωρώ ότι το περιστατικό δείχνει τις διαφορετικές αντιλήψεις που έχουν οι δύο για θέματα ελευθερίας λόγου και τέχνης [3] με τον Βενιζέλο να έχει μία πιο συντηρητική προσέγγιση.

--
[1] το Istros Forum έχει περισσότερες λεπτομέρειες.
[2] η μόνη on-line πηγή που βρήκα να το αναφέρει είναι αυτή η σελίδα της Ελευθεροτυπίας.
[3] Απαγορεύεται η λογοκρισία; του Γιώργου Σαρηγιαννίδη.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το περιστατικό που περιγράφεις είναι νομίζω αρκετά ενδεικτικό πολιτικής σκέψης και ήθους. Γιατί όμως να μην τα βλέπουμε όλα και μια και όπως καταλαβαίνω είσαι υπέρ του ΓΑΠ, σχολιασέ μου σε παρακαλω:

1) Την προεκλογική ρητορική τύπου: "ο λαός δε ξεχνά τί σημαίνει Δεξιά"
2) Τίς στριγγλιές για "δικαστικό πραξικόπημα"
3) την παντελή ανυπαρξία επι 3.5 χρόνια κάποιας ρηξικέλευθης ιδέας

Σε ρωτάω γιατί ίσως ξέρεις πράγματα για το ΓΑΠ που επιμελώς έχει φροντίσει να κρύψει από όλους μας. Αν μου επιτρέπεις τη γνώμη μου, ο Παπανδρέου (ίσως και ο Βενιζέλος) αντιπροσωπεύουν ότι χειρότερο και παλαιοπολιτικότερο έχει να επιδείξει η ελληνική πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Μία ξαναζεσταμένη σούπα λαικισμού και Μαυρογιαλουρισμού τύπου Ανδρέα Π., μόνο που σήμερα δεν είμαστε στο '81 και η κοινωνία έχει προχωρήσει ανεπιστρεπτί. Είμαι σίγουρος ότι το 99% της γενιάς του blogging και του youtube, όταν ακούει το Λαλιώτη ή τα μετεμφυλιακά συνθήματα περι δεξιάς, αισθάνεται στομαχικές διαταραχές. Εσένα ποιά είναι η γνώμη σου?

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

1) Διαφωνώ με την αξία αυτής της συνθηματολογίας (αν και η Ν.Δ. φρόντισε να δείξει αυτό το "δεξιό" πρόσωπο που θεωρούσα ότι ανήκε στο παρελθόν).
2) Κατά την γνώμη μου μεγάλο λάθος οι στριγγλιές.
3) Εδώ έχω διαφορετική άποψη:
Θεωρώ "ρηξικέλευθες ιδέες":
- την εκλογή προέδρου όχι απλά από την οργανωμένη βάση του κόμματος (και αυτό θα ήταν αρκετά πρωτοποριακό) αλλά ουσιαστικά από οποιονδήποτε πολίτη ενδιαφέρεται.
- την ανοικτή διαβούλευση του Προγράμματος
- το ότι πήγαμε στις εκλογές έχοντας ένα λεπτομερές πρόγραμμα (ανεξάρτητα από τις αδυναμίες του).

Θεωρώ ότι αυτά που αναγνωρίζεις ως "παλαιοπολιτικά" στοιχεία στον Παπανδρέου είναι ακριβώς τα στοιχεία στα οποία έκανε υποχωρήσεις. Είμαι με το μέρος του γιατί περιμένω ότι αν εκλεγεί και πάλι πρόεδρος, θα φροντίσει να μην κάνει παρόμοιες υποχωρήσεις.

Αυτά βέβαια είναι οι δικές μου απόψεις -δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του ίδιου!

Ανώνυμος είπε...

Θες να πεις δηλαδή οτι ο ΓΑΠ εχει καταλάβει πως όταν ο λαός του φώναζε "άλλαξε τα όλα" το εννοούσε. Να το δεχτώ. Όπως δέχομαι ότι σαν πολιτικός, πριν το 2004 είχε δείξει κάποια ποιότητα και είχε πεί κάποια σημαντικά πράγματα (για ελληνικά δεδομένα, δηλ. 10 χρόνια πίσω από το υπόλοιπο σύμπαν). Τί σε κάνει όμως να πιστεύεις ότι δε θα καταφέρουν να τον καπελώσουν ΚΑΙ τη δεύτερη φορά? Δηλαδή ότι θα μπορεί να αντισταθεί στο βαθύ κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ (μαζί με τα ΜΜΕ) που θα ζητάει άγριο λαικισμό και αντιπολίτευση πεζοδρομίου?

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@γιώργος:

καταρχήν γιατί αυτή την φορά θα υπάρξει σύγκρουση θέσεων και προσώπων. Δυστυχώς, το 2004, όλοι λέγαν "άλλαξέ τα όλα" και εννοούσαν "όλα εκτός από μένα".

δεύτερον γιατί είμαι αισιόδοξος.

Για εμένα το ερώτημα δεν είναι ποιος θα καταφέρει να το κάνει (αυτό θα κριθεί στο τέλος), αλλά ποιος θα προσπαθήσει.

Θέμης Λαζαρίδης είπε...

Σωστά. Δεν θυμάμαι ΠΟΤΕ τον Βενιζέλο να πήγε κόντρα στο ρεύμα. ΠΑΝΤΑ προς τα κει που φυσάει ο άνεμος της κοινής γνώμης. Ακριβώς το ΑΝΤΙΘΕΤΟ από αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα (26/11) στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Παπανδρέου έδειξε άγριες διαθέσεις. Είπε οτι πρέπει να πάψουν τα "στρογγυλέματα" για να μη γίνει το ΠΑΣΟΚ χωρος υποκρισίας. Ζήτησε επίσης κανονική μυστική ψηφοφορία για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Πρίν όμως τελειώσει η συνεδρίαση, το παλιοΠΑΣΟΚ φρόντισε να στρογγυλέψει τη θέση αυτή σε μία σουπα "δια βοής" επαναβεβαίωση. Ο αγώνας θα είναι πολύ δύσκολος αλλά βλέπω στο ΓΑΠ διάθεση για ολοκαύτωμα. Ελπιδοφόρο.

Ανώνυμος είπε...

Αλλάζουν τα δεδομένα στο κομματικό παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ. Μετά την αποτυχία εφαρμογής του σχεδίου κατάληψης «με ρεσάλτο» του Κινήματος, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καψής, από τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος είχε ετοιμαστεί από καιρό για να είναι ο επόμενος αρχηγός του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, οι εγκέφαλοι του παρασκηνίου το ξανασκέφτονται.
Ο στόχος παραμένει ίδιος: Η ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου και η αντικατάστασή του με κάποιον δικό τους άνθρωπο. Γι αυτό και ο Γιώργος υπονομεύθηκε σχεδόν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Και είναι χαρακτηριστικό πως έκανε τρία χρόνια στην ηγεσία του Κινήματος για να δει ένα πρωτοσέλιδο υπέρ του στις θεωρούμενες φιλικές προς αυτόν εφημερίδες.
Την ίδια στάση ή μάλλον χειρότερη κράτησαν και τα «φιλικά» κανάλια, τα οποία μεγέθυναν οτιδήποτε δεν πήγαινε καλά στο ΠΑΣΟΚ, είτε αυτό ήταν σημαντικό είτε ασήμαντο, ενώ την ίδια στιγμή κατάπιναν "την κάμηλο" της κυβερνητικής ανικανότητας και της επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα.
Το σκηνικό της υπονόμευσης συνεχίστηκε μέχρι τις εκλογές, ώστε να είναι σίγουρη η έκβαση της εκλογικής διαδικασίας και να μπορέσουν, στη συνέχεια, να οδηγήσουν τα πράγματα εκεί που ήθελαν.
Πρώτη τους επιλογή, για διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος, πρωταγωνιστής της εσωστρέφειας με τη βοήθεια και του Γιάννη Πρετεντέρη. Ο οποίος έθετε κάθε φορά, από «Το ΒΗΜΑ» το θέμα γύρω από το οποίο θα κινούνταν η κριτική των βουλευτών κατά της ηγεσίας, καθώς οι βουλευτές έχουν εθιστεί στο να ξεκινούν τη μέρα τους διαβάζοντας την πρωινή εφημερίδα του Λαμπράκη και ειδικότερα τις στήλες «Πανδώρα», «Βηματοδότης» και τη στήλη του Πρετεντέρη.
Από κοντά και το συγκρότημα Μπόμπολα, με το «Έθνος» και το Μέγκα (στο οποίο εκείνος καθορίζει τη γραμμή) και έχει μεγάλα συμφέροντα στα δημόσια έργα και άνθρωπό του στην κυβέρνηση Καραμανλή, από την οποία συνεχίζει να παίρνει όλα τα μεγάλα έργα, τον Γιώργο Σουφλιά. Ο οποίος "τα έχει βρει" και με τον Λαμπράκη.
Λαμπράκης και Μπόμπολας, στα 3,5 χρόνια που ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκαν αρκετές φορές μαζί του.
Τα θέματα που συζητούσε μαζί τους αφορούσαν… τις ασθένειες στον τρίτο κόσμο, το AIDS, την καρέτα-καρέτα κλπ, κάνοντας έτσι σαφές πως δεν είχε καμία πρόθεση να συζητήσει θέματα διακυβέρνησης και συμφωνιών ανάθεσης έργων ή ρύθμισης των τεράστιων χρεών τους, που θα ισοδυναμούσε με χάρισμα.
Για όλα αυτά τα θέματα, οι «εκδότες του δημοκρατικού χώρου», είχαν πολύ καλύτερη συνεργασία με τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο "τα βρήκαν" και αναβαθμίστηκαν από «νταβατζήδες» σε έντιμους επιχειρηματίες. Ο Καραμανλής δεν είχε πρόβλημα "να τα βρει μαζί τους", κατά τη λογική «η δουλειά να γίνεται κι εγώ να είμαι στην εξουσία».
Οι δύο εκδότες ασκούν μεγάλη επιρροή σε αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τον Χρ. Λαμπράκη να επηρεάζει περισσότερους βουλευτές απ΄ ότι ο Γ, Μπόμπολας. Η επιρροή του πρώτου ασκείται σε βουλευτές που έχουν στηρίξει και τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ ο δεύτερος έχει προτιμήσει το «εκσυγχρονιστικό» στρατόπεδο.
Το σχέδιο αφορούσε στη γρήγορη κατάληψη του ΠΑΣΟΚ, μέσω, πάντα, δημοκρατικών διαδικασιών , τις οποίες θα κατεύθυναν τα στελέχη που εκείνοι επηρεάζουν. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Βενιζέλος και οι δικοί του εκθείασαν την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου.
Ο Γιώργος κατάλαβε γρήγορα(μετά την...σφαλιάρα) "που πηγαίνει το πράγμα" και άλλαξε έγκαιρα στάση, παραπέμποντας σε ευθετότερο χρόνο την όλη υπόθεση.
Από τη στιγμή που η εξ΄ εφόδου κατάληψη του Κινήματος δεν πέτυχε, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, άρχισε να αντιμετωπίζεται ως «καμένος», όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Το σχέδιο, πάντως, της αντικατάστασης του Γιώργου δεν άλλαξε, παρά το ότι ο Σταύρος Ψυχάρης, που θεωρείται ότι κινεί τα νήματα, με το δικό του ιδιόμορφο τρόπο, λέει, πλέον, για τον Βαγγέλη ότι «δεν έχει έρμα».
Η αποδοχή της μετάθεσης των διαδικασιών για την ανάδειξη Προέδρου για το Νοέμβριο, από μέρους του Β. Βενιζέλου, αποτελεί έμμεση αναγνώριση της αποτυχίας του αρχικού σχεδίου. Αυτό που δεν κατάλαβε το πληθωρικό, κατά τα άλλα, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι η μετάθεση δεν λειτουργούσε υπέρ του αλλά εναντίον του.
Γνωρίζοντας την εξέλιξη των πραγμάτων από την προηγούμενη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Χρ. Λαμπράκης, από «Τα ΝΕΑ», ανήγγειλε, την ημέρα της συνεδρίασης, τις διεργασίες για τη δημιουργία «τρίτου πόλου».
Ήταν, ίσως, ο λόγος για τον οποίο ο Β. Βενιζέλος συμφώνησε στη μετάθεση, θεωρώντας, ίσως, ότι θα έχει χρόνο να το ξανασυζητήσει. Ίσως να είναι και ο λόγος για τον οποίο εμφανίσθηκε εκνευρισμένος στη συνεδρίαση του οργάνου, στη διάρκεια της οποίας, όπως αναφέρθηκε, είχε συμπεριφορά τηλεοπτικού δημοσιογράφου, σχολιάζοντας τους πάντες και τον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς να παρουσιάσει ο ίδιος τις θέσεις του.
Την ίδια μέρα εκνευρισμένος εμφανίσθηκε και ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος «βγήκε» σε όλα τα ραδιόφωνα και τα κανάλια, για να υποστηρίξει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζεται από τη δεξιά.
Η ουσία είναι ότι αναζητείται η «τρίτη λύση», η οποία, αν δεν υπάρξει άλλος τρόπος, θα αναδειχτεί μέσα από μια όξυνση της αντιπαράθεσης Παπανδρέου-Βενιζέλου, η οποία θα υποστηριχθεί ότι απειλεί με διάσπαση το ΠΑΣΟΚ, ώστε να εμφανιστεί ως ενωτική και υπεράνω «προσωπικών διαφορών», η λύση που θα έχει ετοιμαστεί στο παρασκήνιο.
Η λύση αυτή περιλαμβάνει, εναλλακτικά, δύο ονόματα. Της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία έχει την υποστήριξη του συγκροτήματος Μπόμπολα και του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος στηρίζεται από το συγκρότημα Λαμπράκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ένας από τους δύο θα είναι ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Όσο ο Γιώργος στέκεται όρθιος και οι επιθέσεις που δέχεται δεν τον ρίχνουν στο «καναβάτσο», οι επιλογές μπορεί να αλλάζουν μέχρι να βρεθεί τρόπος να γονατίσει ή να το πάρουν απόφαση ότι δεν πρόκειται να επιβάλουν τη λύση της αρεσκείας τους.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@afipnisi: μπορείς να μην κάνεις copy-paste (είμαι σίγουρος ότι κάπου αλλού το έχω ξαναδιαβάσει όλο αυτό) σεντόνια στα comments του blog μου; Βάλε ένα link.

Ανώνυμος είπε...

pare plirofories kiapodw

http://www.artlook.gr/

Ταχυδρόμος! είπε...

Η προσπάθεια του Γ.Α. Παπανδρέου για μια ανθρώπινη πολιτική με ουσιατικές αλλαγές και νέο όραμα απλά δεν βόλεψε πολλούς. Ευελπιστούσαν το 2004 ότι θα έβαζαν ένα πρόεδρο μαριονέτα αλλά, όταν συνειδητοποίησαν την ουσιατική πολιτική τοποθέτησή του χωρίς τυμπανοκρουσίες και αφορισμούς, άλλαξαν πορεία. Η ουσιαστική, χαμηλών τόνων αλλά και ανατρεπτική του άποψη δεν βολεύει τα κέντρα τωναποφάσεων.Ο Ε. Βενιζέλος και ως Υπουργός μας απογήτευσε. Καμμία καινοτομία στον πολιτισμό της χώρας.
Από την άλλη, σαφώς και η υποστήριξη στον Γιώργο δεν είναι λευκή επιταγή. Πιστεύουμε ότι τώρα θα γίνουν οι αλλαγές. Στην πράξη όμως θα φανεί αν μας δικαιώσει ή όχι. Πιστεύω και ελπίζω πως ναι.