2007-08-25

μαύρη νύχτα

Είναι 3:10 το βράδυ, πριν από μία ώρα φτάσαμε Θεσσαλονίκη. Είμαι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και βλέπω ειδήσεις... Τί να πώ; ό,τι και να πώ είναι λίγο.

Το πρωί ξεκινήσαμε από την Λάρισα, όπου είχαμε μείνει το προηγούμενο βράδυ, με προορισμό τις Σέρες. Η συγκέντρωση ήταν σύμφωνα με τα λεγόμενα των ντόπιων από τις πιο μεγάλες που έχουν γίνει ποτέ στην πόλη -με ό,τι αξία έχει αυτό για τα επιτελεία των κομμάτων και τον πόλεμο εντυπώσεων.

Ο Παπανδρέου ετοίμαζε τον λόγο του στο ξενοδοχείο Ελπίδα, αλλά οι ειδήσεις άρχισαν να καταφθάνουν για τις διαστάσεις που είχαν πάρει οι φωτιές στην Πελοπόννησο και βέβαια για την ύπαρξη νεκρών. Το προφανές για το λίγο που έχω ζήσει από κοντά τον Παπανδρέου επιβεβαιώθηκε, αφού αποφάσισε να μην γίνει η προγραμματισμένη ομιλία και να κατέβει στον χώρο των πυρκαγιών.



Εγώ δεν πρόλαβα να πάω ούτε στον χώρο της συγκέντρωσης αφού μέχρι να μαζέψουμε είχε ήδη μιλήσει και φύγει για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Εμείς ξεκινήσαμε για Αλεξανδρούπολη αλλά όταν είχαμε φτάσει κοντά στην Καβάλα μας ενημέρωσαν ότι (προφανώς) ούτε η συγκέντρωση την Αλεξανδρούπολης θα γίνει (που ήταν για Σάββατο βράδυ). Κάναμε μία μικρή στάση στην Καβάλα για φαγητό και επιστρέψαμε στην Θεσσαλονίκη. Πετάω αύριο πρωί-πρωί για Αθήνα. Κρίμα που δεν θα μπορέσουμε να βρεθούμε με όλους όσους είχαμε κανομίσει να τα πούμε από κοντά, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό είναι το τελευταίο που έχει σημασία.

Οι ειδήσεις στην τηλεόραση συνεχίζουν και δεν μπορώ εκτός από λύπη να αισθάνομαι και θυμό. Θυμό γιατί ξέρω ότι αν τα ίδια αποτελέσματα (καταστροφή περιουσιών, θανάτους πολιτών, κ.λ.) προκαλούσε κάποια άλλη αιτία θα τα αντιμετωπίζαμε αλλιώς. Θα τα ονομάζαμε "τρομοκρατία" ή "πόλεμο" από την αρχή του καλοκαιριού, ελικόπτερα της αστυνομίας, του στρατού, της αντιτρομοκρατικής ή δεν ξέρω και 'γώ ποιας άλλης υπηρεσίας θα πετούσαν συνεχώς για να αποτρέψουν κάθε πιθανή επίθεση, F16 θα έκαναν περιπολίες, ο στρατός θα φύλαγε τους "πιθανούς στόχους". Όμως για τις πυρκαγιές αποφασίσαμε ότι είναι κάτι λογικό να συμβαίνει, αναμενόμενο, θα περάσει το καλοκαίρι και όλα θα είναι πάλι φυσιολογικά... Εγώ δεν το καταλαβαίνω αυτό.