Ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο έχει αρχίσει να διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες. Ξεκίνησε με μία διαμαρτυρία για την απαξίωση με κύριες αιχμές την βία της αστυνομίας εναντόν φοιτητών και την ταλαιπωρία που υφίσταται όποιος προσπαθεί να εκδόσει διαβατήριο. Στην διαμαρτυρία αυτή, έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα τουλάχιστον 94 blogs. Αυτό από μόνο του είναι εντυπωσιακό για "πολιτική" (όχι κομματική) κίνηση στην ελληνική blog-όσφαιρα.
Μία μέρα μετά, μία ελληνίδα φοιτήτρια στην Γαλλία μεταφράζει άρθρα με τις καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων του Ερυθρού Σταυρού και αυτή των καθηγητών του ΑΠΘ από τα ελληνικά στα γαλλικά. Γράφει μία επιστολή διαμαρτυρίας, ζητάει από τους συμφοιτητές της να την υπογράψουν και βάζει τις υπογραφές τους στο blog της -ή άλλη διάσταση της "παγκοσμιοποίησης" (με την οποία προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα).
Δεν ξέρω αν θα υπάρχει συνέχεια, κάτι που θα κλιμακώσει αυτές τις διαμαρτυρίες ώστε να έχουν ένα εμφανές πολιτικό αποτέλεσμα. Νομίζω όμως ότι είναι από τις πρώτες φορές που κάποιοι συνειδητοποιούν ότι τα blogs τους αν συντονιστούν έχουν δύναμη. Νομίζω ότι είναι από τις πρώτες εμφανίσεις των ελλήνων netroots.
Ξέρω ότι οι φίλοι από το ΠΑΣΟΚ που διαβάζουν το REC (on) θα τρίβουν τα χέρια τους -οι διαμαρτυρίες αυτές είναι κατά της Κυβέρνησης της Ν.Δ. Πρέπει όμως να είναι προσεκτικοί: οι netroots είναι πιο ανεξάρτητοι από οποιοδήποτε άλλο κίνημα, δεν έχουν ιεραχίες και αρχηγούς και, κυρίως, δεν έχουν κομματικούς χρωματισμούς. Το επόμενο κόμμα που θα αναλάβει την εξουσία θα πρέπει να είναι έτοιμο να δεχθεί την κριτική τους και -αν δεν τους πείσει- την αντίδρασή τους.
Νομίζω ότι ο πολιτικός διάλογος μπαίνει σε μία νέα φάση στην Ελλάδα και ακόμη και αν δεν είναι εμφανές αυτό, μετά από μερικά χρόνια θα αναφερόμαστε στο 2007 ως το έτος που οι έλληνες netroots έκαναν τις πρώτες δυναμικές εμφανίσεις τους.
2 σχόλια:
σίγουρα είναι εντυπωσιακή ενέργεια, αλλά δεν ξέρω αν θα έχει αποτέλεσμα στον μπάιρον. Μιλάμε για άνθρωπο που έχει προτείνει να δέχονται στα επίσημα έγγραφα και το πολυτονικό σύστημα (κάτι τέτοιο).
Αν εξαιρέσεις το πασόκ (και σε μικρότερο βαθμό και τον συνασπισμό) που φαίνεται να ξέρει τι είναι αυτό το ιντερνέτ και τα γκομπιούτερς, δεν νομίζω ότι ξέρουν ώστε να ιδρώσουν ιδιαίτερα για 100 λινκς. (Εδώ δεν ιδρώνουν για χιλιάδες διαδηλωτές και καταλήψεις μηνών.)
Δεν θα έλεγα εντυπωσιακή ενέργεια, απλά μια αρχή σε ένα δρόμο που ίσως αλλάξει - ή επηρεάσει - τις ισορροπίες στην Ελλάδα στο προσεχές μέλλον.
Μα τα πολιτικά (κομματικά θα 'πρεπε να πω) ζώα μιλάνε μόνο τη γλώσσα των ψήφων, άντε και των (στημένων;) δημοσκοπήσεων.
Μέχρι να φτάσει στ' αυτιά τους, όρεξη να 'χουμε.
Καλησπέρα.
Δημοσίευση σχολίου