2007-03-08

Crashing the Gate



Τελείωσα χθες το βράδυ το Crashing the Gate: Netroots, Grassroots, and the Rise of People-Powered Politics (που ήταν πρόταση του ΓΑΠ...).

Το βιβλίο είναι γραμμένο από τους Jerome Armstrong (MyDD) και Markos Moulitsas (Daily Kos) και περιγράφει την κατάσταση στο Δημοκρατικό κόμμα, πώς οι "netroots" έχουν αρχίσει να το αλλάζουν και πώς ένα νέο κύμα ακτιβισμού και εθελοντισμού μπορεί να ξαναφέρει την φρεσκάδα στο γηρασμένο (από κάποιες απόψεις) Δημοκρατικό Κόμμα. Αποτελεί μία ενδιαφέρουσα και σκληρή ματιά "εκ των έσω" και περιγράφει πώς οι πολίτες θα μπορούσαν να γκρεμίσουν τα στεγανά ενός κόμματος και να αναλάβουν τον έλεγχο, μετασχηματίζοντάς το σε ένα πολύ πιο δημοκρατικό οργανισμό.

Και οι δύο συγγραφείς είναι ενεργοί στον χώρο των Δημοκρατικών και η γραφή τους είναι σαφώς, αυτό που θα ονομάζαμε, κομματική -θα έλεγα ότι το βιβλίο δεν προσφέρεται για όποιον ακούει Democrats και βγάζει σπυριά. Από την άλλη, η κριτική που κάνουν στους μηχανισμούς και τις δομές του είναι πραγματικά σκληρή.

Η αίσθησή μου είναι ότι όποιος βρίσκεται κοντά σε κομματικούς μηχανισμούς στην Ελλάδα θα βρει απίστευτες ομοιότητες. Αν και σε μερικά σημεία μπορεί να γίνει κουραστικό, το προτείνω.

--
τώρα διαβάζω: Going Public: An Organizer's Guide to Citizen Action

9 σχόλια:

G700 είπε...

εκπληκτικό βιβλίο το διαβάσαμε πριν από δύο χρόνια όταν εκδόθηκε. Το λαϊκό κίνημα του διαδικτύου σε συνεργασία με τα παραδοσιακά grassroots movements είναι οι "barbarians at the gate" που περιμένουν να εισβάλουν στο κάστρο του δημοκρατικού κατεστημένου της Ουάσινγκτον. Το κεφάλαιο This ain't no party έχει τρομερές αναλογίες με τη σημερινή κατάσταση του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά το ξεκίνημα με την παράφραση της ρήσης του Τζέφερσον για την ελευθερία

G700 είπε...

Πολύ καλό επίσης είναι το " What's the Matter With Kansas?: How Conservatives Won the Heart of America" (Metropolitan Books, 2004). του Thomas Frank. περιέχει χρήσιμα μαθήματα για την προοδευτική παράταξη.

Ανώνυμος είπε...

Αν και δεν έχω διαβάσει τα παραπάνω βιβλία μου κάνει εντύπωση πώς διαβάζετε βιβλία που προέρχονται από το άνδρο του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ.Μα εκεί ο καλύτερος δημοκράτης δεν διαφέρει σε τίποτα από τον δικό μας δεξιό.
νομίζω ότι η χαμένη ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού αλλά εδώ ανάμεσά μας.Η ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ίδια με κάποιο δημοκρατικό καπιταλιστικό κόμμα της δύσης, το αντίθετο.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@anonymous: αν και δεν διάβασα το σχόλιό σου, γιατί κάποιος που υπογράφει με το αμερικάνικο ψευδώνυμο anonymous δεν μπορεί παρά να είναι δάκτυλος των ιμπεριαλιστών και του διεθνούς καπιταλισμού, είμαι σίγουρος ότι διαφωνώ μαζί σου.

:-)

Ανώνυμος είπε...

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν...

Σοσιαλισμός ορισμός:
Η θεωρία και το σύστημα κοινωνικής οργάνωσης στο οποίο τα μέσα παραγωγής και κατανομής των αγαθών κατέχονται και ελέγχονται από κοινωνικές ομάδες ή το κράτος και όχι από ιδιώτες, οπότε η ατομική ιδιοκτησία και η κατανομή του εισοδήματος υπόκεινται στον κοινωνικό έλεγχο κατ' αντιδιαστολή προς τον καπιταλισμό και το φιλελευθερισμό.

Προτειμώ να διαβάζω Έλληνες όπως θα έλεγε ο αείμνηστος Α.Παπανδρέου

:)

G700 είπε...

@ anonymous
@ σοσιαλιστής και όχι δημοκρατικός καπιταλιστής

τέτοιο φασισμό ως προς την προέλευση των βιβλίων έδειξε μόνο ο Χίτλερ και φυσικά εν ελλάδι και η χούντα.

Σύντομο μάθημα ιστορίας:
Στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατική Παράταξη η οποία ξεκινά με τον Καποδίστρια, συνεχίζει με τον Τρικούπη, το Βενιζέλο, τον Παπαναστασίου και τους Παπανδρέου και Σημίτη.

Στη Δημοκρατική Παράταξη εντάσσεται και η σοσιαλιστική παράδοση. ο σοσιαλισμός δεν υπερβαίνει τη συνείδηση της παράταξης.

Ο δε Ανδρέας έχει διαβάσει άπειρα αμερικάνικα βιβλία, σπούδασε και δούλεψε στην Αμερική και στη ζωή του τα καλύτερα οικονομικά έργα του τα έγραψε στα αγγλικά.

Λίγο σεβασμός στην ιστορία και τη διαφορετική άποψη δεν βλάπτει.

κλείνουμε με τη ρήση του μεγάλου Ζάρκο Πετάνω"Πιο επικίνδυνη από την έμμονη ιδέα είναι η έμμονη ιδεολογία"

Ανώνυμος είπε...

@g700
"ο σοσιαλισμός δεν υπερβαίνει τη συνείδηση της παράταξης"

Πρώτη φορά ακούω τέτοια επικίνδυνα λόγια από ανθρώπους της δημοκρατικής παράταξης,
με τέτοιες απόψεις κινδυνεύουμε να χάσουμε και την παραδοσιακή μας βάση του 39%.

Το ΠΑΣΟΚ είναι και θα παραμήνει σοσιαλιστικό κίνημα,όσοι θέλουν να το μεταλάξουν σε αμερικάνικου τύπου δημοκρατικό κόμμα έχουν πάρει λάθος δρόμο και πολύ φοβάμαι ότι για το σκοπό αυτό θα πρέπει να ιδρύσουν αλλο πολιτικό φορέα όπως επισήμανε άλλωστε και ο Θ. Πάγκαλος ο οποίος παραδόξος παραμένει στο κίνημα.

Όσο για τον Ανδρέα Παπανδρέου ναι σπούδασε στις ΗΠΑ οικονομικά και όχι πολιτικές επιστήμες.Ειναι γνωστές άλλωστε οι απόψεις του για τους αμερικανούς τους οποίους συχνά αποκαλούσε "δήμιους του Ελληνισμού"

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει κάνωντας στροφή προς τα αριστερά και να εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε.

Εάν θέλουμε ένα δεξιόστροφο ΠΑΣΟΚ το οποίο σαν κύριο επιχείρημα διακυβέρνησης θα προβάλει απλά την καλύτερη διαχείρηση δεξιάς πολιτικής και όχι την άσκηση εντελώς διαφορετικής και προοδευτικής πολιτικής τότε είναι προτειμότερο να αφήσουμε την δεξιά να κυβερνά, σίγουρα κατέχει αυτήν την πολιτική καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ και έχει διαβάσει πολλά περισσότερα Αμερικάνικα βιβλία από εμάς ώστε να την εφαρμόσει αρτιότερα...δεν νομίζετε?(βλέπε Πολύδωρα)

Όσο για το μάθημα ιστορίας αν και πιστεύω ότι η δημοκρατική παράταξη δεν ανοίκει σε πρόσωπα αλλά μόνο στον λαό οφείλω να μνημονέυσω μόνο τον ιδρυτή της και δήμιο του τουρκικού ιμπεριαλισμού Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Τον μεγάλο Ζάρκο Πετάνω δεν τον γνωρίζω :( αλλά αν δεχθούμε την ρήση του "Πιο επικίνδυνη από την έμμονη ιδέα είναι η έμμονη ιδεολογία" Τότε θα είχε σωθεί πολύς κόσμος μέσα στους αιώνες ο οποίος θυσιάστηκε στον βωμό της έμμονης ιδεολογίας του, αναμεσά τους και οι επίκαιροι 300 του Λεωνίδα.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@Σοσιαλιστής και όχι δημοκρατικός καπιταλιστής:
σε ό,τι με αφορά, δεν εκφράζω το ΠΑΣΟΚ, αλλά τον Παναγιώτη. Μην ψάχνεις λοιπόν να δείς στα λεγόμενά μου τι λέει το ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί κάποιος που τα λέει αυτά το υποστηρίζει.

Από κει και πέρα, από την συζήτηση μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε.

G700 είπε...

@ σοσιαλιστής και όχι δημοκρατικός καπιταλιστής

η g700 επίσης δεν εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά τη g700. Η κίνηση είναι προοδευτική και διαπαραταξιακή και η ιδεολογική της πλατφόρμα είναι σοσιαλφιλελεύθερη με αναφορές σε μεγάλους ευρωπαίους στοχαστές, όπως ο Κάρλο Ροσέλι, ο οποίος έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κινήματος, παροτρύνοντας το να απελευθερωθεί από τον μαρξισμό.

Εμείς πάντως επιμένουμε σε μια ευρέως αποδεκτή ιστορική διαπίστωση την οποία μόνο κάποιος ο οποίος είναι ιστορικά μύωπας μπορεί να την αγνοεί. Ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα δεν έχει το ιστορικό βάθος που έχει το κίνημα της δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει πρωτίστως να κινείται ως βασικός εκφραστής αυτής της δημοκρατικής παράδοσης και να μιλάει από την πλευρά της κοινωνίας και όχι αφηρημένων ιδεολογιών.

Τέλος όλα τα βιβλία είναι για να διαβάζονται, όχι για να καίγονται είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά.

Και κλείνουμε με ακόμα μία ρήση του Σλοβένου καλλιτέχνη και συγγραφέα Ζάρκο Πετάν: "όποιος σπεύδει προς το σοσιαλισμό με μεγάλα άλματα μπορεί και να τον υπερπηδήσει"