2009-01-23

"το ηλεκτρονικό βιβλίο"

Είμαι από αυτούς που είδα με ενθουσιασμό τον Παπανδρέου να κρατάει ένα kindle [1] στο βήμα της Βουλής σήμερα. Εννοώ, παρακολουθούσα την ομιλία και ξαφνικά... "δεν το πιστεύω! κρατάει kindle στο βήμα της Βουλής!"



Αυτό λοιπόν είναι το θέμα, "το ηλεκτρονικό βιβλίο". Αλλά το τί "έκθεση" θα γράψουμε με βάση το θέμα, δείχνει που βρισκόμαστε.

Σε μία κοινωνία που είναι εξοικειωμένη με την σύγχρονη τεχνολογία, τις δυνατότητές της και τους περιορισμούς που προκύπτουν από την κάθε επιλογή, η συζήτηση που θα γινόταν γύρω από το συγκεκριμένο γεγονός θα είχε διάφορα θέματα όπως:
- kindle, OLPC ή κάποια άλλη πλατφόρμα για e-books;
- ανοικτό ή κλειστό περιεχόμενο;
- DRM ή όχι;
- πώς συνδυάζονται όλα αυτά σε μία ρεαλιστική πρόταση;
- ποια από τις τεχνικές λύσεις ταιριάζει περισσότερο με την ιδεολογία του κάθε κόμματος;

Εμείς, δυστυχώς, είμαστε ακόμη στο επίπεδο του ιθαγενή που του δείχνουν το καθρεφτάκι και εντυπωσιάζεται.

Ο Παπανδρέου έχει δείξει ότι μπορεί να ανοίγει αυτές τις συζητήσεις για την ελληνική κοινωνία, γιατί είναι και ο ίδιος δέκτης και συμμέτοχος των εξελίξεων. Έχει χρησιμοποιήσει το kindle και μπορεί να καταλάβει ότι σε μία τέτοια τεχνολογία υπάρχει κάτι ενδιαφέρον που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Άνοιξε την συζήτηση για το OLPC[2] όταν ήταν ακόμη στην φάση σχεδιασμού και βρίσκεται σε στενή επαφή με επικεφαλείς του project. Απλά σήμερα έφερε στην συζήτηση άλλη μία εναλλακτική.

Για εμένα το θέμα δεν είναι αν θα αλλάξουμε όλα τα βιβλία των μαθητών με kindle ή με κάποια άλλη παρόμοια τεχνολογία. (Άλλωστε και ο Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο vendor, απλά παρουσίασε ενδεικτικά την πιο πετυχημένη συσκευή της κατηγορίας). Ούτε είναι το θέμα αν πρέπει να σταματήσουμε να τυπώνουμε βιβλία και να έχουμε μόνο ηλεκτρονικά βιβλία -ίσως π.χ. για κάποια ήδη βιβλίων να είναι καλύτερη λύση το χαρτί, ενώ για άλλα καλύτερη λύση η ηλεκτρονική μορφή. Ούτε αν τα οικονομικά της χώρας μας επιτρέπουν να δώσουμε κάτι τέτοιο σε όλους τους μαθητές του χρόνου ή σε βάθος 10 χρόνων.

Για εμένα, το θέμα είναι αν ως κράτος και ως κοινωνία γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τις εναλλακτικές που μας προσφέρει η τεχνολογία. Αν έχουμε στο οπλοστάσιό μας όλες τις δυνατές λύσεις και αν γνωρίζουμε να τις αξιολογήσουμε σωστά. Ένα από τα στοιχεία που κάνουν τον Παπανδρέου να ξεχωρίζει ως πολιτικός είναι ότι είναι εξοικειωμένος με όλα αυτά που σε άλλους μοιάζουν αν έρχονται από το μακρινό μέλλον.

Σε μία χώρα που οι μαθητές ξεκινούν συχνά την σχολική χρονιά χωρίς όλα τα βιβλία, η παρουσία ενός πολιτικού που μπορεί να ανοίξει την συζήτηση για το σύγχρονο σχολείο (ή του μέλλοντος, ανάλογα με το πως το βλέπει ο καθένας...), κρατώντας το προσωπικό του e-book reader, με κάνει λίγο πιο αισιόδοξο.

update: Ρίξτε μία ματιά σε μερικές ακόμη σκέψεις μου για το θέμα, είναι ουσιαστικά η συνέχεια αυτού του άρθρου.

--
[1] Το kindle είναι ένας "ηλεκτρονικός αναγνώστης", μία συσκευή σχεδιασμένη για να κάνει εύκολη την ανάγνωση βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή. Είναι προϊόν της εταιρείας amazon. Περισσότερα, μπορείτε να βρείτε στο amazon.com/kindle/

[2] Το OLPC, γνωστό και ως "laptop των 100 δολαρίων" είναι ένα project που ξεκίνησε στο Media Lab του MIT. Στόχος του είναι όχι μόνο η δημιουργία ενός φθηνού laptop το οποίο θα μπορούν να έχουν στην διάθεσή τους όλοι οι μαθητές, αλλά και η δημιουργία ενός διαφορετικού εκπαιδευτικού συστήματος. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο laptop.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια: