2010-08-23

Άρθρο του Πρωθυπουργού στο government.gov.gr

Άρθρο του Πρωθυπουργού στο government.gov.gr: Κράτος και πολιτικό σύστημα στην υπηρεσία του πολίτη: Το αυτονόητο γίνεται πραγματικότητα.

12 σχόλια:

lgreco είπε...

λόγια για λόγια κι άλλα λόγια...

Φτάνει πιά. Ας κοιτάξει η κυβέρνηση απλά πράγματα πρώτα, ας κοιτάξει που τα προξενεία (πολιτικός προϊστάμενος των οποίων παραμένει ο πρωθυπουργός ως υπ. εξωτερικών) κι ας κάνει κάτι έμπρακτα να δείξει πως τα λόγια έχουν ουσία.

Απλό παράδειγμα εδώ:
http://irakliotis.gr/blog/?p=2471

Κράτος εκ κράτει το προξενείο. Έχει απηυδήσει ο Συνήγορος του Πολίτη (που τον κουβάλησε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιό του ο πρωθυπουργός) και δεν έχει ιδρώσει το αυτι κανενός. Φτάνει πια με τα λόγια, ας δούμε και καμιά πράξη. Και καμιά απόδοση ευθυνών.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Λεωνίδα, τα λόγια έχουν ουσία. Τα "απλά πράγματα πρώτα" είναι η απογραφή. Είναι η ελεύθερη πρόσβαση στα ΦΕΚ. Είναι πολλά πράγματα που έχουν ήδη γίνει ή γίνονται.

Αν ρίξεις μία ματιά στο http://government.gov.gr/ θα δεις πολλά πράγματα που έχουν γίνει. Το ότι δεν έχει λυθεί το συγκεκριμένο θέμα, δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται τίποτα.

Ούτε μπορώ να καταλάβω γιατί αν δεν λυθεί το χ θέμα με το Προξενείο στην Ν.Υ., δεν μπορεί να λυθεί το θέμα με το ότι δεν ξέρει το Ελληνικό δημόσιο πόσους υπαλλήλου πληρώνει ή ότι δεν μπορούσε μέχρι πρόσφατα να έχει ένας πολίτις πρόσβαση σε ένα ΦΕΚ που τον ενδιαφέρει.

lgreco είπε...

Παναγιώτη, όταν σέρνεται στο δρόμο η αξιοπρέπεια πολιτών, όταν ποδοπατείται συστηματικά και καθημερινά από ανάξιους και επίορκους υπαλλήλους τότε ούτα τα PDF ΦΕΚ ούτε και η απογραφή έχουν νόημα.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου που ο ΣτΠ επισημαίνει εδώ και χρόνια. Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι ατομικό όσον αφορά τον Πάνο Ηπειρώτη αλλά γενικότερο. Διάβασε τις εκθέσεις του ΣτΠ να δεις τι σαπίλα κρύβει το σύστημα: από τον συνταγματάρχη που αγνοεί διαταγές ως τους καρεκλοκένταυρους τους ΥΕΑ που επικαλούνται κρατικά απόρρητα εκεί που δεν υπάρχουν.

Τι να την κάνω την πρόσβαση στο PDF ΦΕΚ όταν ο αυθαιρετεί ο προξενικός υπάλληλος και ερμηνεύει το νόμο κατά το δοκούν, αδιαφορώντας και για το ΦΕΚ, και για τον ΣτΠ, και για την απογραφή;

@ngel είπε...

Η φράση του Λεωνίδα: "όταν σέρνεται στο δρόμο η αξιοπρέπεια πολιτών, όταν ποδοπατείται συστηματικά και καθημερινά από ανάξιους και επίορκους υπαλλήλους τότε ούτα τα PDF ΦΕΚ ούτε και η απογραφή έχουν νόημα" νομίζω τα λέει όλα! Καλή η θεωρία, αλλά η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει και Phase Zero και απαιτεί να έχεις πρώτα απ'ολα σωστή διακυβέρνηση!

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@angel, αυτό το "πρώτα απ' όλα", είναι για εμένα, είναι η πολιτική έκδοση της "κολοκυθιάς". Και φαντάζομαι ότι την έχουμε κάνει όλοι μας την συζήτηση, που καταλήγει ότι τελικά όλα είναι θέμα παιδείας και αν δεν ξεκινήσουμε από την παιδεία δεν γίνεται τίποτα, και μετά κάποιος λέει "και πώς θα φτιάξουμε την παιδεία", και αρχίζει η ίδια συζήτηση από την αρχή -μέχρι να κουραστεί η παρέα και να πει κάποιος ότι πρέπει να φύγει γιατί έχει δουλειά την άλλη μέρα.

Και τελικά η λύση είναι ή να πάμε να ζήσουμε αλλού και να περιμένουμε ότι ίσως τα παιδιά μας θα μπορούν να επιστρέψουν, αν αυτοί που έμειναν πίσω έφτιαξαν την κατάσταση, ξεκινώντας από κάτι που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε, ή... προσπαθούμε ταυτόχρονα σε όλα τα μέτωπα και τα βελτιώνουμε λίγο-λίγο όλα μαζί: την οικονομία, την νοοτροπία, την παιδεία, τους νόμους, τους θεσμούς, το δημόσιο, το ιδιωτικό, την κεντρική διοίκηση, την περιφερειακή διοίκηση, τις συνήθειές μας κ.λ.

Για την ώρα, υποστηρίζω την δεύτερη προσέγγιση, ελπίζω να μην αλλάξω άποψη στο μέλλον.

lgreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
lgreco είπε...

Παναγιώτη δεν είναι η πολιτική έκδοση της κολοκυθιάς εκτός κι αν γυρεύει κανείς δικαιολογίες για την αναποτελεσματικότητα και την ανακολουθία των λόγων.

Οι πολίτες time and again έχει αποδειχτεί πως γνωρίζουν το νόμο και το περιεχόμενό του εκ των προτέρων ακόμη και πριν μας προκύψει η αξιόλογη καινοτομία των pdf ΦΕΚ.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα εδώ και χρόνια δεν είναι η άγνοια νόμου από τους πολίτες αλλά η αυθαίρετη εφαρμογή από τους υπαλλήλους. Αυτό το απόστημα δεν έχει τολμήσει να το αγγίξει καμιά κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση ως σήμερα.

Οι ετήσιες αναφορές του ΣτΠ και του Γενικού Επιθεωρήτη Δημόσιας Διοίκησης είναι γεμάτες από παραδείγματα ασυδοσίας υπαλλήλων και αυθαιρεσίας.

Είτε τρίψεις στη μούρη τους το τυπωμένο ΦΕΚ είτε την εικόνα του στην οθόνη του iPad, την αξιοπρέπειά σου και τα δικαιώματά σου τα έχουν γραμμένα εκεί που φαντάζεσαι διότι η ασυδοσία τους και ο τσαμπουκάς τους παραμένουν ατιμώρητα προνόμια σε βάρος του πολιτεύματος.

Γι αυτό χρησιμοποιώ την υπόθεση του Ηπειρώτη ως παράδειγμα. Διότι εξιστορεί με μελανά χρώματα και με πειστικά δεδομένα την ασυδοσία που περιγράφω.

Χίλιες φορές θα προτιμούσα να μην σέρνεται στα χώματα η αξιοπρέπεια των πολιτών από τους αυθαιρετούντες υπαλλήλους παρά να έχω δωρεάν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά ΦΕΚ.

@ngel είπε...

Παναγιώτη, δεν είμαι σίγουρος, αλλά αν κατάλαβα καλά, μάλλον διαφωνείς στο ότι η διακυβέρνηση της νέας εποχής που οραματίζεται ο ΓΑΠ πρέπει να χτιστεί σε γερά θεμέλια. Σε θεμέλια ευνομούμενα και δημοκρατικά.

Επίσης, και πάλι δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά, όμως φαίνεται πως πιστεύεις σε κάποια παλιά "καραμέλα" ότι όλα τα προβλήματα έχουν μια κοινή ρίζα και αυτή τη ρίζα πρέπει να χτυπήσουμε για να λυθούν.

Το να μπορείς να δεις ένα πρόβλημα ολιστικά, είναι αρετή! Το να μπορέσεις να το λύσεις τμηματικά όμως είναι ακόμα μεγαλύτερη και στη περίπτωση αυτή αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει.

Ποιο πρόβλημα θα έρθει να λύσει η πρόσβαση στα ΦΕΚ σε μορφή PDF όταν το περιεχόμενο των ΦΕΚ (είτε είναι σε χαρτί, είτε σε ηλεκτρονική μορφή) καθημερινά αγνοείται επιδεικτικά και με τον πιο χυδαίο τρόπο;

Επομένως, αυτό που λέω είναι ότι καλά τα λόγια και οι θεωρίες, αλλά στη πράξη θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο σοβαροί.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΩΡΓΟ ΗΡΘΕΣ ΓΙΑ ΝΑ Τ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΟΛΑ...
ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ...
ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΝΑΕΙ Η ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ...

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@angel, lgreco: αδυνατώ να καταλάβω που βγάζει αυτή η συζήτηση.

@angel: ναι στην πράξη είμαστε σοβαροί. Όχι, δεν κατάλαβες καλά, ούτε το ένα, ούτε το άλλο που συμπεραίνεις. (καλά κάνω και δεν γράφω πολύ τελευταία...)

lgreco είπε...

Παναγιώτη η συζητηση κινείτα γύρω απο δύο πόλους.

1. Υπάρχουν δομικά προβλήματα στην Ελληνική Διοίκηση τα οποία καμιά κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να αντιμετωπίσει ως σήμερα. Τέτοια δομικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ασπιρίνες αλλά με ουσιαστικές και βαθιές λύσεις. Τις λύσεις αυτές όπως φαίνεται δεν τις είχε επεξεργαστεί το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση ώστε να τις εφαρμόσει τώρα ως Κυβέρνηση.

2. Είχα στηρίξει -- με κριτική διάθεση -- τον ΓΑΠ. Έχω αρχίσει να απογοητεύομαι από την χλιαρή και επιφανειακή στάση του. Πολίτες σαν κι εμένα υπάρχουν πολλοί. Ο ΓΑΠ απέτυχε να μας κάνει passionate advocates των έργων του. Αυτό ίσως θα πρέπει να προβληματίσει κάποιους στο ΠΑΣΟΚ.

nikosphoto είπε...

είμαι 58 χρονων και κινουμαι στην αγορά τό 90% των
πολιτων περιμενουν 2 πραγματα.καποιες συληψεις καποιες κατασχεσεις.τοτε και μονο τοτε θα ησυχασει
η ψυχη τους και θα πιστεψουν οτι αυτή η κυβερνηση
του γιωργου παπανδρεου ηρθε για κοινωνικη ανακατανομη του εθνικου πλουτου και οχι για να εκτελεσει τους μισθωτους και συνταξιουχους