2010-05-18

κάτι σαν πόθεν έσχες

Η συζήτηση για το πόσα χρήματα βγάζει ο καθένας που ασχολείται με τον Α ή Β τρόπο με "τα δημόσια", είναι σίγουρα στην επικαιρότητα. Και θα έρχεται όλο και περισσότερο καθώς όλοι μας θα αναγκαζόμαστε να μειώσουμε τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό το επόμενο διάστημα. Συζήτηση που συχνά γίνεται με μόνο στοιχείο φήμες και εντυπώσεις.

Και γενικά, στην Ελλάδα είναι ταμπού να λες πόσα είναι τα εισοδήματά σου με πολλούς και αντικρουόμενους τρόπους:
- από συμπλέγματα μήπως χαρακτηρισθείς αποτυχημένος (αν οι άλλοι βγάζουν περισσότερα)
- ή "λαμόγιο" (αν οι άλλοι βγάζουν λιγότερα),
- μέχρι την απόκρυψη κάποιου μικρού "ένοχου μυστικού" (π.χ. "ναι μεν ο μισθός είναι Χ και για αυτόν κλαίγομαι, αλλά υπάρχουν και κάτι επιδόματα και κάτι άλλα έξτρα, που δεν τα αναφέρω")
- όλα τα παραπάνω, βέβαια, στις περιπτώσεις που δεν μιλάμε για φοροδιαφυγή...

Προσωπικά, είχα υποσχεθεί ότι θα δημοσιεύσω τον μισθό μου, από την στιγμή που ανέλαβα θέσεις στο ΔΣ του ΟΠΑΠ και στο Πολιτικό Γραφείο Πρωθυπουργού.

Επειδή έχω δει ότι όσο μιλάμε για "μισθό", "επιδόματα", "υπερωρίες", "αποζημιώσεις" κ.λ. η συζήτηση γίνεται όλο και πιο θολή και τελικά και πάλι δεν βγάζει κανείς άκρη και αφού, έτσι κι αλλιώς, με την πρόσληψή μου στο Πολιτικό Γραφείο Πρωθυπουργού, χρειάστηκε να συμπληρώσω "πόθεν έσχες" με στοιχεία από το 2005 ως σήμερα και τα συγκέντρωσα, θεωρώ ότι το πιο καλό μέτρο σύγκρισης είναι το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα στην εφορία.

Ορίστε λοιπόν τα δικά μου εισοδήματα. Είναι στο σύνολό τους από εργασία (δεν έχω ούτε μερίσματα, ούτε νοίκια, ούτε κάποια άλλη πηγή εσόδων).

έτος    εισόδημα
2005    33,705
2006    33,225
2007    34,662
2008    36,553
2009    36,795

Προφανώς, σκοπεύω του χρόνου τέτοια εποχή, να δώσω και τα στοιχεία για τα εισοδήματά μου κατά το τρέχον έτος (2010).

Διευκρινίσεις:
1. Τα παραπάνω ποσά είναι το συνολικό εισόδημα, *πριν* από φόρους. Από τα ποσά αυτά αφαιρέθηκαν κάθε φορά οι ανάλογοι φόροι, σύμφωνα με το ισχύον φορολογικό σύστημα. Σε κανένα έτος δεν περιλαμβάνουν εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς.
2. Το 2005 και το 2006 εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα. Από τον Ιανουάριο 2007 ως και τον Δεκέμβριο 2009 στο ΠΑΣΟΚ.
3. Η σύγκριση, αν κάποιος θέλει να την κάνει, ευρώ-προς-ευρώ δεν είναι εύκολη, αφού π.χ. τον Δεκέμβριο του 2006 δεν εργαζόμουν και στα ποσά αυτά δεν αποτυπώνονται άλλες παροχές που είχα στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. αυτοκίνητο από την εταιρεία, ιδιωτική ασφάλιση κ.λ.) ή ότι στα μέσα του 2009, μετά τον γάμο μου, άρχισα να λαμβάνω οικογενειακό επίδομα. Αλλά ως τάξη μεγέθους, δίνουν μία εικόνα.

13 σχόλια:

λ:ηρ | lgreco είπε...

Παναγιώτη για μένα είναι απαράδεκτο να αισθάνεται κάποιος την πίεση ή την ανάγκη να δημοσιεύει αυτά τα πράγματα. Τιμώ την ευαισθησία σου αλλά οικτιρώ τη συλλογική μιζέρια μας.

vrypan είπε...

λ:ηρ, έχεις δίκιο, και φαντάζομαι σε "φυσιολογικές" συνθήκες, θα έπρεπε να είναι ένα από τα βαρετά και άχρηστα posts, που να συγκεντρώσει από κάτω σχόλια του είδους, "και τι μας νοιάζει εμάς" ή "κάποτε έγραφες τις απόψεις σου, τώρα γεμίζεις το feed μας με άχρηστη πληροφορία" -αντιδράσεις αντίστοιχες με αυτές που θα συγκέντρωνε ένα post με τίτλο "τι έφαγα τον τελευταίο μήνα".

Δυστυχώς, το κλίμα είναι άσχημο. Όλοι υποψιάζονται όλους τους άλλους ότι "τρώνε".

Υπάρχει και μία τρομοκρατία της μετριότητας που ασχολείται με το πόσα παίρνει κάποιος (π.χ. Διευθύνων Σύμβουλος μίας τράπεζας) μόνο σε σχέση με τον βασικό μισθό και όχι με την δουλειά που κάνει ή την αξία και την εμπειρία που φέρνει.

Αυτά προσπαθώ να "σπάσω". Προφανώς, ό,τι και να κάνω εγώ, δεν έχει μεγάλη σημασία. Αλλά νομίζω ότι λίγο-λίγο χτίζονται αυτά. Άλλωστε, πρώτος ξεκίνησε ένας υπουργός.

Οράτιος είπε...

Λυπαμε αν νομίζεις οτι οι πολιτικοι θα επρεπε να ειναι στο απυροβλητο. Καλα κανουν και ειναι καχυποπτοι, αυτοι μας εφεραν εδω!
Τελος περιμενω να ακουσω τι συνεβη με τον διαγωνισμο διαφήμησης του ΟΠΑΠ. Απο οτι διαβασα ησουν και εσυ στην επιλογή!
Τελος το πιο ενδιαφέρον ειναι τα εισοδηματα του 2010! θα περιμενω!
Φυσικα καλη τη πιστη ε?

vrypan είπε...

1. Έχω δώσει σε κάποιο κείμενό μου την εντύπωση ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι στο απυρόβλητο; Μου βάζεις λόγια που είναι ακριβώς αντίθετα με αυτά που λέω και κάνω.

Διαφωνώ στο ότι "αυτοί μας έφεραν εδώ". Όλοι μαζί φτάσαμε εδώ κατά την γνώμη μου.

2. Τί συνέβη με τον διαγωνισμό διαφήμισης του ΟΠΑΠ;

3. Εγώ περιμένω να δω με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα εισοδήματα του 2010. :-(

Νόντας είπε...

Να σε ρωτήσω κάτι?
Ποιο ποσό κατά την γνώμη σου είναι ικανοποιητικό, δηλαδή αυτός που το παίρνει δεν πρέπει να γκρινιάζει για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ?

vrypan είπε...

Νόντα, (με όμικρον; από που βγαίνει;) η ερώτησή σου βάζει τόσα πολλά μαζί που δεν ξέρω από που πρέπει να ξεκινήσω.

1. Το "ποσό", είναι μισθός; Τί βαθμό βεβαιότητας έχεις ότι θα το λαμβάνεις τα επόμενα 10 χρόνια; Π.χ. Δημόσιο=πολύ βέβαιο, μεγάλη εταιρεία που πάει καλά=αρκετά βέβαιο, ελεύθερος επαγγελματίας σε ανταγωνιστικό κλάδο = αβέβαιο.

2. Τί έχεις επενδύσει ως τώρα; Π.χ. 10 χρόνια σπουδές; 30 χρόνια προϋπηρεσίας; 100.000 για να ανοίξεις το μαγαζί σου;

3. Πώς συγκρίνεσαι με άλλους που μπορούν να κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά ή έστω λίγο καλύτερη ή λίγο χειρότερη; Πληρώνεσαι 2.000 για κάτι που πολλοί άλλοι κάνουν για 800 ή πληρώνεσαι 1000 για κάτι πολύ ειδικό που κανένας άλλος δεν θα έκανε για λιγότερο από 5.000;

Προφανώς θα μπορούσα να συνεχίσω με τις τόσες πολλές οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές παραμέτρους που έχει οποιαδήποτε συζήτηση για την αποτίμηση της εργασίας, της προσφοράς, του ρίσκου κ.λ. και τί επιλέγει να προωθήσει ή να επιβραβεύσει η κάθε κοινωνία και το κάθε πολιτικό σύστημα, καθώς και το που βάζει τα κατώτατα όρια και πως τα προσδιορίζει...

Αλλά η συζήτηση γίνεται ανούσια όταν ο ένας από τους δύο την προσδιορίζει με βάση κόμματα. Να σημειώσω επίσης ότι η γκρίνια δεν είναι απαραίτητα συνώνυμη με την αποδοκιμασία. Και εγώ γκρινίαζω για τις περικοπές στον μισθό μου, αλλά στηρίζω μία πολιτική που δεν μου είναι ευχάριστη αλλά πιστεύω ότι είναι η καλύτερη δυνατή με βάση τα δεδομένα.

Νόντας είπε...

Απλά έλεγα να παραθέσω ένα μισθό εκπαιδευτικού δημόσιας εκπαίδευσης και να μου πεις την γνώμη σου.
Λοιπόν
1) 10 χρόνια προυπηρεσίας στο δημόσιο (κλάδος πληροφορικής)
2) 6 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα (αναλυτής Η/Υ)
Σπουδές
4 χρόνια Πανεπιστήμιο, 2 χρόνια μεταπτυχιακό, 3 χρόνια υποψήφιος διδάκτωρ (ακόμα δεν το έχω πάρει ελπίζω όμως σε 1-2 χρόνια)

Μισθός σχολείου, πριν την "αναβαθμιση" μας 20.500 (με επίδομα γάμου και μεταπτυχιακού).
Μετά την αναβαθμιση (-2500ευρώ τον χρόνο) 18.000 προ φόρων και 2000 περίπου φόρο 16.000 το χρόνο ή 16000/14=1142 ευρώ το μήνα.


Πες μου την γνώμη σου ...
Ποιο είναι το όριο πάνω από το οποίο που πρέπει να στηρίζω ή να μη στηρίζω την πολιτική ΠΑΣΟΚ.

nontas είπε...

Αντιλαμβάνομαι την δυσκολία σου να απαντήσεις.

vrypan είπε...

Το όριο εσύ το ξέρεις. Στην θέση σου, εγώ θα έφευγα από το δημόσιο. Δεν το λέω ως εξυπνάδα αυτό, καταλαβαίνω ότι ο καθένας μπορεί να έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις κ.λ. και η επιλογή να μην είναι η ίδια.

Το θέμα είναι ότι αυτή την στιγμή, όλοι βρισκόμαστε σε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση. Και αυτό δεν είναι κάτι που θα λήξει σε 1-2 μήνες. Ως χώρα είμαστε στο χείλος του γκρεμού που πλησιάζαμε σταθερά εδώ και χρόνια.

Θα σου πρότεινα να στηρίξεις τις πολιτικές που θα μας επιτρέψουν σε μερικά χρόνια να είμαστε καλύτερα. Εγώ έχω αποφασίσει ποιες είναι αυτές κατά την γνώμη μου, εσύ θα αποφασίσεις για εσένα.

Το να είμαστε στο χειρουργείο και να λέμε ότι πονάμε δεν έχει μεγάλη αξία. Το θέμα είναι αν θα τα καταφέρουμε να βγούμε ζωντανοί.

vrypan είπε...

Δεν νομίζω ότι την αντιλαμβάνεσαι, εκτός και αν με είδες αργά χθες το βράδυ στον Ευαγγελισμό όπου χειρουργούνταν ένα συγγενικό μου πρόσωπο.

nontas είπε...

οκ σόρρυ, εύχομαι τα καλύτερα!!

Νόντας είπε...

Καλά έλεγα πως θα δυσκολευτείς να απαντήσεις. Διότι η απαντησή σου "Εγώ στη θέση σου θα δήλωνα παραίτηση" δεν μπορώ να την εκλάβω σαν σοβαρή στη παρούσα οικονομική συγκυρία ειδικά προς ένα 40άρη και δείχνει πως πολλοί από εσάς (εννοώ εντός ΠΑΣΟΚ) βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου.

Το γεγονός ότι κάποιος υπαλληλος υψηλών τυπικών προσόντων αμείβεται με το 43% των αμοιβών ενός δημοσίου υπαλληλου βθμιας εκπαιδευσης δείχνει πόσο δομικό είναι το πρόβλημα στην ελλάδα.

Εννοείται πως ο οποιοσδήποτε στη θέση μου δεν θα στήριζε την πολιτική Παπανδρέου. Διότι είναι μόνο εισπρακτική και ισοπεδωτική. Καμμιά αδικία δεν φαίνεται να άρεται.

Η πτώχευση δυστυχώς μοιάζει αναπόφευκτη. Και τότε δεν θα έχει καμμιά σημασία οι αμοιβές μας διότι δεν θα τις έχουμε.

vrypan είπε...

Νόντα,

Συμφωνώ για τον "ισοπεδωτικό" χαρακτήρα που έχουν οι αμοιβές στο δημόσιο. Κανένας δεν αξιολογείται και όλοι ζητάνε να πληρωθούν μόνο με βάση τυπικά προσόντα και όχι τί κάνουν πραγματικά. Πολλές φορές ούτε πόσες ώρες εργάζονται.

Εγώ όμως έκανα μία συνειδητή επιλογή, να φύγω από τον ιδιωτικό τομέα όπου σήμερα θα είχα πολύ, πολύ, καλύτερο μισθό, δεν θα ασχολούνταν κανένας μαζί μου, δεν θα χρειάζονταν να δικαιολογούμε στον κάθε ανώνυμο, στον κάθε δημοσιογράφο κ.λ. Ο μισθός που λαμβάνω από τον Ιανουάριο που έγινα δημόσιος υπάλληλος (μετακλητός βέβαια και δεν σκοπεύω να μείνω για πάντα στο δημόσιο), είναι ο χαμηλότερος που έχω λάβει ποτέ σε ευρώ (εννοώ όχι δραχμές). Δεν γκρινιάζω, επιλογή μου. Οι ηλικίες μας δεν είναι μακρυά, πλησιάζω και εγώ τα 40..

Αφού είσαι εκπαιδευτικός, θα γνωρίζεις ότι οι συνάδελφοί σου αρνούνται οποιαδήποτε αξιολόγηση. Το διαχρονικό αποτέλεσμα είναι καλοί και κακοί να αμείβονται το ίδιο. Θα γνωρίζεις επίσης ότι ότι ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων σου αρνούνται να ενταχθούν τα σχολεία σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα ώστε το Υπ. Παιδείας να γνωρίζει ποιον πληρώνει πόσο.

Η πτώχευση δεν είναι αναπόφευκτη. Και ακριβώς αυτή ήταν η επιλογή που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση. Σκληρά ή ίσως και άδικα μέτρα "χθές" ή να είχαμε ήδη πτωχεύσει.