2010-03-23

Φορολόγηση αποζημίωσης απόλυσης. Ποιοι φωνάζουν και γιατί;

Άκουσα και εγώ για την φορολόγηση της αποζημίωσης των απολυμένων. Και έψαξα να δω τί ακριβώς γίνεται. Από αυτά που διάβασα, η κατάσταση έχει ως εξής:

1. Μέχρι σήμερα όλες οι αποζημιώσεις φορολογούνται με 20% για το ποσό πάνω απο 20.000.
2. Με το νέο φορολογικό θα απαλλάσσονται όλες οι αποζημιώσεις έως 30.000 και όλες οι αποζημιώσεις έως 150.000 πληρώνουν λιγότερο φόρο.

Μπορείτε να μου πείτε λοιπόν, ποιοι και θίγονται;

Είδα μάλιστα, αυτή η (σκόπιμη κατά την γνώμη μου) παραπληροφόρηση των τηλεπαραθύρων, για το συγκεκριμένο θέμα, να αναπαράγεται και από blogs που εκτιμώ διότι συνήθως έχουν κριτική σκέψη -πολύ κρίμα.

12 σχόλια:

Μάκης είπε...

Η επιτροπή του διαγωνισμού για την διαφημιστική καμπάνια του ΟΠΑΠ, είναι αμοιβόμενη;
Η Υπουργική Απόφαση θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο;

vrypan είπε...

Από φέτος, καμία επιτροπή του ΟΠΑΠ δεν είναι αμειβόμενη, εκτός από την επιτροπή για την αντιμετώπιση του παράνομου στοιχήματος.

Δεν ξέρω αν οι υπάλληλοι της ΟΠΑΠ (όχι μέλη ΔΣ) που συμμετέχουν στην επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού θα πάρουν υπερωρίες -δεν θα μου ακουγόταν περίεργο, με δεδομένο ότι περάσαμε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο στο γραφείο (Παρασκευή με Δευτέρα έγιναν οι 14 δίωρες παρουσιάσεις όλων των συμμετοχών).

Ποια είναι η "Υπουργική Απόφαση";

Nikos Kouremenos είπε...

Παναγιώτη, διαβάζεις δλδ κι εσύ για κάτι μέσω του βήματος. Give us the source

vrypan είπε...

Βρε Νίκο, περιμένεις να έχω το φορολογικό πριν δοθεί στην δημοσιότητα; Αυτό μου ζητάς;

Απλά αναλύω την συζήτηση που γίνεται: πώς από τα συγκεκριμένα δεδομένα, οι δημοσιογράφοι κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα.

Μάκης είπε...

Πρέπει να υπάρχει Υπουργική Απόφαση που ορίζει τα μέλη της επιτροπής αξιολογησης του διαγωνισμου, την ιδιοτητα τους, και την αμοιβή τους. Αν δεν υπάρχει αμοιβή ΠΡΕΠΕΙ να αναγραφεται στην Υ.Α. ότι δεν υπάρχει αμοιβή.Που είναι αναρτημένη αυτή η Υπουργική Αποφαση οεο;

vrypan είπε...

Κάτι δεν έχεις καταλάβει. Η ΟΠΑΠ ΑΕ είναι ανώνυμη εταιρεία στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο έχει το 34%. Δεν είναι δημόσια υπηρεσία.

Nikos Kouremenos είπε...

δεν έγινα σαφής. όλοι σχολιάζουν σε κάτι που δεν έχει δοθεί δημοσίως σε όλη του τη μορφή αλλά κ σε σύνοψη. έχεις δίκιο πάντως αν αυτό που λες είναι σωστό αλλά το να παραπέμπεις στο βήμα κι όχι στην σελίδα τάδε παράγραφος τάδε ενός pdf που θα είχε το νομοσχέδιο είναι λάθος και ενδεικτικό της κατάστασης που περιγράφεις. εκτός αν θεωρείς κ το δικό σου μη σοβαρό μπλόγκ :)

vrypan είπε...

Ίσως ούτε και εγώ: είδα προ ημερών τον Πρετεντέρη να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για το πόσο ανήθικο είναι να "βάζεις χέρι στα χρήματα που πήρε αποζημίωση ο καημένος ο εργάτης" και είπα να αναφέρω τι λέει μία εφημερίδα που σίγουρα διαβάζει :-)

Nikos Kouremenos είπε...

ακόμα με τον Πρετεντέρη κ το Βήμα ασχολείσαι; ΔΟΛ (κ ειδικά Πρετεντέρης) == ζημιές (σε πολλά επίπεδα) νομίζω το έχεις αναδείξει στο παρελθόν

λ:ηρ | lgreco είπε...

Παναγιώτη όταν γράφεις για «λιγότερο φόρο» παραπάνω, τι εννοείς;

Διότι αυτό που διάβασες, λέει «Για το τμήμα της αποζημίωσης από τις 30.000 μέχρι τις 60.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος 20%, για το τμήμα της αποζημίωσης πάνω από τις 60.000 ευρώ και μέχρι τις 150.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος 30% και στο επιπλέον τμήμα πάνω από τις 150.000 ευρώ ο φόρος θα φθάνει στο 40%»

Πού τον είδες τον λιγότερο φόρο; Τι μαθηματικά είναι αυτά όπου
20% < 20% και
30% < 20% και
40% < 20%

?

vrypan είπε...

Ούτε τα δικά μου, ούτε τα δικά σου είναι σωστά :-)

Αν ισχύσουν αυτά που λέει το άρθρο, μέχρι 80.000 πληρώνεις λιγότερο φόρο και από και και πάνω μεγαλύτερο (όχι 150.000 που γράφω).

Ο λόγος είναι ότι το αφορολόγητο είναι μεγαλύτερο από πριν (30.000 αντί για 20.000) και οι συντελεστές κλιμακωτοί (δηλ. το 30% δεν είναι σε όλο το ποσό αλλά από το ποσό 60.000+, κ.λ.)

vrypan είπε...

Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να θεωρείται κάθε αποζημίωση απόλυσης ότι αναφέρεται σε έναν "αδύναμο εργαζόμενο". Μέχρι ένα ποσό, ΟΚ, προφανώς έτσι είναι. Αλλά όταν βλέπουμε τις αποζημιώσεις (π.χ. σε εθελούσιες εξόδους από το δημόσιο) να είναι ποσά με 6 ψηφία, ε, πρέπει να πληρώσουν φόρο.

Η δική μου άποψη (νομίζω ότι είναι πιο δίκαιη, χωρις να είμαι 100% σίγουρος) είναι ότι θα έπρεπε να μπορείς να "μεταφέρεις" ένα μέρος του ποσού της αποζημίωσης και στην επόμενη φορολογική δήλωση και να συμψηφίσεις τους φόρους. Αυτό θα φορολογούσε ακριβά όσους βρουν μία καλοπληρωμένη δουλειά πολύ γρήγορα ή πάρουν σύνταξη, και θα ελάφρυνε σημαντικά όσους μένουν άνεργοι για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Αλλά υποψιάζομαι ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά πολύπλοκο και με το φορολογικό να αλλάζει κάθε χρόνο, δύσκολο να εφαρμοστεί.

Και βέβαια, οι συνδικαλιστές, οι δημοσιογράφοι κ.λ. ξέρουν μόνο να διαμαρτύρονται, δεν υπάρχει χώρος στην ατζέντα τους για παρόμοιες συζητήσεις...